Danny Boyle

20.10.1956 Manchester, Engleska, Velika Britanija Danny Boyle

'Trainspotting' ga je proslavio u cijelom svijetu, a 'Milijunaš s ulice' učinio ga je jednim od najcijenjenijih filmaša današnjice.

Danny_Boyle

Do dobi od trinaest godina želio je postati svećenikom i učiniti svoje roditelje ponosnima, no ipak je odlučio sačekati s odlukom do osamnaeste godine. U međuvremenu se predomislio i poželio postati redatelj. Nakon završetka srednje škole, upisao se na fakultet u Walesu gdje je studirao engleski jezik, no odlazi bez diplome režirati predstave u kazalištu Joint Stock. Radio je i u Royal Court Theatre, poznatom londonskom kazalištu.

1987. godine, počinje svoju televizijsku karijeru te režira uglavnom drame, kao npr. 'For the Greater Good' (1991.), 'Masonic Mysteries' i 'Mr. Wroe's Virgins'. Napokon je uspio skupiti dovoljno novca da snimi svoj prvi igrani film. Bio je to komični triler 'Sasvim malo ubojstvo' koji govori (1994.) o tri prijatelja (među kojima je i Ewan McGregor, njegov vjerni suradnik) koji nađu svog cimera mrtvog i punog novca o čijem podrijetlu ne znaju ništa. Već je tada bilo jasno da je Boyle veliki filmski talent. Debitirao je na Canneskom filmskom festivalu te je bio prikazivan u Engleskoj.

Nakon toga režira kultni 'Trainspotting' (1996.), tragikomični pogled na podzemni svijet moderne Škotske. Film promatra grupu ovisnika o heroinu koji žive u depresivnom Edinburghu. Glavni lik je Renton (Ewan McGregor), ovisnik koji se pokušava odviknuti od heroina i započeti kakav-takav normalan život. Film je bio hit na kino blagajnama diljem Velike Britanije i SAD-a te je ostvario nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje adaptiranog scenarija.

Tada mu počinju pristizati mnoge ponude, poput one za četvrtog 'Aliena', koju naposlijetku odbija. Počinje raditi na svom trećem filmu, komediji 'A Life Less Ordinary' (1997.) u kojem ponovno surađuje sa Ewanom McGregorom. Ovaj put glumac dobiva ulogu ogorčenog pisca koji se odlučuje osvetiti svome poslodavcu zbog gubitka posla te mu otima kćer (Cameron Diaz). Slijedeća na redu bila je avanturistička drama 'Plaža' (2000.) s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi. Iako prilično intrigantan, film nije uspio privući preveliku pozornost kritike i publike.

'28 dana kasnije' (2003.) njegov je prvi izlet u vode znanstvene fantastike. Priča je to o smrtonosnom virusu koji gotovo prouzroči nestanak kompletne ljudske populacije. Uslijedila je komična drama 'Dar s neba' (2005.) koja prati dvojicu braće koji se upuštaju u avanturu svog života nakon što im doslovno s neba pred noge padne kovčeg pun novca. Veliki obrat u smislu žanra čini 2007. godine kada počinje raditi na 'Sunshine', znanstveno fantastičnom trileru o posadi svemirskog broda koji moraju vratiti život umirućem Suncu kako bi spasili čovječanstvo. Iako mu fali dubine karaktera kod likova, 'Sunshine' je vizualno vrlo atraktivan.

Godinu kasnije počinje s radom na 'Milijunašu s ulice', filmu o siromašnom indijskom tinejdžeru (Dev Patel) koji osvaja veliku nagradu na kvizu 'Tko želi biti milijunaš?', biva optužen za prevaru i priča svoju životnu priču policijskim istražiteljima. Kritičari su bili zadivljeni, Boyle je dobio Zlatni globus i Oscara za najboljeg redatelja, a film je ukupno osvojio čak osam nagrada na Oscarima 2009.