Christian Bale

30.01.1974 Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales, V. Britanija Christian Morgan Bale

'It gives me a sort of smug smile that there are people who very thoroughly appreciate my work and talk about it.' - C. Bale

Christian_Bale

Ovako s distance najlakše je zaključiti kako je nešto neuobičajeno za Christiana Balea bilo spremno još kad nije bio niti u planu. Otac komercijalni pilot, a majka cirkuska plesačica, odnosno klaun, toliko su neobičan spoj da se nikako nije mogao desiti običan Christian. Ipak, nategnuta je to teorija bez obzira na činjenicu da je već u ranim godinama, stasajući uz umjetnički navudrenu stariju sestru Louise, pokazao interes za glumu. Do osme godine iz sebe je imao lijepu količinu reklamnih spotova za proizvode kao što su zobene pahuljice i prašak za veš. Teško da bi se to moglo prozvati glumačkim debutom, no nije on jedini prije svijeta kazališta i filma prvo prošao kroz televizijski žrvanj. Sjetimo se samo na trenutak male junkie slatkice Drew...

Kazališne daske po prvi put je isprobao sa deset godina u londonskom West Endu. U predstavi 'Nerd' igrao je uz bok Rowana Atkinsona, a potom su slijedila pojavljivanja u manjim televizijskim filmovima i serijama. Sve nekako low profile do znakovite i bitne mu godine 1987. kada je u konkurenciji od četiri tisuće klinaca izborio glavnu rolu za vrlo popularno, emocionalno angažirano 'Carstvo sunca' Stevena Spielberga. Bale je igrao britanskog dječaka zatočenog u japanskom koncetracijskom logoru za vrijeme drugog svjetskog rata i sudeći po našim osobnim memorijskim zapisima, ali i reakcijama tadašnje kritike i publike, odigrao pamtljivu ulogu. 'Carstvo sunca' za njega je značilo vrlo važnu stvar: ekskluzivnu ulaznicu za major američki film. Komada: 1.

Dvije godine kasnije pojavljuje se u Kenneth Branaghovom 'Henriku Petom', a uskoro pakira kofere te sa sestrom i ocem seli u Los Angeles. Upisuje lokalni koledž, lagano održava glumačke talente kroz televizijske filmove i naslove tipa 'Newsies' i opet tiho i nenametljivo čeka priliku. S obzirom na ovaj tekst lako se zaključuje da je prilika uslijedila. 'Little Women' iz '94. godine opet su bacile svjetlo na Christiana Balea, sada već dvadesetogodišnjaka. Uspješno je odigrao rolu zaljubljivog i zaljubljenog Lauriea, a pored pohvale kritičara film mu je pružio još ponešto: vojsku zaljubljenih šiparica (manje važno) i prijateljstvo s Winonom Ryder (jako važno, na kraju ćete saznati i zašto).

'Američki psiho' (2000) je upisao Christiana Balea na karte svih filmoljubaca. Tek nakon tog filma publika se počela pitati tko je taj odvratni, bešćutni, prazni, seksi, mistični, cool tip? Odgovori su iz arhive izvukli podatke o 'Carstvu sunca' i 'Little Women', ali u arhivu su utrpali novu vijest: Christian Bale je i službeno postao jedan od rijetkih koji je uspješnu dječju karijeru pretočio u uspješnu odraslu. Stvari oko 'Psiha' ipak su složenije. Sam Christian je dobio savršenu ulogu, no film nije pratio njegovu izvedbu. Ekranizacija ispraznih urbanih predatora, yuppie managera, nužno je djelovala – praznom. Šokantno i efektno, no na kraju šuplje i pomalo napuhano. Glumačka imena koja bi mogla zamijeniti Balea u tom filmu iz jednostavnog razloga ne postoje: on je posao odradio točno kako je trebalo; bolje ne može. Svoje je dakle napravio.

