Heath Ledger

04.04.1979 Perth, Australija Heathcliff Andrew Ledger

Svestrani Australac volio je različite uloge: bio je i Casanova i gay-ikona, završio je karijeru kao zlokobni Joker, no zauvijek ostaje - romantični junak. 

Heath_Ledger

Može li se iste godine proslaviti i kao gay i kao najpoznatiji ženskar? Heath Ledger bio je i britanski vojnik i antibritanski pobunjenik, i policajac i odmetnik, i sportaš i narkoman -  pa je mogao i to.

Rođen u australskoj obitelji škotsko - irskih korijena, ime Heathcliff dobio je po glavnom liku romana 'Orkanski visovi'. U školi je birao između dva izborna predmeta: kuhanja i dramske grupe. Izabrao je manje zlo i uskoro ga je počela ozbiljno zanimati gluma. Sa sedamnaest godina napustio je školu i otišao u Sydney u potrazi za karijerom. U TV seriji o sportašima, 'Sweet' (1996), nudilo mu se da bira između uloge plivača ili gay - bicikliste. Izabrao je zanimljiviju opciju i nastupio u gay ulozi koja ga (još) neće proslaviti, ali zato mu posla nije manjkalo, bilo na televiziji ili na filmskim projektima.

Da dobije jednu od uloga na TV-u, izjavio je da zna jahati konje, ali se ipak pokazalo da laže. Zatim je otišao na školu jahanja, nakon čega je nanizao brojne 'jahačke' uloge (vitez, kauboj, 'hajduk'). Glumio je u propaloj američkoj seriji 'Roar' (1997), sapunici 'Home and Away' (1997) i teen drami o silovanju 'Blackrock' (1997). Hvaljena uloga u krimi trileru 'The Two Hands' (1999) otvarila mu je karijeru u Hollywoodu. Uz uloge u teen filmovima '10 Things I Hate About You' (1999) i 'A Knight's Tale' (2001), prihvaćao je i ozbiljnije uloga pa je zajedno s Billyjem Bobom Thorntonom nastupa ou drami o rasizmu 'Monster's Ball' (2001) Marca Forstera.

Naslanjajući se na 'jahačke' uloge, uslijedile su i one u povijesnim filmovima poput 'Patriota' (2000) ili 'Četiri pera' (2002), i mada mu je je Colin Farrell preoteo ulogu Aleksandra, uslijede su uloge koje će ga učiniti zvijezdom.

2005. snimio je čak pet filmova; 'Gospodare Dogtowna'u kojem glumi skejtera iz stvarnoživotne priče o kalifornijskim adrenalincima, 'Candy' u kojemu je narkoman i partner mlade Australke Abby Cornish, te još tri filma koja su predstavljena na festivalu u Veneciji 2005.;  'Braću Grimm' Terryja Gilliama, gdje zajedno s Mattom Damonom glumi (kvazi)lovca na demone, 'Casanovu' Lassea Hallstroma, gdje je legendarni ljubavnik i 'Planinu Brokeback' Anga Leeja. Zahtjevna uloga homoseksualca koji cijeli život skriva svoju ljubav u 'Planini Brokeback' konačno mu je donijela i brojne nagrade kritičara te nominacije za Zlatni globus i Oscara.

Često je izlazio s glumicama, u Australiji s Lisom Zane, a u SAD-u s Heather Graham pa nekoliko godina i s Naomi Watts, sve do raskida 2004. Na snimanju 'Brokebacka' je upoznao Michelle Williams (koja u filmu glumi njegovu suprugu!) i uskoro se s njom oženio i dobio kćer Matildu Rose. U rujnu 2007. se razveo, ali je do kraja ostao okružen ženama, jer je imao i tri sestre, od kojih je najstarija imala dvije kćeri blizanke. Svoj status 'blaženog među ženama' potvrdio je nastupom u 'Casanovi', a nakon mitskog ljubavnika Casanove dobio je šansu glumiti bobdylanovski lik u eksperimentalnom 'I'm Not There' Todda Haynesa. Iako najviše pozornosti uzima Cate Blanchett u svojoj ulozi, i Ledgerov kratki nastup zaslužuje pažnju gledatelja. A mnogi su bili iznenađeni kada je upravo Ledger dobio šansu naslijediti Jacka Nicholsona kao Jokera u novom Batmanu, Vitezu tame, i usprkos negativnim predviđanjima, prve ocjene hvalile su Ledgerov novi pristup.

Ipak, nije dočekao premijeru i priznanja. 22. siječnja 2008., baš na dan objave nominacija za Oscare, pronađen je mrtav u svom stanu nakon predoziranja tabletama za spavanje. Nakon njegove prerane smrti, romantični i tragični likovi koje je glumio dobivaju posebno značenje, a Heath Ledger se definitivno uvrštava u kultne figure prerano umrlih glumaca, kao što su Marilyn Monroe i River Phoenix.