13 sretnih nominacija za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      13 sretnih nominacija za Oscara

13 sretnih nominacija za Oscara

Benjamin i Batman imaju puno nominacija, ali favorit je Milijunaš. Od glumaca će se, nema sumnje, osladiti netko iz 'Sumnje'.

s.p. 22.01.2009 2 komentara

13 sretnih nominacija za Oscara

Objavljene su nominacije za ovogodišnje Oscare! 'The Curious Case of Benjamin Button' dobio je rekordnih 13, ali to mu neće nužno donijeti sreću. Zadnjih godina, naime, nije slučaj da film s najviše nominacija odnese i najviše nagrada. Veći favorit su 'Slumdog Millionaire' s 10 nominacija, te 'Milk' s 8, a uz njih se u kategoriji najboljeg filma natječu još i 'The Reader' i 'Frost/Nixon', oba sa po 5 nominacija. Svih 5 su nominirani i za najboljeg redatelja i scenarij, pa ih možemo nazvati najcjenjenijim filmovima od strane Akademije.

Velikih 8 nominacija ima 'Vitez tame', ali uglavnom one tehničke nominacije i onu za sporednu ulogu Heatha Ledgera. Kod glumačkih nominacija iznenađenje je da nije uspjela kampanja PR-ovaca Kate Winslet - nema 2 nominacije, već samo jednu, za 'The Readera'. Iznenađenje je nominacija nepoznatog Richarda Jenkinsa za glavnu ulogu u 'The Visitoru', Melissa Leo se već spominjala kao favorit za najbolju glumicu u nezavisnom 'Frozen River', a 'Sumnja' nema glavne nominacije ali ima pregršt onih glumačkih - čak 4, od kojih 2 za sporednu žensku ulogu.

81. dodjela Oscara održat će se 22. veljače u Kodak Theatre u Hollywoodu, uz Hugha Jackmana kao domaćina, a onda ćemo doznati i sve dobitnike. Cijela lista nominiranih je na službenoj stranici Oscara ovdje, a mi vam odmah javljamo glavne nominacije:

Najbolji film:
'The Curious Case of Benjamin Button'
'Frost/Nixon'
'Milk'
'The Reader'
'Slumdog Millionaire'

Najbolji redatelj:
Danny Boyle ('Slumdog Millionaire')
Stephen Daldry ('The Reader')
David Fincher ('The Curious Case of Benjamin Button')
Ron Howard ('Frost/Nixon')
Gus Van Sant ('Milk')

Najbolji glavni glumac:
Richard Jenkins ('The Visitor')
Frank Langella ('Frost/Nixon')
Sean Penn ('Milk')
Brad Pitt ('The Curious Case of Benjamin Button')
Mickey Rourke ('The Wrestler')

Najbolja glavna glumica:
Anne Hathaway ('Rachel Getting Married')
Angelina Jolie ('Changeling')
Meryl Streep ('Doubt')
Melissa Leo ('Frozen River')
Kate Winslet ('The Reader')

Najbolji sporedni glumac:
Josh Brolin ('Milk')
Robert Downey, Jr. ('Tropska grmljavina')
Phillip Seymour Hoffman ('Doubt')
Heath Leader ('Vitez tame')
Michael Shannon ('Put oslobođenja')

Najbolja sporedna glumica:
Amy Adams ('Doubt')
Viola Davis ('Doubt')
Penelope Cruz ('Vicky Cristina Barcelona')
Marisa Tomei ('The Wrestler')
Taraji P. Henson ('The Curious Case of Benjamin Button')

Najbolji originalni scenarij:
Andrew Stanton, Jim Reardon, Pete Docter ('Wall-E')
Dustin Lance Black ('Milk')
Martin McDonagh ('Kriminalci na godišnjem')
Mike Leigh ('Samo bez brige')
Courtney Hunt ('Frozen River')
 
Najbolji adaptirani scenarij:
Simon Beaufoy ('Slumdog Millionaire')
David Hare ('The Reader')
Peter Morgan ('Frost/Nixon')
Eric Roth i Robin Swicord ('The Curious Case of Benjamin Button')
John Patrick Shanley ('Doubt')

Najbolji animirani dugometražni film:
'Bolt'
'Kung Fu Panda'
'Wall-E'

Najbolji strani film:
'Razred' ('Entre les murs'), Francuska
'Valcer s Bashirom', Izrael
'The Baader Meinhof Complex' ('Der Baader Meinhof Complex'), Njemačka
'Revanche', Austrija
'Departures' ('Okuribito'), Japan

Komentari
A: mrkemil 29.01.2009 Pogledaj profil

Većinu filmova nominiranih za oscara sam pogledao. Za mene najveće razočarenje predstavlja Benjamin Button koji kopira Forresta Gumpa. Zbilja bi bilo nepravedno dati takvome filmu oscare. Frost/Nixon mi je solidna dramica, ali ništa posebno. Slumdog Millionare je prosjek. Polu ispričana pričica temeljena na nemogućoj premisi kao i Button, ali ipak nešto bolja. Milk još nisam stigao pogledati, ali mislim da i neću jer mi Penn ide na jetra. 'Readera' sam upravo skinuo sa neta sa dobrom slikom, pa ga budem pogledao ovih dana. 'Hrvač' mi nije nešto. Možemo ga opisati kao i izgled Mickey Rourka, odnosno izgleda dosta stucano i dosta dosadno i prerazvučeno. Heath Ledger je očito kopirao Nicholsona, ali to je i sam priznao. To kod mene ne prolazi, ali budući da je mrtav možda kod akademije to može proći. Meryl Streep sam gledao u 'Sumnji' i bila je solidna. Angelinu Jolie me tjera na povraćanje sa svojim 'veniranim' rukama i vodenastim polu-imbecilnim pogledom pa je treba nominirati samo za odlazak u ludnicu. Uglavnom da rezimiram: KATASTROFALNA GODINA ZA FILM. Meni su osobno dobra dva, tri filma. Gran Torino i britanski 'Happy Go Lucky'. Ostalo i nije baš bajno.

A: citadel 27.01.2009 Pogledaj profil

nisam pogledao sve nominirane filmove ali se pitam gdje je u nominacijama za Oscara Eastwoodow odličan Gran Torino. Izgleda da se žiri zasitio staroga Clinta, ali to nije fer prema njemu samome koji je odglumio odlično svoju ulogu u dotičnome filmu a opet je ostao lišen i glumačke nominacije. Uglavnom, što se tiće filmova, čini mi se da je ovo dosta lošija godina od prošle - sve same drame. Uglavnom, drago mi je da Batman nije nominiran je stvarno film ne nudi ništa osim zabave, tako da ga se ne može smatrati umjetničkim djelom.