Roman Polanski

18.08.1933 Pariz, Francuska Raimund Liebling

Majka mu je umrla u logoru, ženu su mu ubili Mansonovi sljedbenici, a on je spavao s 16-godišnjakinjom zbog čega je osuđen i pobjegao iz SAD-a.

Roman_Polanski

Za stričeka se Polanskog zaista može ustvrditi jedna opća i floskulozna rečenica: u životu baš i nije imao puno sreće. Naime, nakon što se kao Raimund Liebling rodio 1933. u Parizu, njegov je otac Poljak 1937. izvojevao svoje i obitelj se preselila u Poljsku. Nacistička su ludovanja bila u punom jeku, pa je obitelj Polanski silom prilika za samo dvije godine završila u koncentracijskom logoru gdje je redatelju umrla majka. Sam je Polanski bio smješten u geto u Krakowu, no nekako je uspio pobjeći te se do kraja rata skrivao po selima diljem Poljske i živio od milostinje katolika.

Unatoč ratnim zbivanjima, nije bio opterećen patriotizmom te je često bježao u kina gdje su se u ono doba najčešće prikazivali njemački naslovi. Zaljubio se. Iako se nakon svršetka rata našao s ocem, otac ga je često zlostavljao (vjerojatno zbog vlastitih trauma), a loše se slagao i s maćehom. Ima još i bizarno je: umalo je postao žrtva serijskog ubojice na čija je vrata zakucao u vezi oglasa o prodaji bicikla. Snalažljivi je Roman pobjegao, a ubojica je bio uhvaćen i osuđen.

Kasnih ga je četrdesetih otac upisao u tehničku školu, no nemilo se iznenadio što su njegovog sina više zanimala predavanja o filmu te male uloge u kazalištu. Nakon nekoliko početnih iskustava, uspio je upisati respektabilnu filmsku akademiju u Lodzu gdje je i diplomirao 1959. godine. Prije nego udrimo koju o njegovim filmovima, bitno je reći da je perspektivni svršeni filmaš već u ono vrijeme govorio pet jezika: ruski, poljski, francuski, engleski te talijanski, a velika su mu strast bile tamne strane ljudske ličnosti (čije je raznolike manifestacije iskusio na vlastitoj koži) što će se uvelike vidjeti i u njegovim djelima.

Nakon shortova koje je snimio tijekom studija, mladi je redatelj odmah pucao u sridu: naslov 'Knife in the Water' (1962) bio je prvi kvalitetniji poljski film nakon rata i odmah je zaradio nominaciju za stranog Oscara. Umjesto da mu je krenulo, sustigao ga opet crni lanac i nakon teške automobilske nesreće je dugo vremena bio prikovan za krevet. Nakon što se oporavio, seli u Veliku Britaniju i snima psihološki triler 'Repulsion' (1965). Iako se film pokazao financijskim neuspjehom, snažno je utjecao na druge stvaratelje i još k tome kod Polanskog otvorio inspiraciju za slične naslove: priča o paru kojeg posjete gangsteri, 'Cul-de-Sac' (1966), nagrađena je i srebrnim i zlatnim medvjedom u Berlinu.

Nagrade su odradile svoje i Polanski je bio spreman za Hollywood gdje je već ionako prestižnu reputaciju samo potvrdio majstorskim i sofisticiranim trilerom o ženi koja otkriva da nosi đavolje dijete, 'Rosemary's Baby' (1968). Osim predobrih kritika, postao je dobar prijatelj s Miom Farrow koja je glumila glavnu ulogu, a negdje je u tom razdoblju upoznao i Sharon Tate koju je krajem 1968. i oženio. U javnosti su izgledali kao skladan par, no idlila je prekinuta kada je 9. kolovoza 1969. Sharon (i četvero obiteljskih prijatelja) ubijena u osmom mjesecu trudnoće, u njihovom vlastitom domu! Nesreća ga nije napustila ni nakon ove tragedije: iste mu je godine umro blizak prijatelj Krzystof Komeda koji je skladao glazbu za gotovo sva njegova dotadašnja djela.

Iako se nakon svih nemilih zbivanja preselio u Europu, na scenu i pod svjetlo reflektora vratio ga film 'Chinatown' (1974), ali i 'Tenant' (1976) gdje je ponio glavnu ulogu poljskog imigranta. Iako se naoko činilo da je prebrodio sve teškoće i konačno došao na zelenu granu, 1978. ga optužiše za silovanje 13-godišnje Samanthe Geimer, koju je prije samog čina drogirao. Iako se izjasnio krivim po svim točkama optužnice, pobjegao je iz SAD-a te od tog razdoblja živi u Francuskoj, vrlo rijetko putuje i izbjegava zemlje poput Velike Britanije koje bi ga mogle izručiti krvožednim Amerima. Unatoč teškim privatnim bitkama, na poslovnom su mu planu cvjetale ruže: već je 1979. opet nominiran za Oscara na konto filma 'Tess' (posvetio ga je Tateici) koji je u Francuskoj osvojio mnogobrojne Cesare.

Slijedećih desetak godina nije se ničim istaknuo, osim činjenicom da je 1989. oženio glumicu Emmanuelle Seigner s kojom danas ima dvoje djece. Na svjetsku se scenu uvjerljivo vratio poluautobiografskim djelom: 'The Pianist' (2002) s Adrienom Brodyem u glavnim ulogama je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, ali i Oscara za režiju. Većina se njegovog rada smatra psihološkim studijama, a omiljeni su mu motivi veze između žrtve i izvršitelja. Njegov je filmski svijet okrutan, groteskan i prepun crnog humora te često sniman iz perspektive voajera.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...