Armin ide po Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Armin ide po Oscara

Armin ide po Oscara

Arminov put se nastavlja. Dječak koji je s harmonikom pod rukom došao u Zagreb, odlazi u Ameriku kao hrvatski kandidat za Oscara.

z.m. 25.09.2007 0 komentara

Armin ide po Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika jučer je tajnim glasovanjem odlučilo da će hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji 'najbolji strani film' biti 'Armin' redatelja Ognjena Svilinnčića. U konkurenciji je bio još samo jedan film i to 'Sve džaba' Antonia Nuića, no on je dobio samo sedam od sedamnaest mogućih glasova. Komisijom za izbor predsjedavao je Igor Aleksandar Nola.

Zašto su bila samo dva kandidata? Zato jer je od lipnja na snazi novi Pravilnik, rađen prema naputcima američke Akademije koja organizira Oscara. Neke njegove odredbe značajno sužavaju odabir iz domaće kinematografije. Kandidirani film mora biti prikazivan u komercijalne svrhe između 1. listopada i 30. rujna i to najmanje sedam 7 dana u kontinuitetu. Također, hrvatski kandidat Oscara ne može biti film za koji nisu u potpunosti podmirena sva davanja autorima, djelatnicima i glumcima (honorari, porezi i prirez, doprinosi za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje).

Inače, kandidata za najbolji strani film svakim je danom sve više, jer se sve prijave moraju predati do 1. listopada. Iako mnoge zemlje još kriju svoje uzdanice, već se šuška o mogućem pobjedniku. Crno-bijeli animirani film 'Persepolis' autora Marjane SatrapiVincenta Paronnouda francuski je kandidat i najizgledniji Oscarovac. (Auto)biografsku priču o nedaćama djevojčice koja odrasta u vrijeme pada šahovskog režima u Iranu već smo vam predstavili, a film je u međuvremenu nagrađen u Cannesu i proglašen najboljim na međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi.

'Persepolis'

Iz europskog susjedstva poznato je nekoliko kandidata. Njemačka se uzdaje u Fatiha Akina i njegov 'The Edge of Heaven' čiji je scenarij također nagrađen u Cannesu. Poljski kandidat je 'Katyn', redatelja Andrzeja Wajde. Film progovara o masakru Poljaka od strane staljinističkih snaga 1940. godine i to kroz priču žene koja godinama čeka da se njeni voljeni vrate iz rata. Tematikom drugog svjetskog rata bavi se i austrijski ' Die Faelscher' (Krivotvoritelji), redatlja Stefana Ruzowitzkog, snimljen po istinitoj priči o logorašima koji su krivotvorili dolare i funte kojima su se financirale njemačke snage. Estonijski kandidat je film Ilmara Raaga 'The Class', o zlostavljanom 16-godišnjaku koji s prijateljem uzvraća udarac nasilnicima.

Krenimo prema Istoku. Makedonija šalje 'Sjene', treći film koji potpisuje Milče Mančevski, a koji je premijerno prikazan na Toronto film festivalu. Radnja se vrti oko uspješnog liječnika čiji se prividno savršeni život okrene naglavačke nakon teške nesreće. Izrael kandidira 'The Band's Visit', debitanstki film Erana Kolirina o putujućem limenom orkestru koji iz Egipta dolazi u Izrael, a koji je odnio nagradu publike na ovogodišnjem Sarajevskom festivalu.


Milčo Mančevski, 'Senki' - trailer

Bangladeš je odabrao 'Swopnodonay' (Na krilima snova) redatelja Golama Rabbanya, priču o travaru koji pronalazi novce u kupljenim hlačama što mijenja njegov život. Indija ima 'Eklavya: The Royal Guard' redatelja Vidhua Vinode Chopre, bollywoodsku priču o čuvaru kraljevske obitelji i njihovih mračnih tajni. Hong Kong će po prvi puta sudjelovati u trci za Oscara, a šalje krimi dramu 'Exiled', Johnniea Toa - priču o pokrajini Macao koja iz portugalskih ruku prelazi u kineske. 

'Donsol' je filipinski konj za trku. Film Adolfa Alixa Juniora o dvoje usamljenih ljudi koji se sretnu u ljetovalištu za vrijeme promatranja morskih pasa. Singapur je prijavio '881' redatelja Roystona Tana, veliki lokalni hit o glazbi koja se izvodi kako bi se ugodilo duhovima. Japan je prijavio sudsku dramu 'I Just Didn't Do It' redatelja Masayukia Suoa o radniku koji je optužen da je u vlaku zlostavljao tinejdžericu.


'Donsol', Adolfo Alix Jr.

Kanada u susjedstvo šalje dramu Denysa Arcanda 'L'Age des tenebres' (Dani tame). Arcand je već u ovoj kategoriji osvojio Oscara i to 2004. za 'Barbarske invazije'. Njegov novi film govori o prosječnom čovjeku koji bježi od svakodnevice u izmišljeni svijet gdje doživljava svakakve avanture.
 
Prošle godine je Akademija  prije službenog roka predstavila proširenu listu kandidata za nominacije na kojoj je bilo devet filmova. Hoće li se i ove godine odlučiti na sličan potez – ne zna se, ali sigurno je da će nominirani biti poznati 22. siječnja 2008.

Komentari

Nema komentara.