Rade Šerbedžija

27.07.1946 Bunić pokraj Korenice, Hrvatska Rade Šerbedžija

U Hollywoodu je pretplaćen na uloge stranaca i emigranata. Osobito mu nude uloge Rusa, a onako stasitom i bradatom, jednoga će dana zaglumiti i samoga Raspućina.

Rade_©erbed¾ija

Jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih i jugoslavenskih glumaca, Rade Šerbedžija, rođen je 27. srpnja u selu Buniću pokraj Korenice. Obitelj se odselila u Vinkovce, gdje se u osnovnoj školi počinje baviti amaterskim kazalištem.Na nagovor glumca Ive Ficija upisuje Kazališnu akademiju. Upoznaje i Antuna Vrdoljaka u čijem filmu 'U gori raste zelen bor' (1971) igra manju ulogu da bi se kasnije proslavio ulogama u njegovim filmovima i TV serijama ('Kiklop', 'Mirisi, zlato i tamjan'). Najpoznatija uloga kod Vrdoljaka mu je lukavi prosjak Matan u 'Prosjacima i sinovima' koji su 1971. zabranjeni. Iste godine zabranjena je i drama 'Crveno klasje' Živojina Pavlovića, koji će biti još jedan od Šerbedžijinih omiljenih redatelja ('Hajka', 'Dezerter'). Glumio je u različitim žanrovima, od povijesnih filmova ('Banović Strahinja' Vatroslava Mimice), krimića Zorana Tadića ('San o ruži', 'Čovjek koji je volio sprovode') pa do prvih jugoslavenskih horora ('Variola Vera' Gorana Markovića).
 
Početkom devedesetih, nakon antiratnih nastupa u Sarajevu i Beogradu odlazi za suprugom Lenkom u Ljubljanu, a zadnji predratni film u Zagrebu mu je hvaljena 'Kontesa Dora' Zvonimira Berkovića. Glumi  u kazalištima u Sloveniji, te sa svojom predstavom gostuje i u Londonu gdje upoznaje Milča Mančevskog, velikog Šerbedžijinog obožavatelja koji mu nudi prijelomnu ulogu makedonskog fotografa koji bježi od rata u 'Prije kiše'(1994). Film dobiva Zlatnog lava u Veneciji, a Šerbedžiji i posebnu nagradu kritičara no vrata Hollywooda otvara mu i Oscar kojeg je film dobio kao najbolje strano ostvarenje. 1997. zajedno sa kćerkom Lucijom glumi u 'Svecu '(1997.) Philipa Noycea, kod kojega će glumiti i u 'Mirnom Amerikancu' (2002), a uloga ruskog magnata jedna je od prvih uloga Rusa koje će kasnije često igrati.

Možda i najveći holivudski nastup mu je sporedna uloga u Kubrickovom 'Eyes Wide Shutu' (1999.). Osim iscrpljujuće suradnje s perfekcionistom Kubrickom, upoznaje i Toma Cruisea što će mu osigurati i honorar za nastup u 'Nemogućoj misiji' (2000). Od ostalih holivudskih filmova treba istaknuti 'Snatch' (2000) Guya Ritchiea i 'Svemirske kauboje' (2000) Clinta Eastwooda, od novijih filmova remake 'Magle' (2005) i kratko pojavljivanje u 'Batman – početak' (2005). Zna glumiti i u 'domaćim' filmovima, u hrvatskom 'Je li jasno, prijatelju?' (2000) te u bosanskom 'Go West' (2005). 
 
Kao i drugi veliki holivudski Hrvat, Goran Višnjić, i Rade se dokazao glumeći ulogu svih uloga, Hamleta na Lovrijencu. Dva puta dobio je Zlatnu arenu kao najbolji glumac na festivalu u Puli, te različite nagrade: ‘Vladimir Nazor’, ’Dubravko Dujšin’, 'Orlando' na Dubrovačkim ljetnim igrama. Bavi se i pisanjem, izdao je razne zbirke pjesama ('Prijatelj me kaže više ne poznaje'), autobiografiju 'Do posljednjeg daha' (filmskog li naziva!) a starije generacije ga se sjećaju i po ploči 'Ne daj se, Ines' gdje citira/pjeva stihove Arsena Dedića čime je poslužio i kao zvučna podloga za razne romanse a i uzrokovao porast imena Ines u rodnim listovima. Zna svirati gitaru, održao je i par glazbenih turneja.

Njegova obitelj je u istim umjetničkim vodama kao i on pa stoga i surađuju na zajedničkom projektu, Teatru Ulysses. Supruga Lenka Udovički je kazališna redateljica, kćer Lucija je nagrađivana filmska i kazališna glumica, a sin Danilo bavi se fotografijom i režijom. Susjed u Americi mu je Benicio Del Toro, ali svejedno kaže mu je dosadio bijeli svijet te se planira vratiti u Zagreb. Postigao je svjetsku slavu glumeći strance da bi se sada često vraćao odakle je potekao i radio filmove i predstave u Hrvatskoj.

s.p.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...