2007. - kome je dobro išlo, a tko je otišao - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      2007. - kome je dobro išlo, a tko je otišao

2007. - kome je dobro išlo, a tko je otišao

Horori o ubijanju zamiru, komedije o seksu se množe, a filmovi o prapovijesti ne odlaze u povijest. Grade se kina, a da li se izgradila i publika?

filmski.net 27.12.2007 1 komentara

2007. - kome je dobro išlo, a tko je otišao

Ova godina bila je presudna za mnoge - neki su spektakularno ušli na top-liste, a neki su zauvijek otišli. A zamro je i podžanr 'torture porna' - hororci s eksplicitnim nasiljem i mučenjem. Usprkos kontroverznim reklamama ('Captivity') i originalnom marketingu, filmovi su ostvarili slabu zaradu - 'Captivity' ima samo 3 milijuna $, a 'Hostel 2' 17 milijuna $ prihoda. Eli Roth je optužio internetske pirate za krah 'Hostela 2', ali kritičari i fanovi su jednoglasni - pad kvalitete horor filmova ne može se nadoknaditi reklamnim trikovima. Ipak, vjerni fanovi (muški tinejdžeri!) održavaju serijal 'Slagalice strave' na životu, snimljen je 4. dio a autori ne namjeravaju prestati s krvavom zabavom...

A s više ili manje krvi prevladava žanr mitskih filmova, sve je iznenadio uspjeh nabrijanog '300', a usprkos bizarnoj igrano-animiranoj mješavini, i 'Beowulf' se dobro drži na box-officeu. Spominje se nastavak 'Conana', a George Lucas za 2009. sprema 'Adam & Eve: The Adventure Begins'. Osim toga, Roland Emmerich treba predstaviti svoj '10.000 BC', a ljubitelji Tolkiena radosno cvile na vijest da se u Jacksonovoj produkciji snimaju dva nastavka priče o Hobitu.

Otišla je još jedna legenda - Ingmar Bergman 

Ove godine Hrvati su izgubili filmskog enciklopedistu i pedagoga Antu Peterlića, a umro je i Zoran Tadić, redatelj koji je bio jedan od rijetkih domaćih autora koji je uspješno snimao žanrovske filmove. I veliki svjetski filmaši napustili su ovaj svijet, prije svega treba istaknuti Bergmana i Antonionija. Tužni trend odlazaka legendi se ne može nastaviti iz jednostavnog razloga što 'stare garde' art filmaša praktički više i nema - sada sve ostaje na mladim snagama...

A dok umiru filmaši i nestaju domaća stara kina, podižu se novi multipleksi. Nakon Cinestara u Novom Zagrebu, u 2008. ulazimo i s multipleksom u Rijeci. Ipak, ni povećanje broja kino-dvorana nije omogućilo da filmove kao što je 'Crna knjiga' vidimo kako spada - na velikom platnu. Zato je Boris T. Matić, koji više nego uspješno vodi Zagreb film festival, uspio dobiti koncesiju nad zagrebačkim kinom Europa koje polako, ali sigurno postaje festivalsko (i art) kino.

'Armin' - zaslužio je i više gledatelja

Nažalost, porast broja domaćih kina nije pratio i porast gledanosti hrvatskih filmova koji bilježe slabe rezultate. Ni međunarodno uspješan 'Armin' (koji je i domaći konkurent za Oscara u kategoriji stranog filma) nije postao zasluženi hit, a čak ni glazbena komedija 'Pjevajte nešto ljubavno' nije ponovila uspjeh filma 'Što je muškarac bez brkova'

A ono što je imalo uspjeh u domaćim i svjetskim kinima su - nastavci! U igri je i nova riječ -  threequel, što znači treći nastavak serijala. Iako ih je kritika jednoglasno ocijenila lošijim od prethodnika, treći dijelovi 'Pirata iz Kariba', 'Spidermana' i 'Shreka' rušili su rekorde na američkim i svjetskim kino-blagajnama. Neki threequeli samo manje ili više uspješno završavaju serijal ('Resident Evil 3', 'Gas do daske 3'), a za jednu trilogiju i kritičari i fanovi priželjkuju da se nastavi - 'Bourneov ultimatum'. Također kad govorimo o megauspješnim blockbusterima moramo spomenuti 'Transformere' koji su pomeli ljetne kinoblagajne i uveli robotiku na velika vrata u Hollywood.

Judd Apatow - 'zalomio' mu se uspjeh

Judd Apatow proglašen je najpametnijim čovjekom u Hollywoodu, a kritičari i fanovi još se pitaju razumije li on uopće žene?! Ne znamo točan odgovor (Tko, dovraga, i razumije žene!), ali među brojnim gledateljima njegovog superhita 'Zalomilo se' bila je i ženska publika, iako mu zamjeraju da su ženski likovi neurotični i neduhoviti. Muškarci se pak brinu da su u njegovim filmovima stereotipno neozbiljni, neodgovorni dječaci opsjednuti seksom i zezancijom. Ah, da - to nije stereotip nego istina... Publika u svakom slučaju nastavlja pratiti Apatowa koji nije sofisticiran komičar kao Woody Allen, ali je zabavan poput Kevina Smitha.

A za pitanja spolnih razlika i ostale životne istine slobodno konzultirajte autora knjige 'Muškarci su iz birtije, žene su s placa', našeg Lebowskog koji će i u 2008. nastaviti s trendom kul kolumni.

Siniša Paić

Komentari
A: Desperados 19.01.2008 Pogledaj profil

odličan tekst!