Filmski meni Pule i Libertasa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filmski meni Pule i Libertasa

Filmski meni Pule i Libertasa

Pula nudi novog Woody Allena, 'Wall-E' i Šerbedžiju. Libertas uzvraća s Van Santovim 'Paranoid Parkom' i ekskluzivnim dokumentarcem o Polanskom.

s.p. 06.06.2008 0 komentara

Filmski meni Pule i Libertasa

Predstavljeni su programi Pule i Libertasa, ima dosta sadržaja za filmofile svih usmjerenja. Čak i uz sedam hrvatskih filmova u Puli će opet najviše pažnje publike privući PoPularni program. U njemu je osam holivudskih hitova, a među njima i 'Wall-E' o slatkom robotu-čistaču. Odrasle bi najviše mogao zanimati Woody Allenov 'Vicky Cristina Barcelona' ili Rade Šerbedžija koji opet glumi s Charlize Theron i to u 'Bitki u Seattleu', trileru o skupini prosvjednika koja je nevjerojatnom upornošću uspjela dovesti do prekida skupa Svjetske trgovinske organizacije.


'Bitka u Seattleu', r: Stuart Townsend, trailer

Oni koje umjesto demonstracija preferiraju romansu mogu pogledati 'Houdinija', film s Catherine Zetom Jones i Guyom Pierceom koji govori o vezi najslavnijeg iluzionista i zanosne šarlatanke. Najrašireniji u 'pop programu' je žanr kriminalističkog trilera, imamo 'Bez greške' o starom čistaču koji bi pljačkao dijamante, 'Prije vraga' o dva brata pljačkaša, 'Njuškalo' ('Sleuth') o sukobu bogataša i mladog ljubavnika njegove supruge, te 'Podvalu' o čovjeku koji odlučio napisati lažnu biografiju Howarda Hughesa.

Hoće li i tko navratiti od stranih gostiju znat će se početkom srpnja, zasad su potvrđeni kritičari Varietyja i Screen Internationala, te čelnici i predselektori Cannesa, Berlinalea i Venecije. Otkriveno je da će se i renovirano pulsko kino zvati kino Valli po slavnoj glumici Alidi Valli, rođenoj Puljanki koja je surađivala s HitchcockomAntonionijemChabrolomPasolinijem, Bertoluccijem...


'Treći čovjek', r: Carol Reed, scena s Alidom Valli

A najavljen je i 4. Libertas Film Festival, koji nudi raznovrstan i manje komercijalan program. Među brojnim domaćim premijerama treba izdvojiti atmosferičnu teen dramu o skejterima, 'Paranoid Park' kultnog Gusa Van Santa. Izraelci se u Oscarom nominiranoj drami 'Beaufort' bave ratom, Nijemci se u 'Valu' bave ponovnim buđenjem nacizma, Indijci u 'Om Shanti Om' predstavljaju rasplesani bolivudski spektakl, a Česi u 'Romingu' Jirija Vejdeleka opet nude svoj tipični humor. 

Za ljubitelje horora, trilera i crnog humora opet je predviđen festivalski program 'Ponoćno ludilo'. Publika će moći vidjeti 'Stuck', crnohumorni horor autora kultnog 'Re-Animatora' Stuarta Gordona, francuski horor 'Frontiere(s)', te 'Sukiyaki Western Django' Takashi Miikea. Najveća poslastica van igranog programa je 'Roman Polanski: Wanted and Desired', dokumentarac o kontroverznom redatelju koji nakon europske premijere u Cannesu stiže izravno na Libertas, a predstavit će ga redateljica filma Marina Zenovich osobno! Tu je i 'Sand and Sorrow', dokumentarac o Darfuru u kojem je narator George Clooney, te jedna domaća priča – 'Vitezovi Orlanda' o braniteljima Dubrovnika.


'Paranoid Park', r: Gus Van Sant, trailer

U službenoj selekciji će biti i kratkometražni igrani film ‘Rastanak’ Irene Škorić, koji se ovaj vikend natječe na festivalu u ukrajinskom Irpenu, a zatim putuje u San Francisco na deseti Zeitgeist film festival posvećen kratkom nezavisnom filmu. Od domaćih autorica u Dubrovnik dolazi i Sara Hribar, koja na Libertasu predstavlja film 'Pričaj mi o ljubavi'.

Za pobjednike u kategoriji kratkog filma može glasati i publika, koja na T-portalu do 26. lipnja može pogledati kratkiše i izabrati svog favorita. Za ostale informacije o Libertasu pogledajte njegovu stranicu, a za nove vijesti iz Pule – klik ovdje.

Komentari

Nema komentara.