Prognoze za Oscara već počele - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Prognoze za Oscara već počele

Prognoze za Oscara već počele

Novinari i kritičari oštre pera, kladionice računaju koeficijente, a proročice bulje u talog od kave – tko će dobiti sljedeće Oscare?

s.p. 02.07.2007 0 komentara

Prognoze za Oscara već počele

Baš kao što politička kampanja za sljedeće izbore počinje čim završe oni prethodni, tako i borba za Oscare počinje čim završi prethodna dodjela. Sada je prošlo oko pola godine, i kroz kina je prošao samo dio favorita, ali nitko ne brani javnosti da već počne nagađati. Kritičari ne samo da pregledavaju snimljene filmove, već na osnovu scenarija, autora i glumaca nagađaju 'tko najboljeg konja za trku imade'. 

Nagradama, osobito onim glumačkim, može se nadati par emotivnih filmova sa ženama u centru pažnje, 'La Vie en rose – Edith Piaf', u kojem je Marion Cotillard odlično skinula Edith Piaf, te 'A Mighty Heart' /NASLOVNA/ u kojem Angelina Jolie glumi udovicu smaknutog novinara. Biografske uloge i velike glumačke transformacije, fizičke i emotivne, čine ove dvije glumice velikim kandidatima za Oscara. Drugi 'ženski' film je i hvaljeni 'Away From Her', redateljski prvijenac Sarah Polley koji je prikazan na otvaranju Sundancea. On bi mogao biti veliko iznenađenje, baš kao što je to bio i prošli slavljenik Sundancea, 'Mala miss Amerike' koja je pomrsila račune mnogim filmovima. 


Away From Her, r: Sarah Polley

Ovogodišnji hitovi Sundancea su i 'Waitress', romantična komedija koja je, nažalost, poznata i po tome da joj je redateljica Adrienne Shelly ubijena prošle godine, i 'Under the Same Moon' o dječaku koji prelazi meksičko-američku granicu jer želi biti sa svojom majkom. Hvaljen je i 'Grace Is Gone', drama o ocu (John Cusack) koji odlazi na put sa svoje dvije kćeri, nakon što sazna da je im majka poginula u ratu u Iraku. Irak je i tema drame 'The Return' o veteranima iračkog rata koji se teško prilagođavaju povratku u domovimu, a glumi vječno angažirani Tim Robbins uz asistenciju Rachel McAdams. I oskarovac Paul Haggis je poslije 'Fatalne nesreće' opet angažiran, te i on snima film s iračkom tematikom, 'In the Valley of Elah'. Pitanje je da li će ovi liberalni filmovi utjecati na tradicionalno ljevičarski Hollywood, i osigurati Oscare koji će im biti dobra promocija antiratnih poruka.

I Cannes uvijek daje značajne kandidate za Oscara, zadnji je tako bio 'Babel', a ovogodišnji favoriti su Schnabelova drama o paraliziranom uredniku 'The Diving Bell and the Butterfly' i dosta hvaljeni triler 'No Country for Old Men' braće Coen. Horor drama 'Orphanage' Juana Bayone, koju je producirao Guillermo del Toro, uvijek ima šanse da osvoji barem sporedne Oscare, kao što je to uspio i del Toro sa svojim 'Pan's Labyrinthom'.

Iako kažu da ne valja kada se neki film prikaže rano prije Oscara (jer izblijedi u sjećanju glasača), Fincherov zahtjevni krimić 'Zodijak' mogao bi naći dosta svoje publike na DVD-u, pa se opet uključiti u igru. Isto tako ni 'Fatalna nesreća' na početku nije bio favorit, ali što je vrijeme više odmicalo, postajalo je sve izgledniji kandidat, a vještom kampanjom istisnula je kontroverznu 'Planinu Brokeback'.  


Hairspray, r: Adam Shankman

Glazbene nominacije očekuju i iznenađujuće uspješni nezavisni mjuzikl 'Once', a ostarjelim glasačima filmske Akademije sigurno će zaigrati srce kada vide i čuju rimejk filma 'Hairspray', u kojem opet glumi John Travolta, ali i Michelle Pfeiffer, Queen Latifah, Brittany SnowChristopher Walken. Visokobudžetni spektakli gotovo da kao da imaju rezervirane nominacije za vizualne efekte - '300', 'Spider-Man 3', 'Pirati s Kariba: Na kraju svijeta''Fantastic Four', 'Transformeri' i, dakako, magični 'Harry Potter i Red feniksa'.  

Scenaristička pera brusit će se na raznim (oskarovskim?) adaptacijama; Newellov film 'Ljubav u doba kolere' je, naslućujete, ekranizacija Marquezovog romana, a po romanu (Khaleda Hosseinija) je rađen i 'The Kite Runner', priča o Afganistanu novog Bondovog redatelja Marca Forstera. Ekranizacija, i to romana Uptona Sinclaira, je i 'There Will Be Blood', koji smo najavljivali u festivalskim pregledima. 

Po kritičarima, kandidati za redateljske Oscare su i brojni velikani koji i dalje snimaju, Werner Herzog koji je snimio 'Rescue Dawn', akcijsku dramu o pilotu (Christian Bale) oborenom za vrijeme Vijetnamskog rata; Woody Allen koji predstavlja 'Cassandra's Dream' s  Colinom Farrellom i Ewanom McGregorom; Mike Nichols sa 'Charlie Wilson's War' u kojem glume sveameričke zvijezde Tom Hanks i Julia Roberts. Već smo spomenuli kako se nakon duge pauze vraća P.T. Anderson sa svojim 'There Will Be Blood', a pravi povratak je novi film Francisa Forda Coppole nakon duuuuge pauze, 'Youth Without Youth'. Riječ je o romantičnom trileru smještenom u Europu prije 2. svjetskog rata, uz Tima Rotha i Matta Damona glavne zvijezde su par iz 'Hitlera-konačnog pada', Alexandra Maria Lara i Bruno Ganz.  

Jake zvijezde (i potencijalni glumački oskarovci) su i Robert Redford i Tom Cruise u novom Redfordovom filmu 'Lions for Lambs', baš kao što castingom privlači pažnju i 'American Gangster' Ridleya Scotta s Denzelom Washingtonom i Russellom Croweom.


Lions for Lambs, r: Robert Redford

Nakon otvaranja Venecije, u kina stiže 'Atonement' s Keirom Knightley, a na jesen, bliže Oscarima, očekuju se i premijere raznih drugih filmova koji su spremni za utrku za nagradom. Početkom jeseni premijere imaju Cronenbergov triler 'Eastern Promises' i Ang Leejev špijunski 'Lust, Caution', a favorit (za dobar film, za Oscara tko zna) je sigurno i novi film Wesa Andersona 'The Darjeeling Limited'. Krajem godine spremaju se premijere biografija zlosretnih žena Henryja VIII, 'The Other Boleyn Girl', a glavne zvijezde su ljepotice Natalie Portman i Scarlett Johansson, koje uvijek imaju dobre šanse da osvoje simpatije (muških) birača. 

Za darkerske filmofile za Božić je tu i prokušani duo; Tim BurtonJohnny Depp u glazbenom trileru 'Sweeney Todd'. U filmu glume i Burtonova družica Helena Bonham Carter, te ni manje ni više Sacha Baron Cohen, koji možda ovaj put uspije izboriti glumačku nominaciju. U božićno vrijeme bit će već i jasno tko će biti glavni konkurenti u borbi za Oscara, a onda vam se javljamo sa još svježijim informacijama i prognozama...

Komentari

Nema komentara.