Cannes u Movieplexu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cannes u Movieplexu

Cannes u Movieplexu

Movieplex će od 7. do 14. siječnja ugostiti reviju filmova prikazanih prošle godine na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu.

filmski.net 02.01.2009 1 komentara

Cannes u Movieplexu

Filmski festival u francuskom Cannesu jedan je od najuglednijih, najznačajnijih i najdugovječnijih festivala. Održava se već 61 godinu, a filmovi koji se na njemu prikazuju redovno predstavljaju crème de la crème filmske umjetnosti u svijetu.

Za reviju Cannes u Movieplexu odabrano je 14 naslova sa prošlogodišnjeg festivala, uključujući i dobitnika glavne nagrade 'Razred' (Entre les murs), dobitnika nagrade za najbolju režiju 'Tri majmuna' (Üç maymun), za najbolji scenarij 'Lornina šutnja' (Le silence de Lorna), te za najbolji debitantski film 'Glad' (Hunger). Publiku će sigurno zanimati 'Maradona' (Maradona by Kusturica), najnoviji film kontroverznog balkanskog redatelja Emira Kusturice koji govori o najvećoj nogometnoj legendi. To će ujedno biti i prva službena  projekcija nekog Kusturičinog filma u Hrvatskoj nakon gotovo 15 godina.


Trailer za 'Maradonu' Emira Kusturice

Program je većinom sastavljen od filmova koji se po prvi puta predstavljaju domaćoj publici. U osam dana predviđeno je 48 projekcija, a cjelokupan program možete pogledati ovdje.

Organizator revije, Denis Borić, ističe kako je cilj Revije omogućiti hrvatskim gledateljima pristup aktualnoj produkciji art filmova: 'U tom smislu Continental film i Movieplex, uz već tradicionalni Tjedan češkog filma, za iduću godinu planiraju najmanje dvije revije istaknutih art filmova s poznatih festivala.'

Prodaja ulaznica za reviju filmova Cannes u Movieplexu počela je 31. prosinca, a osim pojedinačnih karti na blagajnama Movieplexa možete kupiti i mali paket ulaznica (6 ulaznica za različite projekcije po cijeni od 150 Kn) te veliki paket (10 ulaznica za različite projekcije po cijeni od 220 Kn).

Na reviji Cannes u Movieplexu bit će prikazani sljedeći filmovi:

'RAZRED' / ENTRE LES MURS, Francuska
Režija: Laurent Cantet
François je mladi profesor u problematičnoj srednjoj školi. Njegova otvorenost i neposrednost često iznenađuju učenike. Problem nastaje u trenutku kad oni počnu dovoditi u pitanje njegove obrazovne metode.

'TRI MAJMUNA' / ÜÇ MAYMUN, Turska, Francuska, Italija 
Režija: Nuri Bilge Ceylan
 Kada sitne prijevare prerastu u nastrane laži, jedna obitelj odluči zatvoriti oči pred istinom. Kako bi izbjegli suočiti se s nevoljama i odgovornostima, oni svijesno ignoriraju stvarnost, odbijajući ju gledati, slušati ili pričati o njoj. No, sve i ako glumite tri majmuna, hoće li stvarnost doista nestati? 

'VALCER S BASHIROM' / WALTZ WITH BASHIR, Izrael, Francuska, Njemačka 
Režija: Ari Folman
 Jedne večeri u nekom baru stari prijatelj redatelja Arija Folmana ispriča mu svoju noćnu moru - svake ga noći u snu proganja 26 divljih pasa. Broj zvijeri ponavlja se iz noći u noć. Dvojica prijatelja zaključuju kako to sigurno ima veze s njihovom službom u izraelskoj vojsci ranih osamdesetih za vrijeme rata u Libanonu. Začudo, Ari se ne može sjetiti niti jednog detalja iz tog radzoblja svog života. U želji da razotkrije vlastitu tajnu, odlučuje se posjetiti stare prijatelje i suborce diljem svijeta te razgovarati s njima. Kako Ari prekapa po svojoj prošlosti sve dublje i dublje, sjećanja mu počinju navirati u obliku nadrealnih slika. 

'PALERMO SHOOTING' / PALERMO SHOOTING, Njemačka
Režija: Wim Venders
Finn, fotogaf svjetskog glasa, živi životom na kojem mu mnogi zavide.  Vrlo malo spava, mobitel mu ne prestaje zvoniti, a najdraže mu je društvo glazba koja dopire iz slušalica. No kad mu se stvari u životu iznenada otmu kontroli, Finn odluči sve napustiti. Iz Düsseldorfa odlazi u Palermo gdje ga počne proganjati misteriozni ubojica. U tom se trenu Finnu otvara jedan sasvim novi svijet. I nova ljubav...  

'LORNINA ŠUTNJA' / LE SILENCE DE LORNA, Belgija, Francuska, Italija 
Režija: Jean-Pierre i Luc Dardenne
U želji da sa svojim dečkom postane vlasnica zalogajnice, Lorna, mlada Albanka koja živi u Belgiji, udružuje se s lokalnim mafijašem Fabiom. Fabio joj priređuje lažno vjenčanje s Claudyjom kako bi dobila belgijsko državljanstvo i mogla se udati za bogatog ruskog mafijaša koji je spreman platiti pravo bogatstvo kako bi se i sam domogao državljanstva. No, da bi taj plan uspio, Fabio mora ubiti Caludyja. Hoće li Lorna uspjeti držati jezik za zubima? 

'24 CITY'  / ER SHI SI CHENG JI, Kina
Režija: Jia Zhangke
Chengdu dnas. Državna tvornica 420 i radnički gradić zatvaraju se kako bi se oslobodio prostor za kompleks luksuznih stanova nazvan 24 City. Tri generacije, osam osoba. Stari radnici, direktori tvornica i yappiji – od nostalgije za socijalizmom do  želje za probitkom – sve su njihove priče isprepletene u kineskoj svakidašnjici. 

