Nijemci ipak (ne) zabranjuju Cruisea - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Nijemci ipak (ne) zabranjuju Cruisea

Nijemci ipak (ne) zabranjuju Cruisea

Birokrati tvrde da im ne smeta Cruise, nego njegovi silni kablovi i reflektori. Parlamentarci tvrde baš suprotno. Willkomen ili veroboten, dio drugi.

s.p. 29.06.2007 0 komentara

Nijemci ipak (ne) zabranjuju Cruisea

Nedavno smo javili kako njemačke vlasti ne dozvoljavaju poznatom scijentologu, i u slobodno vrijeme glumcu, Tomu Cruiseu snimanje filma 'Valkyrie' na jednoj od povijesnih lokacija, točnij eu jednoj od zgrada Ministarstva obrane. Kao glavni razlog zabrane navođena je činjenica da je scientologija u Njemačkoj zabranjena, što je glasnogovornica scijentologa u Berlinu nazvala -'religijskom diskriminacijom'. 

Nakon što je vijest obišla svijet, a mediji se raspisali o etičnosti takve odluke, konačno se oglasilo i i samo Ministarstvo, prioćenjem da nije zabranilo snimanje, jer ovlasti za to ima -  savezno tijelo za upravljenje javnom imovinom. Onda se javio i šef tog famoznog 'organa', Dirk Kuehnau, i objasnio da dozvolu za snimanje u spornoj zgradi nisu dali jer  bi 'reflektori, kamere, i kablovi ometali službenike u radu' (eh, ti radišni Nijemci).  Kuehnau je svima, pa i Cruiseu, zajamčio 'ustavna prava na izražavanje mišljenja i ispovijedanje vjere', a ako mu Tom obeća da snimanje neće ometati rad Ministarstva, s dozvolom neće biti problema.

Iako nespretno njemačko opravdavanje ne zvuči najuvjerljivije, teško se oteti dojmu da je medijskom ucjenom osim povećavanja vlastitog rejtinga Cruise uspio dobiti nemoguće. Pitanje je, naime, bi li Ministarstvo na iste uvjete pristalo i za potrebe - njemačkog filma, odnosno bi li Cruiseu i kompaniji palo na pamet takvo što tražiti i doma.

Istovremeno, parlamentarna zastupnica konzervativne stranke CDU/CSU Antje Blumenthal (inače stručnjakinja za kultove) izjavila je da joj je ministar obrane Franz Josef Jung zajamčio da će 'opasnim' scijentolozima uskratiti snimanje u državnim prostorima.

Ogroman publicitet svakako neće naškoditi prodaji filma kojim Cruise pokušava uskrsnuti studio Universal Artists (i vlastitu karijeru), a hoće ipak snimati tamo gdje su namjeravali, i hoće li to morati raditi noću i na prstima, saznat ćemo sigurno uskoro u novom nastavku ove sapunice...

Komentari

Nema komentara.