Demi Moore

11.11.1962 Roswell, New Mexico, USA Demetria Gene Guynes

Gimme Moore (novinarski i kuloarski nadimak) prva je glumica koja je dobila honorar od 10 milijuna dolara. 

Demi_Moore

Demin pravi otac, Charles Harmon, ostavio je njenu majku prije no što je ona rođena, samo dva mjeseca nakon vjenčanja. Majka Virginia ponovo se udala, a obitelj se zbog prirode očuhova posla selila tridesetak puta.

Odrastajući, Demi Moore doživjela je siromaštvo, zlo alkoholizma, nasilje, razvod i samoubojstvo očuha kad je imala osamnaest godina.

Sa šesnaest napustila je školu i bavila se poslom modela u Europi, s osamnaest se udala za engleskog rockera Freddyja Moora, a brak je potrajao četiri godine. Za vrijeme bračne sreće Mooreovih prva susjeda im je bila Nastassja Kinski kojoj je Demi pomagala pri uvježbavanju scenarija i s vremenom odlučila da će i sama postati glumica.

1982. izabrana između tisuću kandidatkinja, postaje glavna glumica TV-serijala 'General Hospital'. 1984. je godina njenog velikog uspjeha - uloga kokainske ovisnice u 'St. Elmo's Fire' za koju joj i nije bilo potrebno veliko pripremanje budući da je i sama imala problema s drogom i alkoholom, no na inzistiranje i prijetnje režisera Joela Schumachera morala je potpisati ugovor kojim se obavezuje na liječenje ili otkaz... Ugovor joj je promijenio život i ovisnički se problemi više nikada nisu pojavili.

1987. nakon prekida trogodišnjih zaruka s Emiliom Estevezom upoznaje Brucea Willisa i iste godine ih vjenčava pjevač Litlle Richard. Iz tog braka ima troje djece: Rumer Glenn, Scout Larue i Tallulah Belle.

Nakon velikog uspjeha s filmom 'Duh' (1990) na poslovnom planu niže same uspjehe: 'Malo dobrih ljudi' (1992), 'Nemoralna ponuda' (1993), 'Disclosure' (1994), 'The Juror' (1995) i 'Striptiz' (1996) za koji je dobila najveći ženski honorar do tada (12.5 milijuna dolara). Ne smijemo zaboraviti vlastitu producentsku kuću Moving Pictures zaslužnu za sva tri 'Austin Powersa' (1997, 1999, 2000), 'If These Wals Could Talk' (1996), 'G.I. Jane' (1997).

Nakon ovog velikog povratka u kina, Demi je ponovno pokušala vratiti svoj ugled ozbiljne glumice u snažnoj ulozi Virginije Fallon, barske pjevačice i alkoholičarke, u filmu 'Bobby' (2006). U ovom filmu pojavljuju se i velikani Anthony Hopkins i Helen Hunt. Nadalje, Moore snima triler 'Gospodin Brooks' (2007), gdje glumi detektivku koja istražuje niz ubojstava serijskog ubojice kojega je uvjerljivo prikazao Kevin Costner.

Slijedi kriminalistička drama 'Flawless' (2007) u kojoj po prvi put surađuje s Michaelom Caineom. Iste godine radi na animiranoj televizijskoj seriji 'The Magic 7' gdje posuđuje svoj glas. 2009. godine izaći će dva Demina ostvarenja koji se trenutno snimaju, a to su drame 'Bunraku' i 'Happy Tears'.

1998. rastaje se od supruga Brucea Willisa, a konačni razvod braka potpisan je 2000. Nekoliko godina nakon toga provela je daleko od filmskog svijeta na svome ranču u Idahu uzgajajući konje i provodeći vrijeme s djecom.

Svojom neobičnom vezom sa šesnaest godina mlađim i zaigranim Ashtonom Kutcherom dugo vremena punila stranice svjetskih tabloida. Neki su nagađali da je njihova veza zapravo samo dobro isplanirani marketinški trik koji će i Demi i Ashtona pogurati u centar medijske pažnje, no ta nagađanja poprilično pobija činjenica da se par vjenčao u rujnu 2005. godine i još su uvijek zajedno.