Priča iz 'Američkog psiha' nastavila ga je, već pomalo neumjesno, pratiti. On vrlo dobar ili odličan, a filmovi mu za dovoljan ili dobar. Ako scenarije i ne zna probrati kvaliteta koju nikada nije izgubio jest njegov magnetizam koji opetovano sa svakim novim filmom stvara brojne klanove poklonika. 'Equilibrium' je pravi primjer. Ponovno dominatni Bale u wire – fu (lijepa kovanica!), ušminkanom djelcu koje je jednostavno premalenih ambicija da bi izazvalo njegove potencijale. Film je ostao zapažen tek među hard core fanovima ZF apokaliptičnih antiutopija. Opet uloga u prazno... Ipak, jednoj osobi nisu promakli Baleovi potencijali. Snažni, nerazvikani, neponovljivi Terrence Malick pružio je Baleu priliku koju je dugo čekao, ali i odavno zaslužio u 'Novom svijetu'.

Svoju uzlaznu karijeru nastavlja pojavljujući se u drami 'Laurel Canyon' (2003) gdje je uvjerljivo utjelovio losangeleskog doktora, a njegovu zaručnicu glumi lijepa Kate Beckinsale. Slijedeći je triler 'Nestajanje' (2004) Brada Andersona. Za ulogu u ovom filmu Bale je čak pristao drastično smršavjeti, čak trećinu svoje uobičajene težine, kako bi bio što uvjerljiviji.

Uslijedio je povratak u teretanu te vraćanje tijela u idealnu formu kada ga je režiser Christopher Nolan izabrao za svoj film 'Batman: Početak' koji se vraća u najranije Batmanove dane. Bale je od svih glumaca koji su se ikad našli u ulozi Batmana bio najvjerniji izvornom Marvellovom strip junaku, uvjerljivo prikazujući tri njegove ličnosti – onu koja se neumorno bori protiv kriminala, uspješnog businessmana Brucea Waynea i treću ličnost koja je zbunjena, rastrgana između spomenute dvije. Nolan je također odmah odlučio da će Bale utjeloviti Batmana i u nastavku – 'Vitez tame' (2008) – gdje uz njega glumi i izvrsni Heath Ledger.

2006. godinu započinje kao mračni, ali briljantni mađioničar u filmu 'Prestiž'. Iste godine u 'Teškim vremenima' igra veterana zaljevskog rata koji se muči pokušavajući živjeti normalan život nakon rata, no njegov život postaje sve samo ne normalan kad se sa svojim najboljim prijateljem upusti u nasilni pohod Los Angelesom. Sljedeći projekt u kojem sudjeluje je vojna drama 'Bijeg u zoru' gdje je Bale morao izdržati vrlo nepovoljne uvjete za vrijeme snimanja u džunglama Thailanda.

U filmu 'U 3:10 zaYumu' (2007), koji je pokušaj da se oživi pomalo zaboravljen vestern, Bale igra rančera koji ima financijskih problema te zbog toga pristaje otpraviti zloglasnog kriminalca (Rusell Crowe) u zatvor u zamjenu za novčani iznos koji će mu pomoći da prehrani obitelj. Pridružio se Richardu Gereu, Heathu Ledgeru i Cate Blanchett u 'Nema me' (2007) gdje portretira lik Boba Dylana u usponima i padovima njegove zavidne glazbene karijere.

Juicy detalje ostavili smo za kraj: ne stoga jer su jako sočni ili zanimljivi. Zato što ih gotovo uopće nema. Miran je čovjek taj Christian Bale. Voli životinje i ne jede crveno meso. Sretno je oženjen a suprugu je, Sandru Sibi Blasic, upoznao kod dobre prijateljice Winone Ryder (evo i očekivanog odgovora!) na roštilju. Vjerojatno je jeo samo tikvice i kruh... Voli jahati konje i pomagati drugima – član je Greenpeacea ali i drugih udruga za ljudska (ali i ekološka) prava. Da ne glumi kako glumi bio bi samo još jedan o kojem pjeva Radiohead u 'Fitter Happier'.