Philip Seymour Hoffman

23.07.1967 Fairport, New York, USA Philip Seymour Hoffman

Izuzetan karakterni glumac, ne ustručava se glumiti i fizički i psihički najnesimpatičnije likove koji su na granici dobrog ukusa. U njegovom slučaju, pun pogodak!

Philip Seymour_Hoffman

Tijekom srednje škole Hoffman je bio perspektivni sportaš, hrvač, ali vratna ozljeda udaljila ga je od sporta i usmjerila drugom interesu - glumi. Prije nego što je počela njegova filmska karijera, proveo je dosta vremena glumeći u kazališnim produkcijama u Chicagu, New Yorku i po Europi.

Nakon filmskog debuta u 'Mirisu žene' (1992) uslijedile su više ili manje upečatljive male uloge u filmovima 'Sliver' (1993), 'When a Man Loves a Woman' (1994) i 'Twister' (1996).

Publika je imala pravu priliku upoznati njegov osebujni glumački talent u odličnom P.T. Andersonovom 'Boogie Nights: Svatko ima ono nešto' (1997) gdje je glumio člana snimateljske ekipe, pomalo ljigavog i patetičnog Scottyja, koji se pali na glavnu mušku porno zvijezdu Dirk Digglera (Mark Wahlberg). Uloga je reprezentativni primjer Hoffmanove glume u kojoj se ne ustručava pokazati lijepe i ružne strane ljudskog života.

Film je druga suradnja s Andersonom (prva suradnja je film 'Hard Eight' uz Samuel L. Jacksona i Gwyneth Paltrow) koja se nastavila 'Magnolijom' (1999), tj. ulogom koju je režiser napisao posebno za njega. Kao stvorenom za njega može se okarakterizirazi i sporedna uloga u Minghellinom 'Talentiranom gospodinu Ripleyu' u kojem je igrao dokonog američkog bogataša na produženom europskom odmoru.

Ne igrajući na kartu izgleda, ogoljujući se emocionalno do granica fizičke neprivlačnosti, Hoffman je odlično odigrao široku lepezu likova: asistent dobrovoljac u filmu 'Veliki Lebowski' (1998), Hope Davisov politički aktivni dečko u 'Next Stop Wonderland' (1998), ulogom u Solondzovoj crnoj komediji 'Happiness' zasjenio je gotovo sve glumce uključujući i glavnu ulogu, Dylana Bakera.

Emocionalno iskren i gotovo neugodan portret Rustyja, transseksualnog učitelja pjevanja, u Joel Schumacherovom 'Flawless' (1999) uz Roberta De Nira, pobrao je pohvale kritike i publike.

Hoffman slovi za jednog od najtraženijih karakternih glumaca današnjice i surađuje s talentiranim mladim, ali i legendarnim režiserima: s Brett Ratnerom ('Crveni zmaj'), Spikeom Leeom ('25. sat'), Anthonyjem Minghellom ('Studengora'), Robertom Altmanom ('Voltage').

U međuvremenu se okušao i na drugim poljima filmske umjetnosti pa je režirao predstavu 'Our Lady of 121st Street', a proveo je i jedan semestar na sveučilištu Columbia, gdje je poučavao studente režiji. No njegov najveći uspjeh dolazi 2005. godine kada je prihvatio ulogu u 'Capoteu'. Njegova izvrsna interpretacija pisca s Manhattana – Trumana Capotea – donijela mu je i Zlatni globus i Oskara za najboljeg glumca.

Nakon toga, Hoffman je nastavio režirati za LAByrinth kazalište u New Yorku, a zaradio je i svoju prvu Emmy nominaciju za ulogu u seriji 'Empire Falls'. 2006. godine glumio je uz Toma Cruisea u 'Nemogućoj misiji 3', a iste je godine započelo i snimanje 'Obitelji Savage' koji je po izlasku (2008.) oduševio publiku i kritičare. U protekloj godini zabilježio je dvije uloge i to u filmovima 'Before the Devil Knows Your Dead' i u 'Charlie Wilson's War'.

Usporedno s filmskom rasla je i kazališna slava i sazrijevanje. Uloga u Sam Shepardovom 'True West' donijela mu je nominaciju za prestižnu kazališnu nagradu Tony 2000. Tri godine kasnije opet je bio nominiran za Tonyja i to u istoj kategoriji – najbolji glumac – za predstavu Eugenea O'Neilla, 'Long Day's Journey Into Night'.

Živi na Manhattanu sa svojom dugogodišnjom djevojkom Mimi O'Donnell s kojom ima dvoje djece - sina Coopera Alexandera i kćer Talluhlah.