Masakr na filmskom plakatu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Masakr na filmskom plakatu

Masakr na filmskom plakatu

Mizogine reklame za friški snuff Rolanda Jofféa 'Captivity' postavljene su i skinute isti dan u LA i NY. Tako je to kad se reklamna kampanja otme kontroli.

p.h. 20.03.2007 0 komentara

Masakr na filmskom plakatu

Muškarac i žena se jednog jutra probude i shvate da su zatočeni u podrumu jednog luđaka, glasi vrlo jednostavni zaplet snuff horora Rolanda Jofféa 'Captivity' koji u svibnju kreće u harač po američkim blagajnama. Paralelna priča vezana uz taj film smještena je u stvarni svijet i nije ni upola tako jednostavna. Građani Los Angelesa se jednog jutra probude i na putu do lokalnog Starbucksa shvate da je njihov grad oblijepljen uznemirujućim plakatima koji prikazuju 4 stadija masakra ženske osobe.

Svaki od tih plakata sastoji se od mozaika - četiri slike s prizorima mučenja žene – junakinje filma glumice Elishe Cuthbert u 4 situacije: Prva, na kojoj stoji natpis 'Otmica' prikazuje Elishino lice prekriveno off rukom u rukavici, druga – 'Zarobljavanje' prikazuje istu iza ograde s krvavim prstom, treća – 'Mučenje' prikazuje je prekrivenu gazom s tubama koje joj vire iz nosa, dok četvrta 'Kraj' prikazuje mrtvu, zabačene glave.

sporni plakat

Plakati su se, osim u LA-u pojavili i na 1400 taksija u New Yorku, a sad, nakon protesta građana koji su uradak proglasili sadističkim i mizoginim, jedna od producentskih kompanija After Dark uklanja plakate s ulica. Druga pak producentska kuća - Lionsgate, koja je već bila umiješana u sličan skandal, pri promoviranju horora 'Slagalica strave 2', sad kažu kako nema nikakve veze s plakatima te kako je kampanja bila u rukama kuće After Dark.

Predstavnik te tvrtke pak tvrdi kako je posrijedi greška, te kako su u print poslani pogrešni dosjei, te da ih je nepoznat netko poslao u tisak bez odobrenja odgovornih čelnika koji su pak, u to vrijeme sastančili u Las Vegasu, te su se s poplavom telefonskih poziva i e-mailova razljućenih žena i roditelja susreli tek po povratku. Slično je pričao i predstavnik Turner Broadcastinga kad su prije par mjeseci Boston pogodile kvaziterorističke napave vezane uz kampanju za dugometražni crtić 'Aqua teen Hunger Force'.

Nije čudno da producenti ponekad traže šansu za promociju filmova na najbizarnijim mjestima, kao na dnu pisoara ili u činovima koji simuliraju terorističke akcije, no prilično je začuđujuće kako inače veoma proračunati čelnici tih kuća tako velike odluke, primjerice one o oglašavanju prepuštaju na milost i nemilost čistačica koje šalju krive materijale i slično.

Iza neukusne kampanje, koju, btw nije odobrila ni MPAA stoji vrlo uspješna kompanija zadužena za proizvodnju plakata Art Machine Digital čiji službeni site provjerite ovdje.

No cijela je kampanja zapravo dio trenda - horor plakati su u posljednjih nekoliko godina opet postali jako `slikoviti` što se nasilja tiče. Usporedite plakate za 'Krug' ili 'Vrisak' s onima za 'Slagalicu strave', 'Hostel', 'Impuls' i sl.

Sličan val već se zbio tijekom 60-ih i 70-ih, kad je eksplicitno prikazivanje naslija na plakatima (osobito prema ženama) u konačnici rezultiralo sudskim zabranama, zbog kojih je objava ovakve kampanje za 'Captivity' zapravo - nezakonita.

Komentari

Nema komentara.