Umro Ante Peterlić - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro Ante Peterlić

Umro Ante Peterlić

Otišao je otac hrvatske filmologije i filmske enciklopedije, omiljeni profesor koji je odgojio generacije filmaša i filmofila.

s.p. 14.07.2007 3 komentara

Umro Ante Peterlić

Ovaj petak 13. zaista je bio zloglasan za hrvatski film. U 72. godini života, nakon duge bolesti, preminuo je naš prvi doktor filmologije - Ante Peterlić. Bio je utemeljitelj i dugogodišnji profesor filmologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, omiljen među studentima i kolegama. Kao autor emisije 'Što je film' poučavao je filmu milijune običnih gledatelja, a u filmskoj emisiji '3,2,1 kreni' ugošćivao je velikane poput Orsona Wellesa

Napisao je brojne filmološke radove, te je taj erudit gospodskog ponašanja bio kao stvoren da napravi kapitalni projekt hrvatske kulture. Diderot je bio utemeljitelj francuske enciklopedije, Krleža one jugoslavenske, a Peterlić je nesumnjivo najzaslužniji za domaću Filmsku enciklopediju. Danas se mnogi filmski leksikoni kite tim imenom, ali izdanje Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže bilo je i ostalo primjer prave filmske enciklopedije, i to u svjetskim razmjerima. Rijetke su i velike zemlje koje je imaju, a Peterlić ju je uspio 'izgurati', uredivši ju i napisavši većinu tekstova.  

Bio je jedan od onih filmskih djelatnika koji se umjesto režije više bavio filmološkim radom, umjesto brojnih filmova i pripadajućih priznanja za sobom je ostavio brojne tekstove i knjige, te generacije filmaša, filmologa, filmskih novinara i običnih filmofila koji će uz njegovu pomoć lakše razumjeti, a zatim i zavoljeti mnoge filmove. Smrt ga je zatekla u vrijeme kada je dovršavao još jedan svoj veliki rad, knjigu 'Povijest filma' koja je, nakon njegovih 'Osnova teorije filma', trebala postati neizostavni filmski udžbenik. 

Povodom 70. Peterlićevog rođendana, Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu je prije par godina objavio zbornik radova '3-2-1, kreni', u kojem se može pročitati detaljni pregled njegovog života i rada, a Peterlićevu kratku biografiju nedavno je objavio i Filmski.net. Bilo je to povodom dodjele Vjesnikove nagrade za filmsku umjetnost, koja mu je, proročki, uručena kao nagrada za cjelokupni životni rad. Ostaje zabilježeno da je primio nagradu nazvanu po velikom hrvatskom redatelju Kreši Goliku, a ako će se ikad dodjeljivati hrvatska nagrada za filmologiju, ona bi trebala nositi Peterlićevo ime.
Komentari
anonymous 19.09.2013

Poruka
I sad me duša zaboli kada Vas se sjetim, divni moj profesore!

A: nemir7 17.07.2007 Pogledaj profil

Velikom filmskom gospodinu nek je laka zemlja. Mnogo mi je žao. Mnogo.

A: DragonRage 16.07.2007 Pogledaj profil

R.I.P.