Nezavisne, francuske i Altmanove nagrade - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nezavisne, francuske i Altmanove nagrade

Nezavisne, francuske i Altmanove nagrade

Nezavisni Spiriti i francuski Cesari nisu toliko različiti od Oscara – i na Spiritima pobjeđuje sexy Diablo Cody, a na Cesarima plače Marion Cotillard.

s.p. 28.02.2008 0 komentara

Nezavisne, francuske i Altmanove nagrade

Netom prije dodjele Oscara održale su se i nagrade koje nemaju toliko pažnje svjetske javnosti, ali zato imaju velik ugled među filmofilima. Prije glamuroznih Oscara održala se tako i nagrada za nezavisne filmove, Independent Spirit Awards. Ove godine su nezavisni filmovi bili nominirani i osvajali nagrade i na Spiritu i na Oscarima. Primjer je komedija 'Juno', koja je osvojila nagradu za najbolji film i najbolju glumicu (Ellen Page-naslovna), a scenaristica (i bivša striperica) Diablo Cody ima u svojem ormariću Oscara za originalni i Spirita za prvi scenarij.

Još ekipe s Oscara nazočilo je i Spiritima, među ostalim i Julian Schnabel koji je ovdje osvojio nagradu za najboljeg režisera filma 'The Diving Bell and the Butterfly'. Spirita za najboljeg glumca osvojio je i Philip Seymour Hoffman za dramu 'Obitelj Savage', a za taj film je Tamara Jenkins osvojila nagradu za najbolji scenarij.

Altmanovu nagradu za najbolji ansambl dobili su i ovi glumci. Osoba A, B, C, D, E i F: 'JA sam Bob Dylan!'
Ove godine je na Spiritima prvi put dodjeljena nagrada Robert Altman, koja se u čast velikom redatelju koji je znao raditi s glumcima, dodjeljuje filmašima i glumačkom ansamblu. Ovogodišnji dobitnici su redatelj Haynes, šefica castinga i cijela glumačka ekipa iz Haynesovog 'I'm Not There', među kojima i Cate Blanchett /naslovna/ i pokojni Heath Ledger. Blanchett je za taj film osvojila i nagradu za najbolju sporednu glumicu, te je istakla pokojnog Ledgera kao 'jednog od najdivnijih nezavisnih duhova'

Austrijski dobitnik Oscara za strani film, Stefan Ruzowitzky, u svom oskarovskom govoru je povezao Austriju i holivudske legende, a čini se da su i Francuzi ostali povezani s američkom 'tvornicom snova'. Glavni pobjednici Cesara iliti 'francuskih Oscara' bili su filmovi koje je bila nominirala i američka Akademija: 'La Vie en Rose- Edith Piaf', 'Persepolis', 'The Diving Bell and the Butterfly'. A i dobitnik Cesara za najbolji strani film je von Donnersmarckov 'Život drugih', koji je trijumfirao na prošlogodišnjim Oscarima i - prošlogodišnjim Spiritima. 

Marion Cotillard opet plače na dodjeli nagrada, ovaj put pored dostojanstvenog Alaina Delona 
Najviše nagrada na 33. Cesarima očekivano ima 'La Vie en Rose- Edith Piaf', s pet kipića, od kojih je najvažniji onaj za najbolju glumicu - naravno, Marion Cotillard. Ipak, glavne nagrade dobio je 'The Secret of the Grain' ('La Graine et le mulet') Abdellatifa Kechichea. Kechiche je dobio Cesara za režiju i originalni scenarij, a Hafsia Herzi je najbolja debitantica u tom filmu o starom radniku koji želi otvoriti vlastiti restoran. 

Mathieu Amalric je očekivano dobio Cesara za ulogu paraliziranog urednika u 'The Diving Bell..', ali nije mogao osobno preuzeti nagradu jer snima novog Bonda, 'Quantum of Solace'. Ako i nisu dobili Oscara, Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud uzeli su dva Cesara za najbolji debitantski film i adaptirani scenarij 'Perzepolisa', a najbolji dokumentarac je 'Terror's Advocate' Barbeta Schroedera. Dobitnik Cesara za najbolji kratki igrani film isti kao i na Oscarima - 'Le Mozart des pickpockets' Philippea Pollet-Villarda. A s obzirom da su glavni pobjednici i nominirani na Oscarima 2008. bili svojevrsni art-filmovi, čini se da se razlike između 'komercijalne Amerike' i 'artističke Francuske' sve više brišu.

Link na popis dobitnika Cesara je ovdje, a Spirite potražite ovdje.

Komentari

Nema komentara.