Mostra slavi 75. rođendan - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mostra slavi 75. rođendan

Mostra slavi 75. rođendan

Na svoju veliku godišnjicu, Mostra nagrađuje Tima Burtona, Tarantino predstavlja špageti-vesterne a P.T.Anderson svoju dugo očekivanu dramu.

s.p. 24.05.2007 0 komentara

Mostra slavi 75. rođendan

64. Venecijanski filmski festival održat će se ove godine od 29. kolovoza do 8.rujna a iako 64. izdanje nije okrugli broj, festival u Veneciji zapravo slavi 75. godišnjicu osnivanja (prvi rođendan mu je 6. kolovoz 1932.), i tepa si da je najstariji filmski festival na svijetu.

Baš kao i na 50. godišnjicu, kada je predsjedao Bertolucci, i sad će žiri biti sastavljen isključivo od redatelja. Zasad je poznato samo da će predsjednik žirija biti kineski redatelj Zhang Yimou. On je osvajač dva Zlatna lava; 1992. za 'The Story of Qiu Ju' i 1999. za 'Not One Less', a 1991. je dobio i Srebrnog lava za 'Raise the Red Lantern'. 1992. glumica Gong Li dobila je i nagradu Coppa Volpi za najbolju glumicu u njegovom filmu 'The Story of Qiu Ju', te se Yimou vodi kao filmaš koji je osvojio najviše glavnih nagrada na Mostri. 

Producent Bill Mechanic i redatelj Gregg Araki predvodit će žirije koji dodjeljuju Luigi De Laurentis nagradu za najbolji prvi film, te nagradu za Orizzonti sekciju u kojoj se prezentiraju novi trendovi u svijetu filma. Kao i zadnja dva puta, filmova u službenoj selekciji bit će manje od 60, maksimalni broj filmova za svaku sekciju bit će: 20 filmova u konkurenciji, 8 u off-programu, 5 za ponoćnu sekciju filmova i 18 za sekciju Orizzonti. Treba još jednom istaknuti i da 'Dan Tima Burtona' možete u Veneciji proslaviti u srijedu, 5. rujna, kada će mračni redatelj dobiti Zlatnog lava za životno dostignuće.  

Njemački režiser Alexander Kluge, koji je osvojio dva Zlatna i jednog Srebrnog lava,  napravit će pregled 75 godina filma, s osvrtom na Mostru, i predstaviti neke neobjavljene materijale i jednominutne filmove koje za televizuju snima već 40 godina. Predstavit će se i 4.'Tajna povijest talijanskog filma', koja će biti posvećena špageti-vesternima. Prikazat će se 40 filmova koje smatraju važnim, ali i zaboravljenim u proteklom desetljeću, i to  u obnovljenim, integralnim verzijama.  Jedan od 'kumova' te inicijative je i veliki filmofil Quentin Tarantino, koji također navraća u Veneciju.  

Od svjetskih premijera tu su 'Beowulf' Roberta Zemeckisa u 3-D tehnici, biopic Boba Dylana 'I'm Not There', u kojem Todd Haynes režira čak 6 glumaca u ulozi Dylana, od Richarda Gerea, Christiana Balea i Heatha Ledgera pa do – Cate Blanchett (?!). Bit će zanimljivo vidjeti špijunski triler 'Lust, Caution' Anga Leeja, a jedan od najočekivanijih filmova 2007. je 'There Will Be Blood' Paula Thomasa Andersona, koji nije snimao od 2002. Andersonov najambiciozniji film dosad je drama smještena na prijelazu stoljeća, koja govori  o teksaškoj obitelji u ranim danima naftne industrije. To je i prvi film u kojem Anderson radi po tuđem predlošku, po romanu Uptona Sinclaira, a umjesto njegovih uobičajenih glumaca glavnu ulogu dobio je Daniel Day Lewis.

Marco Mueller najavljuje 'najbolje izdanje festivala dosad' (zar nije tako uvijek?), ali i to da će trećina od oko 60 filmova u selekciji dolaziti iz SAD-a. Europske boje na festivalu brani Ken Loach s radničkom dramom 'These Times', dok Eric Rohmer  predstavlja 'The Romance of Astrea and Celadon'. Iz Azije dolazi 'The Sun Also Rises' Jiang Wena, a zanimljivo je da taj film ravnatelj Mueller opisuje kao 'prvu kinesku satiru u stilu Emira Kusturice'. Dobitnik Zlatnog lava  Jia Zhangke ('Still Life'), predstavit će svoj dokumentarac 'Useless' i predsjedavati žirijem za kratki film. 

Više informacija možete dobiti na službenom sajtu festivala, a 26. srpnja će i službeno objaviti popis filmova na venecijanskoj filmskoj fešti.

Komentari

Nema komentara.