Dakota Fanning

23.02.1994 Conyers, Georgia, SAD Hannah Dakota Fanning

Ova plavokosa petnaestogodišnja glumica već je nekoliko puta dokazala svoju kvalitetu pa možemo samo nagađati koliko daleko će dogurati.

Dakota_Fanning

Debitirala je 2000. godine u epizodi serije 'Hitna služba'. Manje uloge imala je u serijama 'Ally McBeal', 'CSI' i 'Spin City'. Raznježila je mnoge glumeći kćerkicu mentalno retardiranog Seana Penna koji se svim silama bori za skrbništvo u 'Ja sam Sam' (2001). Ovu iznimno talentiranu djevojčicu nakon toga mogli smo vidjeti u ulozi astmatične kćeri Charlize Theron i Stuarta Townsenda u trileru 'U zamci' (2002), a onda kao mlađu verziju Reese Whitherspoon u romantičnoj komediji 'Šminkerica sa sela' (2002).

U 'Djevojkama iz visokog društva' (2003) pripala joj je uloga razmažene djevojčice koja se opsesivno boji bakterija. Njezine glumačke sposobnosti priskrbile su joj angažman za filmsku adaptaciju Dr. Seussovog 'Mačak: Ne diraj mu šešir', a prema mnogima samo je njezina izvedba film učinila gledljivim. 'Ubola' je još jedan hit pod nazivom 'Tjelesna straža', gdje se sprijateljuje s tjelesnim čuvarom kojeg tumači Denzel Washington.

Nahvalili su je na sva usta da je nadmašila svog puno starijeg i iskusnijeg kolegu Roberta De Nira kad je izvrsno odglumila traumatizirano dijete koje je izgubilo majku u trileru 'Igra skrivača' (2005). Još jedna odlična uloga bila je ona u Steven Spielbergovom znanastveno-fantastičnom 'Ratu svjetova' (2005) kao Tom Cruiseova kćer. Dala je glas liku Lilo u animiranom 'Lili & Stich 2: Stich s greškom'.

Još jednom glumi kćer, ovaj put Kurta Russella u obiteljskoj drami 'Ostvareni snovi' (2005). Dio je jake glumačke ekipe u Garciinim 'Devet života' (2005), epizodnoj drami o devet različitih žena. 2007. godine snimila je dva ostvarenja, a to su to 'Hounddog' i 'Cutlass'. Slijedeća godina je iznimno uspješna i radom ispunjena za malu Dakotu – sudjelovala je na čak četiri projekta, a među njima su kriminalistička drama 'Winged Creatures' i znanstveno-fantastični 'Push'.