Još jedan pogled na Oscar - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Još jedan pogled na Oscar

Još jedan pogled na Oscar

Dodjela Oscara ove godine i gledanija i dosadnija, a glavni skandal desio se na samoj pozornici!

s.p. 09.03.2010 0 komentara

Još jedan pogled na Oscar

Dok je cijeli svijet slavio Međunarodni dan žena, poklopilo se da je Kathryn Bigelow postala prva redateljica u povijesti koja je osvojila Oscara za najbolji dugometražni film. To sigurno nije bila gesta milosrđa, Bigelow je popularna redateljica koju se čak optuživali da snima 'muške' filmove jer voli režirati akciju. Ipak, njezin 'Narednik James' je bio veliki autsajder od početka, osobito u usporedni s megahitom 'Avatarom'. Za razliku od 'Avatara' vrijednog 320 milijuna dolara, 'Narednik' je koštao samo 11 milijuna.

'Avatar' svejedno ostaje rekordno gledan film, a očito je popularnost tog filma doprinijela i velikoj gledanosti ove dodjele Oscara. Naime, najgledanija dodjela u povijesti bila je ona 1998., kada je Cameron predstavljao 'Titanic', a sada je dodjela Oscara s novim Cameronovim hitom imala 5 milijuna gledatelja više nego prošle godine i riječ je o najgledanijim Oscarima u zadnjih 5 godina. Očito, eksperiment s 10 nominiranih najboljih filmova se isplatio.


In memoriam na Oscarima - pronađite tko sve nedostaje!

Iako su privukli pažnju publike, producenti Oscara nisu zadovoljili gledatelje. Na samo Filmski.net, nego i ostali domaći i strani filmski kritičari ističu da je bilo riječ o jednoj vrlo nezanimljivoj i loše režiranoj ceremoniji. Mnogi ističu da su prilozi o hororcima i montaži zvuka bili nepotrebni u ionako predugačkoj ceremoniji. Da skandal bude veći, ove godine su iz glavne ceremonije izbačene dodjele nagrada za životno djelo, u posveti umrlim filmašima izostavljeni su glumica Farrah Fawcett i legendarni scenarist Dan O'Bannon, dok je naglasak stavljen na Johna Hughesa i Michaela Jacksona.

Oscar je imao svojih velikih momenata - Jeff Bridges je konačno preuzeo Oscara, i to stalno govoreći 'man', baš kao i njegov kultni lik Lebowski. Za skandal na ceremoniji pobrinula se producentica Elinor Burkett koja je upala na pozornicu baš kada je redatelj Roger Ross Williams preuzimao svog Oscara za 'Music by Prudence'. Producentica je inače u svađi s redateljem i napustila je projekt za koji tvrdi da je njezina ideja, a na Oscarima je iskoristila svoju priliku da kaže nešto u mikrofon prije nego su je uklonili. Istina, to je bio Oscar za kratki dokumentarac pa nitko nije ništa ni primijetio!


Incident s producenticom Elinor Burkett koja je uskočila na pozornicu i prekinula govor dobitnika Oscara za najbolji kratki dokumentarni film.

Najbolji dugometražni dokumenatarac je 'Cove' koji je odmah izazvao burne reakcije jer se bavi ubijanjem delfina i kitova u Japanu. Nakon Oscara javili su se gradonačelnik iz tog kraja i lokalni ribari koji protestiraju zbog kampanje protiv njih. Priznaju da je ubijanje okrutna i krvava stvar, ali odgovaraju da je i ubijanje svinja i goveda slična stvar, samo što sada zapadnjaci plaču samo zbog slatkih životinja. S druge strane, argetinski predsjednik slavi iznenađujuću pobjedu argentinskog filma u kategoriji stranog filma jer se film bavi zločinima peronističkih snaga.

Glavni partibrejker je opet bio Sean Penn koji je prvo na pozornici prekorio Akademiju što nikad nije odala priznanje njegovoj bivšoj ženi Robin Wright, a zatim se kasnije sukobio s producentom 'Narednika Jamesa', Gregom Shapirom koji baš izlazi s Pennovom bivšom. Pennu bi bilo bolje da se pridružio Tarantinu koji nije osobno osvojio Oscara, ali se dobro zabavio na vlastitom tulumu punom alkohola i glazbe 70-ih. E, to bismo radije vidjeli u prijenosu uživo!

Komentari

Nema komentara.