Tom Cruise

03.07.1962 Syracuse, New York, USA Thomas Cruise Mapother IV

Disciplina, dosljednost i predanost osobine su koje se cijene i u religijskim i u hollywoodskim krugovima. Dodajmo ambiciju i evo ga - Tom Cruise.

Tom_Cruise

Nevjerovatno, ali istinito, Tom Cruise želio je postati svećenik. Rodio se u Syracuse, NY, ali se često selio zajedno s roditeljima i sestrama, tako da je do 14. godine života promijenio petnaest različitih škola. Konačno su se smjestili u New Jerseyju. Za vrijeme srednje škole odjednom se zainteresirao za glumu, napustio školu s osamnaest godina i otišao u New York kako bi se posvetio glumačkoj karijeri. U školi mu ionako nije dobro išlo jer pati od disleksije i disgrafije, poremećaja čitanja i pisanja.

Debitirao je u filmu 'Taps' (1981), ali prva značajnija uloga bila je u 'Risky Business' (1982) koja mu je donijela nominaciju za Zlatni globus. Sljedećim filmom, 'Top Gun' (1985), potvrdio se kao jedan od obećavajućih mladih nada tog vremena.

Surađivao je s najvećim hollywoodskim zvijezdama i redateljima, uključujući Barryja Levinsona u filmu 'Kišni čovjek' (1988), s Martin Scorseseom u 'Boji novca' (1986) (gdje glumi zajedno s Paulom Newmanom), zatim s Cameron Croweom u filmovima 'Jerry Maguire' (1996) i 'Nebo boje vanilije' (2001) pa s Neilom Jordanom u njegovom nezaboravnom ostvarenju 'Intervju s vampirom' (1994).

Iako je sve zasluge za Oscarom nagrađen film 'Kišni čovjek' (1988) pokupio autistični Dustin Hoffman, Cruiseova interpretacija njegovog brata bila je zapažena i ocijenjena kao izvanredna. 1989. osvaja prvu oscarovsku nominaciju i Zlatni globus u kategoriji za najboljeg glumca u drami Olivera Stonea o vijetnamskom veteranu Ronu Kovicu u 'Rođen 4. srpnja' (1989). Priznanja se nastavljaju i s Rob Reinerovim filmom 'Malo dobrih ljudi' (1992), gdje glumi s Jackom Nicholsonom i Demi Moore, koji mu donosi ponovnu nominaciju za Zlatni globus.

Sljedećim filmovima - 'Nemoguća misija' (1996) i 'Jerry Maguire' (1996) postao je lider testosteronske zabave i akcijski heroj. Samo u 'Nemogućoj misiji' (1996) zaradio je 70 milijuna dolara, a za ulogu u 'Jerry Maguire' (1996) dobio je Zlatni globus i ponovno je nominiran za Oscara.

Zajedno s tadašnjom ženom, Nicole Kidman, s kojom se rastao 2001, glumi u posljednjem Stanley Kubrickovom ostvarenju 'Oči širom zatvorene' (1999), koji je izazvao kontroverzna mišljenja koja su se miješala s raspadom jednog od najčvršćih hollywoodskih brakova. Još jednom je zatekao i publiku i kritičare svojim radom u P.T. Andersonovoj drami 'Magnolia' (1999). Njegov performans seksualnog gurua donio mu je treći Zlatni globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Još jedan financijski uspjeh dolazi s ljetnim hitom 'Nemoguća misija 2' (2000), a zatim ponovno surađuje s redateljam Cameron Croweom u remakeu španjolskog hita 'Nebo boje vanilije' (2001) koji nije ostvario očekivane rezultate u blagajnama, ali mu je donio novu ljubav – španjolku Penelope Cruz. Već sljedećim znanstveno-fantastičnim ostvarenjem Stevena Spielberga, 'Specijalni izvještaj' (2002), ostvario je zavidan financijski uspjeh. 2004. godine snima 'Posljednjeg samuraja' koji prikazuje kulturu i tranziciju japanskog društva, a sljedeća Cruiseova uspješnica je napeti triler 'Collateral' u kojem glumi hladnokrvnog ubojicu koji otima dobroćudnog vozača taksija (Jamie Foxx).

Osim što je uspješan glumac, Tom je i uspješan producent koji je s Paulom Wagnerom formirao Cruise/Wagner Productions, jednu od značajnijih produkcijskih kuća u filmskoj industriji. Poznata je po tome što se trudi potpomoći i prepoznati dolazeće talente. Prvi film koji su producirali bio je hit 'Nemoguća misija' (1996), a zatim iste godine 'Jerry Maguire'. Najveći uspjeh do sada donijela im je 'Nemoguća misija 2' (2000) koja je zaradila više od milijardu dolara. Također su producirali 'The Others' (2001), u kojem glumi Nicole Kidman, i 'Nebo boje vanilije' (2001), s Penelope Cruz.

