Colin Firth

10.09.1960 Grayshott, Velika Britanija Colin Andrew Firth

On je utjelovljenje gospodina Darcyja i pravi romantični junak, čak i u zrelim godinama. I kad je gej i kad muca - gledatelji(ce) ga obožavaju!

Colin Firth

Colin Firth rođen je 1960. u profesorskoj obitelji, ali gluma ga je uvijek zanimala više od škole. Djedovi i bake su mu bili misionari, a on je proveo nekoliko godina djetinjstva u Nigeriji, što je vjerojatno razlog zašto se u odrasloj dobi posvetio promicanju ekologije i prava azilanata. Vrlo rano se počeo baviti glumom, završio dramsku školu i počeo nastupati u kazalištu, na filmu i televiziji. 1983. je glumio Guya Bennetta u nagrađivanoj kazališnoj drami 'Another Country', a 1984. je debitirao na filmu u istoimenoj adaptaciji te drame. Nastupao je s velikanima poput Laurencea Oliviera i talentiranim kolegama poput Kennetha Branagha, te su ga počeli svrstavati u 'novi val' britanskih glumaca, zajedno s Timom Rothom i Garyjem Oldmanom.  

No, pravi preokret u karijeri bila je televizijska adaptacija 'Ponosa i predrasuda' iz 1995. Firth je dobio romantičnu ulogu suzdržanog Fitzwilliama Darcyja, a navodno je njegov brat Jonathan to prokomentirao riječima: 'Ti Darcy? Ne bi li on trebao biti sexy?' Pokazalo se da je gledateljicama Firth ispao jako sexy pa ga je ova uloga zauvijek obilježila, a nakon nje je 2001. glumio u modernom romantičnom hitu, 'Dnevniku Bridget Jones'(i nastavku 'Bridget Jones: Na rubu pameti' iz 2004.) u kojem je preko lika Marka Darcyja nastavio zabavljati publiku s dosjetkama na račun slavnog lika Jane Austen.

Firth je postao neizostavni glumac u podžanru romantičnih drama i komedija - može ga se vidjeti u 'Engleskom pacijentu', 'Zaljubljenom Shakespeareu', 'Zapravo ljubav', 'Djevojci s bisernom naušnicom', 'Romansi u Vermontu' pa čak i u tinejdžerskom 'Sve što djevojka može poželjeti'. Kao vrhunac u Firthovim romantičnim nastupima možemo izdvojiti mjuzikl 'Mamma Mia!' koji je zabilježio rekordnu popularnost u Velikoj Britaniji, a vjerojatno je razlog tome i šarm Colina Firtha kojeg nije narušilo ni njegovo pjevanje hitova ABBA-e.

Ipak, Firth je glumio i u 'ozbiljnim' ulogama, nastupio je kao ratnik Aurelije u 'Posljednjoj legiji' i kao nacist Stuckart u remek-djelu 'Zavjera'. U 'Dobro čuvanim lažima' glumio je seksualno ambivalentnog junaka, baš kao i u 'Mamma Miji', a to iskustvo pokazalo se korisnim za pripremu uloge depresivnog gej profesora u 'Samcu'. Ova izvedba donijela mu je glumačku nagradu u Veneciji i na BAFTA-i. U hrvatskim kinima se sa zakašnjenjem pojavila Firthova romantična komedija 'Američka nevjesta' u kojoj glumi ženskaroša kojeg su uništili rat i posesivna žena, no u isto vrijeme kao i u svijetu možemo pratiti Firthov trijumf u ulozi budućeg kralja Georgea VI. u 'Kraljevom govoru'. Za ulogu mucavog kralja pripremao se uz pomoć sestre logopedice, a rezultat su brojne nagrade: još jedna BAFTA, Zlatni globus te gotovo sigurni Oscar!

U privatnom životu Firth nije veliki zavodnik kao na filmu, sve ljubavi su mu uglavnom vezane uz svijet filma. Već čitavo desetljeće je u braku s talijanskom producenticom Livijom Giuggioli koju je upoznao na snimanju serije 'Nostromo' te s njom ima 2 sina, a bio je u vezi s glumcom Meg Tilly koju je upoznao radeći na 'Valmontu' te s njom ima 20-godišnjeg sina. I dalje mu nastavljaju dodjeljivati imidž seks-simbola, iako je objavljeno da je 'opasan po život' - jednoj starici sa 103 godina zabranili su gledati 'Ponos i predrasude' jer ima visoki tlak. A žene se obično uzbuđuju kad vide sredovječnog gospodina Darcyja..

Siniša Paić, 16.02.2011.