Zooey Deschanel

17.01.1980 Los Angeles, Kalifornija, SAD Zooey Claire Deschanel

Voli glumiti, pjevati i svirati, a za sebe kaže: 'Ja sam staromodna cura!'

Zooey_Deschanel

Zooey Deschanel rođena je baš na početku 80-ih, i to kraj Hollywooda koji će obilježiti njezinu budućnost. Za njezinu prošlost važno je da je rođena i odrastala u obitelji posvećenoj filmu, njezin otac Caleb je ugledni snimatelj s 5 nominacija za Oscara, a njezina majka Mary Jo i sestra Emily su također izabrale glumački put. Njezin glumački debi bilo je gostovanje u TV seriji 'Veronica's Closet', a zatim je slijedio prvi filmski nastup u komediji 'Mumford' koju je 1999. režirao Lawrence Kasdan. Nakon toga, napustila je fakultete i posve se posvetila glumi.

Od malena ju je interesirala i glazba, pa se poklopilo da je njezina druga uloga bila u glazbenoj poluautobiografiji Camerona Crowea 'Almost Famous'. Od 2001. bavi se jazz cabaretom i s glumicom Samantha Shelton oformila je If All the Stars Were Pretty Babies i nastupala po Los Angelesu. Osim što pjeva, Zooey svira klavir, havajsku gitaru, udaraljke i bendžo, a razne pjesme koje je skladala korištene su i u njezinim filmovima.

Nakon nekoliko sporednih uloga, Zooey je dobila svoju prvu glavnu ulogu - i prvu nagradu! Glumila je znatiželjnu 18-godišnju djevicu u filmu 'All the Real Girls' i pobrala mnoge kritičarske pohvale. Na uglednom festivalu u Mar Del Plati proglašena je najboljom glumicom, a dobila je i nominaciju za Independent Spirit Awards. Zatim je glumila (i pjevala pod tušem) u božićnoj komediji 'Vilenjak' koji je postala hit. Po vlastitom priznanju, Zooey je htjela glumiti čim različitije uloge, ali su joj uglavnom nudili komedije pa je glumila u 'Otkačenim karminama' i 'Vodiču za autostopere kroz galaksiju'

2006. najavljeno je da će Zooey glumiti Janis Joplin u u filmu 'The Gospel According to Janis' pa je glumica dugo vježbala Janisine pjesme, ali je na kraju projekt odgođen na neodređeno vrijeme. Posljednjih godina slijedile su uloge u nekoliko dječjih filmova ('Most za Terabithiju', 'Divlji valovi'), s Markom Wahlbergom glumila je u hororu 'Događaj', a s Jimom Carreyem zabavljala je publiku u komediji 'Reci Da'. Njezin posljednji indie hit je '(500) dana ljubavi', atipična romantična komedija obilježena pomaknutom radnjom (romantična priča o raskidu) i dobrom glazbom.

2007. Zooey je otpjevala dvije pjesme na albumu Coconut Recordsa, benda Jasona Schwartzmana. Iste godine udružila se s glazbenikom M. Wardom u duo
She & Him i zajedno su 2008. izdali album 'Volume One' koji je producirao Ward, a Zooey je napisala pjesme koje je i odsvirala i otpjevala. Album je dobio vrlo dobre ocjene, a jedna kritičar ga je čak proglasio i albumom godine.

Ipak, Zooey ne napušta glumu, već kombinira glazbenu i filmsku karijeru. O sebi je izjavila da 'voli staru odjeću, stare filmove, screwball komedije i klasičnu odjeću' te je zaključila kako je u biti 'staromodna cura'. To se očito svidjelo Benu Gibbardu, pjevaču indie grupe Death Cab for Cutie, te se par nakon jednogodišnjih zaruka vjenčao u rujnu 2009. 

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...