Preminuo i Michelangelo Antonioni - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuo i Michelangelo Antonioni

Preminuo i Michelangelo Antonioni

Dok svijet još nije ispratio ni Bergmana, napustio nas je još jedan veliki art redatelj, talijanski majstor slike i tišine.

s.p. 31.07.2007 1 komentara

Preminuo i Michelangelo Antonioni

'Od kruga velikana filma u čije važno mjesto u povijesti filma nitko ne sumnja živa su još dvojica, Bergman i Antonioni.', zapisao je 2003. Ante Peterlić.  Danas, nažalost nita nije dalje od istine.

Veliki talijanski redatelj Michelangelo Antonioni umro je u 94. godini života. Autor slikovitih, enigmatičnih filmova  o ljubavi, očaju i otuđenju, zadnji je od velikih filmaša koji su nedavno napustili ovaj svijet. Rođen je u Ferrari 1912., ljubav prema filmu razvijao je kao amaterski snimatelj sa svojom vlastitom kamerom. Nakon studija ekonomije, honorarano je radio kao filmski kritičar. 

Nakon asistiranja redateljima kao što su Rossellini i Carné napravio je svoj prvi film, dokumentarac o ribarima 'Gente del Po'. Snima još šest dokumentaraca, te prvi dugometražni igrani film, 'Kronika jedne ljubavi' iz 1950. Surađivao je i na scenariju za Fellinijeveg 'Bijelog šeika'.  

50-tih snima filmove 'Poraženi' i 'Dama bez kamelija', a kritika ga proglašava 'neorealistom duše' zbog minuciozne psihološke analize likova. 

Njegova najveća djela povezana su s motivom otuđenja –'Noć', 'Pomračenje', te 'Avantura' koju su svjetski kritičari u svojoj anketi uvrstili među 10 najboljih filmova ikad napravljenih. Najkreativniji je bio u 60-tima, kada je spajao svoju vizualnu kreativnost sa duhom vremena - ozračjem opće i seksualne slobode, egsistencijalizma i pobune. 


'Avantura', r: Michelangelo Antonioni, isječak

Krajem 60-tih mnogi tvrde da je vrijeme njegovih velikih djela prošlo, ali tada je snimio i 'Blow Up' (o fotografu koji rekonstruira ubojstvo), te filmove u kojima opet spaja svoj dar za vizualno s upečatljivim krajolicima – 'Crvenu pustinju' i 'Dolinu smrti'.  


'Dolina smrti', r: M.Antonioni, isječak

'Zanimanje: Reporter' (1975), koji je nedavno i kod nas imao svoju DVD premijeru, sada kritičari revaloriziraju kao kvalitetno djelo, no u vrijeme nastanka film o zamjeni identiteta, s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, proglašavan je prekomercijalnim za art publiku, a prehermetičnim za široko gledateljstvo. 


'Zanimanje: reporter', r: Michelangelo Antonioni, trailer

80-tih je pokušavao biti kreativan snimajući na videu, ili surađujući s ostalim redateljima poput Wendersa ('Beyond the Clouds'). Nakon srčanog udara 1985. završio je paraliziran, 1996. je doputovao po Oscara za životno djelo. Njegovo zadnje kino-djelo, sexy film iz omnibusa 'Eros', mogli smo vidjeti u sklopu posljednjeg One Take Film Festivala. Iako više nije snimao velika djela, njegova smrt je veliki gubitak za filmofile koji ljude poput Antonionija nikad neće moći gledati uživo, nego samo na - filmskoj traci.  


'Eros', r: M. Antonioni,W. Kar-wai, S. Soderbergh

Komentari
A: swtlsn 24.08.2007 Pogledaj profil

a znaci sad trebam cekat da i preostale veterane pokopaju nebil nam opet pustili kakav dobar film na htvu..