Horor vreba sa svih strana - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Horor vreba sa svih strana

Horor vreba sa svih strana

Hororci iz raznih zemalja upozoravaju na suvremene užase. Čuvajte se: stolica, hotela, podzemne, električnih uređaja i - ekstenzija za kosu.

s.p. 01.11.2007 1 komentara

Horor vreba sa svih strana

Ako volite horore i proslavili ste Noć vještica uz prigodni filmski program, vrijeme je da vam preporučimo par novih filmova koji bi vas mogli dodatno zastrašiti. Svima im je zajedničko da su ih snimili manje poznati i debitantski autori, nemaju neke glumačke zvijezde ili veliki budžet, ali nude kreativni pristup žanru. Redatelji dolaze iz različitih zemalja, ali očito je da vole i holivudske horore, jer ih u mnogočemu oponašaju.


'The Devil's Chair', r: Adam Mason, trailer

Britanski redatelj Adam Mason napravio je 'The Devil's Chair' koji nudi svježe ideje kako napraviti ultrakrvavi film. U filmu mladi par ljubavnika odluči se malo nadrogirati i isprobati sex na napuštenom mjestu, ne znajući da je to najlakši put do nevolja. Kada naiđu na 'vražju stolicu', (svojevrsni križanac između fetištičke naprave i električne stolice), djevojka je odluči isprobati. Biva okrutno ubijena, a mladić završi u ludnici na četiri godine. Ipak, profesor ga pušta van, pod uvjetom da ga odvede do neobične stolice...

Iako film vrvi dobro poznatim horor motivima (raspojasane cure završavaju kao žrtve, svi sjedaju na stolicu iako im to donosi opasnost i sl.), iskusni redatelj horora Mason ispunio je film referencama na horore poput 'Hellraisera' i pružio odličnu zabavu onima koji vole koljačinu.


'The Signal', r: David Bruckner, Dan Bush, Jacob Gentry, trailer

Svaki radio, televizor, ili mobitel u gradu prenosi hipntički signal koji svakog koji ga čuje pretvara u ubojicu. Nitko ne zna da li će možda završiti kao žrtva ili kao ubojica... Glavna osobina 'Signala' je da ima likove koji privlače simpatije i pažnju gledatelja, a priča je ispričana iz tri perspektive - film je podijeljen u tri dijela koje režiraju različiti redatelji. Brzog tempa i napet, film ne bježi i od crnog humora, a svaka od triju priča sadrži i par iznenađenja i obrata. 


'End of the Line', r: Maurice Deveraux, trailer

'End of the Line' /naslovna/ je jedan od onih apokaliptičnih hororaca koji se bavi vjerskim kultovima. Kult jedne večeri odluči da je nastupio posljednji dan za čovječanstvo, pa počinje u cijelom gradu istovremeno klati ljude, u čemu im pomaže i podzemna željeznica. Autori filma sveli su reference na stvarne kultove i religije na minimum, iako u par navrata koriste priliku da se satirički osvrnu i na današnjicu. Ipak je to moderni hororac, najvažnija mu je napetost i klanje, a i toga ima u izobilju. 
 


'Hair Extensions' ('Ekusute'), r: Sion Sono, trailer

Za one koji se žale na predvidljivost horora, imamo jedan originalan film. Dolazi iz Japana, i nudi jezovito oružje: ubojite ekstenzije za kosu. Čovjek ne bi vjerovao na koliko načina te može ubiti kosa, a film to slikovito ilustrira. Priča obuhvaća perspektivnu frizerku, zlostavljano dijete, krađu organa i perverznog noćnog čuvara. Dovoljno bizarno da bi moglo uspjeti na DVD-u, ali iako bi bilo gušt to pogledati u kinu sumnjamo da će netko htjeti distribuirati 'frizerski horor'.


'Frontier(s)', r: Xavier Gens, trailer

Francuzi sve više snimaju hororce. Nakon uspjeha 'Krvave romanse', evo još jednog galskog horora, nazvanog 'Frontiere(s)'. Scenarist i redatelj je debitant Xavier Gens, za kojeg kritičari pretpostavljaju da je pažljivo gledao 'Hostel' i 'Teksaški masakr motornom pilom', jer i njegov film sliči na navedene.

Radnja se događa u bliskoj budućnosti, Francuska je u krizi i uvedena je policijska država. Pet kriminalaca je u bijegu i plan je da se nađu u izoliranom hotelu na francuskoj granici. Jedini problem bit će to što hotel vodi klan nacističkih kanibala (?!), pa slijedi napeta igra mačke i miša – tko izgubi, bit će ubijen... Kritika kaže da film ima dobru atmosferu i da je pretjerano nasilje izvedeno u skladu s pravilima žanra. Također kažu da u njemu ima dosta stereotipa pa ćemo i završiti stereotipno - tko voli nek izvoli!

Komentari
A: Desperados 05.11.2007 Pogledaj profil

End of the Line mi se cini super !