Dolaskom 2005. njegova profesionalna karijera je zasjenjena mnogim zanimljivim i šokantnim događajima iz privatnog života. Nakon prekida veze s Penelope Cruz, počinje aktivno zagovarati i često fanatično propagirati scijentološko učenje te šokira javnost svojim mnogim bizarnim izjavama i potezima. Također, Cruise tada pronalazi svoju novu ljubav – šesnaest godina mlađu glumicu Katie Holmes – za koju nije skrivao ogromnu zaljubljenost već od samog početka njihove veze. Vrhunac svega toga bilo je pojavljivanje u 'Oprah Showu' gdje je Tom mahnito poskakivao po Oprahinom kauču, blebetao gluposti i na kraju potpuno neplanirano izvukao svoju djevojku pred kamere. Tim je nastupom izgubio veliki dio reputacije i kredibiliteta koji je stekao te je postao meta mnogih parodija.

U žiži zbivanja u Tomovom privatnom životu izašao je i znanstveno-fantastični 'Rat svjetova' u režiji Stevena Spielberga. U njemu je Cruise odradio vrlo dobar posao u ulozi oca dvoje djece koje mora pod svaku cijenu zaštititi za vrijeme strašne invazije izvanzemaljca. Film je zaradio vrloglavih 590 milijuna dolara, a nakon toga Tom se posvetio snimanju još jednog potencijalnog hita – 'Nemoguća misija 3'. Iako je glumac bio na poznatom i kod publike omiljenom terenu – u ulozi Ethana Hunta – film je doživio krah na kinoblagajnama. Mnogi kažu da je bilo tako upravo zbog razno raznih skandala povezanih uz njegov privatan život.

Uvidjevši popriličan pad Tomove popularnosti, Paramount Pictures su krajem 2006. objavili kraj četrnaestogodišnje suradnje s Cruise/Wagner produkcijskom kućom. No to ga nije spriječilo da nastavi sa svojom daljnjom glumačkom karijerom. 2007. godine ponovno se vraća na veliko platno u filmu 'Jaganjci i lavovi'. Ovdje igra vrlo ambicioznog senatora, a film rasvjetljuje događaje povezane s ratom u Afganistanu te progovara o ratu općenito kao pojavi u društvu kroz tri paralelne priče.

Izgleda da je Tom u zadnje vrijeme zanemario propagiranje scijentologije i posvetio se filmovima, a mi ga baš takvog i volimo. Uskoro bi u kina trebala stići urnebesna komedija 'Tropic Thunder' gdje glumi uz Jacka Blacka, Roberta Downey Jr. i Bena Stillera, a za 2009. gudinu priprema dva filma – povijesnu dramu 'Valkyrie' koja je podigla podosta prašine i komediju 'Hardy Men' s Benom Stillerom.

U nekoliko navrata proglasili su ga jednim od najljepših i najhot ljudi na svijetu. Uživa u ekstremnim sportovima i bavi se ronjenjem, skakanjem s padobranom i pilotiranjem vlastitim aviončićem Pitts Special S-2B stunt plane.

Dva puta su ga optužili da je imao seksualne odnose s muškarcima, Michael Davisom i Kyle Bradfordom, koji su tvrdili da imaju video trake na kojima su snimljeni njihovi spolni odnosi. To ga je koštalo pravu sitnicu. Obojici od navedenih platio je po 100 milijuna dolara za šutnju. No, kao što smo već napomenuli, to je sitnica za njega, jer radi se o glumcu koji je glumio u pet filmova od kojih je svaki pojedinačno zaradio 100 milijuna dolara (samo u SAD-u). To su: 'Malo dobrih ljudi', (1992), 'Tvrtka', (1993), 'Intervju s vampirom' (1994), 'Nemoguća misija' (1996) i 'Jerry Maguire' (1996).

Cruise se ženio tri puta. Prvi put s Mimi Rogers, s kojom se rastao 1990. i zatim s Nicole Kidman, s kojom se rastao 2001. (imaju dvoje usvojene djece, Isabellu i Connora). Trenutačno je u braku s Katie Holmes s kojom ima prekrasnu kćerkicu Suri. Njihov brak je također proživljavao raznorazne krize uglavnom zahvaljujući Cruiseu i njegovom gotovo pa manijakalnom propagiranju i upražnjavanju scijentologije. No, još uvijek su skupa i po svemu sudeći Tom je ohladio malo od cijele te scijentološke priče, što je donijelo mir i red u njihov dom, a izgleda i povratak na hollywoodski vrh. Bilo kako bilo, mi im želimo svaku sreću.