'MARADONA' / MARADONA BY KUSTURICA, Španjolska, Francuska
Režija: Emir Kusturica
U ovom filmu Kusturica prati nevjerojatnu životnu priču Diega Armanda Maradone – sportskog junaka, živuće nogometne legende, posrnulog idola i inspiracije milijunima ljudi. Od Argentine do Napulja, od Kube do Barcelone, od obitelji i prijatelja iz djetinjstva do suigrača i svjetskih vođa (Fidel Castro) – Kusturica prati život ovog izvanrednog čovjeka od njegovih skromnih početaka do dominacije svjetskim nogometom, od tragičnog pada do veličanstvenog povratka. Ovaj je film jedinstveno svjedočenje o živućoj legendi našeg vremena. 

'NADZOR' / SURVEILLANCE, SAD, Njemačka
Režija:  Jennifer Lynch
Dvoje agenata FBI-ja stižu u gradić kako bi istražili višestruko ubojstvo.  Tamo sustreću tri svjedoka: nadobudnog policajca, okorjelog narkomana i osmogodišnju djevojčicu. Unakrsnim ispitivanjem agenti otkrivaju da svaki svjedok iznosti različitu verziju dogđaja, prikrivajući pravu istinu... Izvršni producent filma je slavni David Lynch, inače otac redateljice filma. 

'RUMBA' / RUMBA, Francuska, Belgija
Režija: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy 
Fiona i Dom dijele strast prema latinoameričkim plesovima. Vikendom sudjeluju na regionalnim plesnim natjecanjima,a kuća im je puna trofeja. Jedne večeri, nakon pobjede na plesnom natjecanju, skrenu s ceste kako bi izbjegli samoubojicu i zabiju se autom u zid. Fiona izgubi nogu, a Dom pamćenje. Kroz svoje novostečene hendikepe, gomilu slapstick gegova i niz cirkusarija, par shvaća da u njihovoj tragičnoj situaciji sve vrvi od komedije. Padaju, vraćaju se na noge, ponovno padaju, opet se uspravljaju i opet padaju. Rumba je film o optimizmu i humoru kojim se može prebroditi nesreća.  

'WENDY I LUCY' / WENDY AND LUCY, SAD
Režija: Kelly Reichard
Wendy sa svojim psom Lucy putuje na Aljasku u nadi da će radom u lokalnoj tvornici za preradu ribe zaraditi nešto novaca.  Kad joj se u Oregonu pokvari auto, ostane bez novaca i prisiljena je suočiti se s nizom nevjerojatnih prepreka.  Jednu od važnijih uloga u filmu glumi ljubimac zagrebačke koncertne publike - Will Oldham, poznatiji kao Bonnie "Prince" Billy.  

'ODRASLI'  / LES GRANDES PERSONNES, Francuska, Švedska
Režija: Anne Novion
Svake godine Albert svojoj kćerki za rođendan poklanja put u jednu europsku zemlju. Za svoj 17. rođendan, ona bira Švedsku kako bi pronašla blago čuvenog vikinga Johanesa Oberga. U kući koju su u Švedskoj iznajmili žive Anika i Kristin. Nespojivi četverac odlučuje se živjeti zajedno, što se Albertu nimalo ne sviđa, ali Jeanne čini sretnom. Prinudni suživot uzdrmat će njihova uvjerenja i zablude i natjerat će ih da razmisle o svojim životima. Svi će se promijeniti, suočiti se s demonima iz prošlosti i otkriti neočekivane osjećaje.

'GLAD' / HUNGER, Velika Britanija
Režija: Steve McQueen
1981. godina, zatvor Mase u Sjevernoj Irskoj.  Zatvorenici iz ozloglašenog bloka H protestiraju jer ne žele nositi standardne zatvorske uniforme i žele da im se prizna status političkih zatvorenika. Kako prosvjed ne daje nikave rezultate, jedan od zatočenih članova IRA-e, Bobby Sands, odlučuje promijeniti smjer prosvjeda te počinje štrajk glađu, odbijajući jesti dok irske vlasti ne priznaju IRA-u kao legitimnu političku organizaciju. 

'PIKANTNE HOLLYWOODSKE PRIČE' / WHAT JUST HAPPENED, SAD 
Režija: Barry Levinson
 Dva tjedna u životu filmskog producenta Bena čija je karijera u silaznoj putanji. Dok pokušava vratiti staru slavu teško izlazi na kraj s kćerkom tinejdžerkom koja prebrzo odrasta, nekolicinom bivših žena te nekoliko Holywoodskih faca. Čini se da svi oni imaju samo jedan cilj – zagorčati mu život.  

'SNIJEG' / SNIJEG, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Francuska, Iran 
Režija: Aida Begić
Bosna, 1997. Četiri žene, dvije bake, četiri djevojčice, djed i dječak žive u ratom razrušenom selu Slavno. Od stotinjak stanovnika ovog sela, oni su jedini preživjeli. Razapeti između svog života i smrti svojih najbližih, Slavni su se našli u svijetu između neba i zemlje, svijetu u kojem je prisutno i ono što naizgled nije tu. Sa prvim snijegom selo biva potpuno izolirano, a životi stanovnika u opasnosti. Dva poslovna čovjeka nenadano dolaze u selo zahtjevajući od stanovnika da ga napuste nudeći im novac zauzvrat. Seljani se suočavaju sa dilemom: prihvatiti ponudu koja bi im mogla spasiti živote, ali uništiti duše?

Komentari
A: pluton 03.01.2009 Pogledaj profil

Ajde malo i neholivudskih filmova...