Ron Howard

01.03.1954 Duncan, Oklahoma, USA Ronald William Howard

Nekadašnja dječja glumačka zvijezda, suprotno pravilima, nije ogrezao u drogu i alkohol, ne druži se s psihijatrima, već je redatelj velikih, američkih priča koje donose puno para i nagrada.

Ron_Howard

Sin glumaca Rancea i Jean Howard, svoj glumački debi imao je s dvije godine u Baltimorskoj produkciji filma 'The Seven Year Itch'. Na TV ekranu prvi put se pojavljuje kao petogodišnjak u napetoj političkoj drami 'The Journey' (1959), a kao dijete pojavio se još i u filmovima 'The Music Man' i 'The Courtship of Eddie's Father' (1962). Šire poznat postaje glumeći Opiea, sina šerifa udovca Andya Taylora u 'The Andy Griffith Show' (1960-1968). Iako kraj serije često znači i kraj dječje zvijezde, Howard je i nakon prikazivanja Showa nastavio normalno raditi.

Uskoro dobiva ulogu u novoj seriji 'The Smith Family' (1971) gdje glumi uz velikana Henryja Fonda koji postaje Howardov mentor, potičući dječaka da teži kreativnom usavršavanju i da riskira tu i tamo kako bi se održao vitalnim. Serija nije imala očekivan uspjeh, Howard je.

Uskoro ga George Lucas uzima za svoj hit 'American Graffiti' (1973), a zapažen je i u ulozi tinejdžera zadivljenog pištoljskim mastorijama Johny Waynea u filmu 'The Shootist' (1976). Iako je bio već u svojim dvadesetima, Howard je još uvijek dobivao uloge tinejđera. Nezadovoljan time, bio je odlučan slijediti svoj san da postane režiser. Producent Roger Corman dopušta mu da režira 'Grand Theft Auto' (1977), film za koji je zajedno s ocem napisao scenarij i u kojem je glumio. Iako nije bio remek djelo, film su hvalili zbog njegova tempa i kvalitetno režiranih akcijskih scena.

Nakon odlaska iz 'Happy Days'-a 1980, režira 'Skyward' s Bette Davis u glavnoj ulozi. Svoj prvi režiserski hit ostvaruje s producentom Brianom Grazerom i filmom 'Nightshift', crnom komedijom iz 1982. Nakon tog filma, Howard i Grazer osnivaju produkcijsku kompaniju Imagine Films Entertainment.

Još veći uspjeh doživljava s Tomom Hanksom i Darryl Hannah u filmu 'Splash' (1984) koji je lansirao Disney's Touchstone Pictures i postao najuspješniji akcijski film te kompanije do danas. Nastavlja rad sa sentimentalnim filmom 'Cocoon' (1985), a svoj prvi neuspjeh doživljava filmom u produkciji Georgea Lucasa – 'Willow', fantastičnom ekstravagancom koju publika nije pretjerano dobro prihvatila. Danas su se stvari malo promijenile: film konačno ima svoj krug poklonika.

Ranih devedesetih snima visokobuđetne filmove 'Backdraft' (1991) i 'Far and Away' (1992) koji prilično loše prolaze među kritičarima i publikom, ali se vraća kvaliteti filmom iz 1995. 'Apollo 13'. Film je postao veliki internacionalni hit nominiran za devet Oscara (osvaja za najbolji zvuk i montažu). Dobiva nagradu struke koja ga stavlja uz bok režisera kao što su John Ford, Billy Wilder, George Cukor i Francis Ford Coppola.

1996. Howard se okreće drukčijem žanru – nasilnom, krvavom trileru 'Ransom' s Melom Gibsonom. U to vrijeme producira TV serije 'Felicity' i 'Sports Night' te filmove 'Inventing the Abbots', 1997 simpatičnu dramu s odličnim glumcima i 'Beyond the Mat' (1999). U režiserski stolac vraća se filmom 'EdTV' iz 1999. koji, iako ocijenjen kvalitetnim, ostaje zasjenjen tematski sličnim 'The Truman Show'-om s Jimom Carreyem u glavnoj ulozi. S Jimom Carreyem udružuje se u adaptaciji Theodore Geiselove priče 'How the Grinch Stole Christmas'.

Za svoj slijedeći projekt izabire osjećajnu, istinitu životnu priču o paranoidnom šizofrenom matematičaru Johnu Forbesu Nashu Jr. 'A Beautiful Mind' (2001) s Russel Crowom u glavnoj ulozi. Film mu donosi pohvale sa svih strana učvrščujući Howardovu reputaciju kao jednog od najsvestranijih i najnadarenijih režisera današnjice. Film je proglašen najboljim na dodjeli Golden Globe i Oscar. Na dodjeli Oscara, film još dobiva i nagrade za najbolju glumicu, najbolju adaptaciju i najboljeg režisera.

Howardovi filmovi čista su zabava, kvalitetno zanatski izvedena i okrenuta širokoj publici. Iako su ga kritizirali da snima po ziheraškim, formulativnim scenarijima, istina je da je Howard te klasične teme obrađivao uvijek na nov i svjež način. Njegova ljubav za istraživanjem potencijala raznih žanrova vidljiva je i u njegovoj filmografiji koja sadrži sve od B-filmova, komedija, fantazija, SF-a, trilera, povijesnih drama i visokobuđetnih akcijskih filmova.

Howard danas živi u Connecticutu sa svojom suprugom i četvero djece.