Cruise ratuje s Nijemcima - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cruise ratuje s Nijemcima

Cruise ratuje s Nijemcima

Nakon što ga je popoljuvala rodbina nacista zlatnog srca, s Cruisom je zaratilo i njemačko Ministarstvo obrane.

s.p. 26.06.2007 2 komentara

Cruise ratuje s Nijemcima

Triler Bryana Singera 'Valkyrie', kao da je uklet - nikako na zelenu granu. Priča filma bavi se nacističkim časnikom Clausom von Stauffenbergom, koji se sada u Njemačkoj slavi kao heroj otpora, jer je 1944. neuspješno pokušao atentat na Hitlera. Scenarist je Christopher McQuarrie ('Privedite osumnjičene'), a glavna zvijezda je producent i glavni glumac, Tom Cruise, koji bi trebao odglumiti Stauffenberga. No, već smo vam javljali da Stauffenbergova familija ne želi da Cruise ima veze s projektom, da bi ovih dana sin poručio Cruiseu da 'ne dira njegovog oca', te izjavio kako se boji da će film završiti kao 'strašan kič'.

Istina, i za vrijeme snimanja filma 'Intervju s vampirom', autorica istoimenog romana Anne Rice bila je razočarana Cruiseovim izborom za glumca, ali se kasnije predomislila. No, čini ovaj njemački animozitet prema Cruisezu nije vezan samo uz njegove glumačke (ne)sposobnosti, već i uz njegovu - religiju.

Cruise i ekipa planirali su, naime, snimati film na originalnim lokacijama u Njemačkoj, dakako i u vojnim bazama. Ali, jao, njemačko Ministarstvo obrane zabranilo je snimanje filma u vojnim objektima, objašnjavajući to činjenicom da je scientologija u Njemačkoj - zabranjena?! Tamo se ista tretira kult koji financijski izrabljuje svoje vjernike, a stalno je istražuju i razni organi vlasti.

Zbog takve njemačke politikeCruise i ostatak scijentološke družine prije par godina su pisali otvorena pisma tamošnjim vlastima uspoređujući vlastiti  s progonom Židova, što im je, pogađate, donijelo samo dodatne probleme.

Odluka njemačkog Ministarstva razbjesnila je Cruiseovu poslovnu partnericu i šeficu direktoricu Universal Artist Pictursa Paulu Wagner, koja je Njemcima odmah odlučila očitati lekciju:

"Da razjasnimo: 'Valkyrie' povijesnim činjenicama vjeran triler koji predstavlja heroja pokreta otpora iz II svjetskog rata, Clausa Schenka von Stauffenberga kao herojsku i principijelnu ličnost, i vjerujemo da će film učiniti puno za podsjećanje ostatka svijeta da je čak i među redovima njemačke vojske postojao pravi otpor nacističkom režimu.... Osim očitog divljenja spram čovjeku kojeg će portretirati, osobna uvjerenja g. Cruisea nemaju nikakve veze s pričom filma, njegovom temom ili sadržajem. I premda smo mogli snimati bilo gdje u svijetu odabrali smo Njemačku jer mislimo da je to jedino mjesto na kojem to za ovu priču ima smisla'.

Frka se, dakle, nastavlja, a s obzirom na imena angažirana na projektu - uz redatelja Singera ('X-men'), tu su i Kenneth Branagh, Stephen Fry, Eddie Izzard, Carice Van Houten, Bill Nighy i Tom Wilkinson, nema sumnje da ćemo o 'Valkyrie' još puno slušati.

Komentari
A: urednica 26.06.2007 Pogledaj profil

kraljevi smo tipfelera... evo popravismo, hvala na pomoći...

A: Kruna 26.06.2007 Pogledaj profil

Ne želim soliti pamet oko pravopisi, ali ipak: piše se Nijemci! U naslovu je, pa bode oči. :)