Tim Burton

25.08.1958 Burbank, California, USA Timothy William Burton

Gotički kralj među redateljima, gospodar magije i senzacije, bizarnog i klaunovskog, večeras na velikom platnu - Tim Burton!!!

Tim_Burton

Rodio se u Burbanku i cijelo djetinjstvo i mladost proveo je gledajući stare horore, čitajući Edgar Allan Poea i crtajući. 1980. je dobio stipendiju za Disneyev umjetnički institut u Kaliforniji. Te godine bile su neproduktivne za Disney, a Burton se osjećao kao da tamo ne pripada. Kasnije je objasnio da baš i nije mogao crtati slatke njuškice, a što se Disneya tiče, oni nisu prepoznali ni jednu njegovu ideju te su odbili prikazati njegov kratki animirani film 'Frankenweenie' (1984). Smatrali su da takav film nije prikladan za djecu. Njegov prvi animirani kratki film 'Vincent' (1982), o njegovom idolu Vincent Priceu (narator u filmu), Disney je također odbio.

Naravno da je Tim Burton zbog takve atmosfere uskoro napustio Disney i uz potrebnu stvaralačku slobodu ostvario komercijalni uspjeh zahvaljujući Paul Reubensu, komičaru i glumcu, koji se oduševio filmom 'Frankenweenie' te pomogao Burtonu da postane redatelj filma 'Pee-Wee's Big Adventure' (1985). Film je postao jedan od  Warner Brosovih najvećih hitova 80-ih godina. To je dovelo do ostvarenja sljedećeg projekta, 'Beetlejuice' (1988), kojeg je obožavao još kao dijete. Zatim 1989. režira 'Batmana' (1989) koji je također doživio velik uspjeh.

Njegov sljedeći film, 'Edward Škaroruki' (1990), ima mnogo toga zajedničkog s 'Frankenweenie'. To je priča o prekrasnom dječaku koji umjesto ruku ima škare. Film je pomalo strašan, vrlo emotivan, smiješan i dirljiv. Tada je Disney već zažalio što ga je izgubio pa mu daju otvorene ruke za sljedeći projekt, animirani film o kralju Halloweena koji kindapira Djeda Mraza, 'The Nightmare Before Christmas' (1993). Jack Skellington, tj. kralj Halloweena, nastao je od male lubanje koja se nalazila na vrtuljku na glavi Beetlejuicea iz 1988. Nije postao takav hit kako se očekivalo, ali bio je 100% Burtonov projekt, od samog početka do kraja. Sally je nastala po uzoru na njegovu bivšu zaručnicu, Lisu Marie, koju je zvao svojom muzom.

U Burtonovoj karijeri je bilo i nekoliko pogrešnih poteza. Jedan se zove 'Family Dog' (1993), crtana TV serija koju je producirao Steven Spielberg, i drugi 'Cabin Boy' (1994), koji je Burton suproducirao. No taj teški period nije dugo trajao i već sljedeće godine Burton snima film 'Ed Wood' (1994), bizarnu biografiju redatelja Edward D. Wood Jr.-a koji je poznat kao najgori redatelj u povijesti filma. Film je postigao fenomenalne rezultate.

Nakon produciranja Batmanovog nastavka 'Batman Forever' (1995) Burton se vraća animacijama  adaptacijom klasika 'James and the Giant Peach' (1996). Zatim snima parodiju na sci-fi filmove 50-ih godina, urnebesno zabavni 'Mars Attacks!' (1996). 1999. filmom 'Sleepy Hollow' (1999) ponovo je u svijetu legendi i bajki zajedno s najdražim glumcima Johnny Deppom i Christinom Ricci. Remake klasika 'The Planet of the Apes' (2001) s Mark Wahlbergom, namjesto Charlton Hestona, u ulozi astronauta koji se nađe na neprijateljskom majmunskom teritoriju, a najljepša se majmunica zaljubi u njega razočarao je i fanove i kritičare. Majmunica (Helena Bonhan Carter) je bila fatalna i za samog Burtona. Ljubav sa seta je potrajala, Lisa Marie više nije njegova muza.

Dvije godine nakon 'Majmuna', Burton je osvanuo s tipično svojm pričom o pustolovinama oca koji ih priča svome sinu u bajkolikom 'Big Fish' s Albert Finneyem i Ewanom McGregorom u glavnim ulogama, a nova muza, Helena Bonham Carter, također se pojavljuje u filmu i to u dvije uloge. 2001. su se i zaručili, imaju sina Billyja koji se rodio 2003.

2005. godine oživljava dječji klasik Roalda Dahla 'Charlie i tvornica čokolade' i po četvrti put surađuje s Deppom. Međutim, fantazmagoričnog redatelja ne zanima samo osoba, već  i glas Johnnya Deppa koji posuđuje iste godine u novom animiranom filmu, trećem po redu lutkarskom filmu 'Mrtva nevjesta', kojim se vraća korijenima puštenim s 'Predbožićnom noćnom morom', ponavljajući one iste kodove i obrasce u animaciji što ga čine prepoznatljivim. Kao i Sally, protagonostica filma Emily kreirana je za njegovu djevojku Helenu Bonhan Carter, koja joj je dala glas. Film je nominiran za Oscara.

Iduće godine ponukan komercijalizacijom i sveopćom histerijom među mladim alternativcima i subkulturama, Tim Burton odlučuje digitalno obraditi tada 13 godina star klasik 'Predbožićna noćna mora' i predstaviti ga u novoj 3D tehnologiji, simbolično, na Noć vještica. Dakako, o komercijalnom uspjehu ovog poteza uopće ne treba govoriti, dovoljno je reći da se otada svake godine u listopadu i studenom diljem svijeta prikazuje ovaj mjuzikl koji je, između ostaloga, proslavio i Dannya Elfmana kao skladatelja.

Nova tehnologija koja svoj vrhunac tek treba doživjeti Burtona je zaintrigirala i javnosti je najavio snimanje bizarnoga klasika 'Alisa u zemlji čudesa' prema predlošku Lewisa Carrolla, no kako je bio usred novog mjuzikla 'Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta', projekt je stavio na čekanje. Nova suradnja s Deppom i Carter u spomenutom mjuziklu donijela je jednog mračnijeg i svakako krvavijeg, produkcijski rafiniranijeg, ali sadržajno slabijeg Burtona, iako je za film zaradio Oscara u kategoriji najbolje montaže. Iste 2007. godine neobičan par Burton i Bonham-Carter dobivaju kćer Nell kojoj mjesecima nisu nadjenuli ime, a medijima su servirali lažna besmislena imena čisto iz zabave.

Burton je u to vrijeme već duboko bio u 'zečjoj rupi' i pripreme za njegov spektakl o Alisi odvijale su se munjevito, a pune je dvije godine gladne medije i fanove svakodnevno hranio detaljima o novom filmu. Potvrda da će Depp po sedmi put, odnosno Carter po šesti put činiti bizarni trokut s Timom, bila je samo pitanje vremena. Nekad zločestom Disneyu ovo je bio novi način kako izmusti Burtona, pa su velikodušno pristali biti produkcijskom kućom za adaptaciju Carrollovih dviju priča o Alisi koju je, nakon glasina da bi ju luda Lindsay Lohan mogla utjeloviti, zaigrala mlada australska glumica Mia Wasikowska.

Burton je već punom parom krenuo u adaptaciju vlastitoga kratkometražnoga filma 'Frankenweenie' iz 1984. godine s namjerom da ga pretvori u dugometražni animirani film o dječaku Victoru Frankensteinu koji oživljava svog pregaženog psa Sparkya u čudovišno biće.