Sundance 07 - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sundance 07

Sundance 07

Uz rušenje rekorda i granica između dokumentarca i fikcije, obećavaju nam i nevjerojatno komplicirane priče s egzotičnih lokacija, te nikad veći broj slavnih imena.

filmski.net 07.01.2007 0 komentara

Sundance 07

Kako smo već pisali, festival u Park Cityu 18. siječnja otvara antiratni ‘Chicago 10’, dok je za gala otvorenje u Salt Lake Cityu odabran prvijenac Sarah Polley "Away from Her", nedavno nagrađen u Torontu. Festival će, pak, 28. siječnja službeno zatvoriti film Nelsona Georgea "Life Support" s Queen Latifah u glavnoj ulozi o cracku ovisne majke koja se nakon otriježnjenja pretvara u AIDS aktivisticu.

U međuvremenu na Sundanceu će se zbiti 82 svjetske premijere, a za festivalske nagrade u programima Independent Film i World Cinema konkurirat će 64 naslova.

Zanimljivo je međutim da je broj redatelja debitanata manji nego prethodnih godina, ali se zato znatno povećao broj povratnika kao i slavnih imena, pa tako samo u dokumentarnoj konkurenciji sudjeluju tri dobitnika Oscara, zbog čega je ista izazvala naročitu pažnju.

U turbo-eklektičnom Premier programu, koji kako mu i ime kaže pokazuje novitete, ove se godine našlo doista svega. Komercijalnu budućnost kuloari predviđaju komediji Jacka Paltrowa "The Good Night" sa sestrom mu Gwyneth i Penelope Cruz u glavnim ulogama, potom priči o ubojstvu Johna Lennona "Chapter 27" s Lindsay Lohan i Jaredom Letom, a u režiji Jarretta Schaefera, te končno "King of California" Mikea Chahilla u kojem glavne uloge tumače Michael Douglas i Evan Rachel Wood. U istom su programu još i provokativni redateljski prvijenac holivudskog scenarista Johna Augusta 'The Nine', a koji nikako da nađe američkog distributera; redateljski uradak Antonia Banderasa "Summer Rain" (El Camino de los Ingleses), ekranizacija nagrađivanog romana njegovog prijatelja iz djetinjstva Antonia Solera; zatim "Black Snake Moan", kojim se nakon trijumfa s "Hustle and Flow" na Sundance vraća Craig Brewer, potom najnoviji film Tamare Jenkins "The Savages," s Laurom Linney i Philipom Seymourom Hoffmanom, te  "Resurrecting the Champ" boksačka priča Roda Luriea, sa Samuelom L. Jacksonom i Joshom Hartnettom.

Među 24 filma iz selekcije Spectrum, a koja bi trebala pružiti pregled svjetskog filmaškog terena bez obzira na žanr, izdvajamo nove filmove indie veterana Toma DiCilloa ("Delirious") i Hala Hartleya ("Fay Grim"), nove režijske eskapade glumaca Stevea Buscemija ("Interview") i Justina Therouxa ("Dedication") te film nedavno ubijene glumice i redateljice Adrienne Shelly ("Waitress"), pored kojih je svoje mjesto u programu pronašao i predzadnji (?) film Luca Bessona "Angel-A".

Kako su se na Sundnceu razbacali svom silom programa i filmova i mi smo si dali truda i prekopali ponudu, jer je više nego izvjesno da ćemo o naslovima koje prikažu još puno slušati ove godine. Isteće ćete, pak, moći dobaviti i on-line zahvaljujući ugovoru Park City ekipe i iTunes, no prije šopinga pogledajte što se nudi.

Dakle redom: za pregled ponude dokumetarca na ovogodišnjem Sundanceu klik ovdje, za kratki, ekperimentalu i rubna ostvarenja ovdje, a za igranu selekciju ovdje.

Spremite grickalice, ima toga dosta.

Huh!

Komentari

Nema komentara.