Rooney Mara

17.04.1985 Bedford, New York, SAD Patricia Rooney Mara

Mlada glumica iz ugledne obitelji nadmašila je brojne slavne konkurentice i izborila se za ulogu kultne Lisbeth Salander.

Rooney_Mara

Rooney Mara je bila uglavnom nepoznata glumica, ali je onda dobila 'ulogu desetljeća' u američkoj verziji adaptacije književnog hita 'Muškarci koji mrze žene' Stiega Larssona. Zanimljivo je da se za egzotičnu ulogu biseksualne pankerice i hakerice Lisbeth Salander natjecala prava glumačka krema u kojoj su bile Scarlett Johansson i Carey Mulligan, no za glavnu ulogu se izborila upravo Rooney.

Pravo ime joj je Patricia Rooney Mara, a riječ je o djevojci s uglednim irskim korijenima, jedan djed (Tim Mara) osnovao je New York Giantse, a drugi (Timothy Rooney) je jedan od čelnika na njujorškoj paradi za Dan sv. Patricka, s tim da je njezin rođak i američki ambasador u Irskoj i veliki humanitarac Daniel Rooney. I Rooney je humanitarka, te se bori da pomogne djeci i obiteljima iz kenijskih slumova.

Priznala je da je najviše utjecaja na nju imala starija sestra Kate koja se prva počela baviti glumom, već s 12 godina, te je imala zapažene nastupe u serijama kao što su '24' i 'Reži me', te u filmu 'Iron Man 2'. Rooney je odrastala tako što je s majkom i sestrom gledala brodvejske predstave i stare filmove, a iako je bila stidljivo dijete, pohađala je dječje tečajeve glume. Za razliku od sestre, Rooney je prvo htjela završiti školu i vidjeti da li je zanima nešto drugo. Počela je glumiti dok je studirala psihologiju na njujorškom sveučilištu, s 20 godina. Prva uloga bila joj je u epizodi serije 'Zakon i red', a zatim je dugo vremena bezuspješno pohađala audicije.

Prva prava uloga u dugometražnom filmu bila je u nezavisnoj tinejdžerskoj drami o odrastanju 'Tanner Hall', a u to vrijeme Patricia Rooney je odbacila svoje prvo ime i počela graditi karijeru s pamtljivijim srednjim imenom - Rooney. Glumila je u još nekoliko nezavisnih filmova kao što su duhoviti 'Buntovnik' i 'The Winning Season' u kojem je glumila košarkašicu koja voli hodati sa starijim tipovima. Neko vrijeme joj je najpoznatiji film bio - nova verzija 'Strave u Ulici brijestova', što baš i nije bila neka preporuka. Mrzila je snimanje tog filma i čak razmišljala o tome želi li nastaviti biti glumica.

Veliki preokret bio je nastup u 'Društvenoj mreži' Davida Finchera. U četiri dana snimanja odigrala je malu, ali vrlo važnu ulogu fine djevojke koja drži moralnu prodiku osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu. Kad se kasnije prijavila na audiciju za američku adaptaciju prestižnih 'Muškaraca koji mrze žene', redatelj je opet bio Fincher. Rooney vjeruje da prethodni nastup za Finchera nije bila prednost jer je onda igrala ulogu pristojne djevojke, pa ju je teško bilo zamisliti u koži divlje Lisbeth Salander.

Nakon naporne i iscrpljujuće audicije, Rooney je uvjerila Finchera da je ona prava Lisbeth i obavila je pravu transformaciju. Napravila je irokez frizuru, pirsala si je bradavicu i naučila voziti skateboard i motor. Za ovaj nastup dobila je samo pohvale, svi ističu 'tihu snagu' s kojom je uvjerljivo prikazala Lisbeth i tako demantirala zamjerke da nitko ne može zamijeniti Noomi Rapace koja je glumila u originalnom švedskom filmu.

Ako sve krene po planu i 'Muškarci koji mrze žene' postignu solidnu zaradu, Rooney će reprizirati ulogu Lisbeth Salander u sljedeće dva nastavka 'Milenijske trilogije'. Osim što će sigurno skupiti brojne glumačke nagrade, Rooney skuplja i zanimljive ponude za uloge. Veliko priznanje joj je poziv od uglednog Terrencea Malicka, te će glumiti u njegovom filmu 'Lawless'. Rooney je priznala da prima razne ponude, ali još joj nisu ponudili nastup u romantičnoj komediji. Uz osmijeh kaže da ju to ni ne zanima - radije bi glumila u crnim komedijama!