Žena koje se boje u Iranu - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Žena koje se boje u Iranu

Žena koje se boje u Iranu

Marjane Satrapi, radi slikovnice i autobiografske filmove o djetinjstvu. Dovoljno subverzivno da ju zabrane u Iranu i nagrade u Cannesu.

s.p. 29.05.2007 0 komentara

Žena koje se boje u Iranu

Francuskinja iranskog porijekla,Marjane Satrapi i partner joj Vincent Paronnaud primili su ove nedjelje Posebnu nagradu žirija u Cannesu za animiranu adaptaciju Satrapinog stripa 'Persepolis'. Iako su oboje autora zajedno napisali i režirali taj dugometražni animirani film, ipak se većinskim autorom filma može smatrati gospođica Satrapi. Ona ne samo da je napravila 'crtani roman', po kojem je nastao film, ona je – i proživjela ono što se dešava u stripu i filmu. 

Radnja filma 'Persepolis' dešava se u Teheranu 1978. godine. (Auto)biografska priča se vrti oko devetogodišnje Marjane koja odrasta, dok se oko nje dešava pad šahovog režima, a nova vlast počinje kontrolirati ponašanje svojih građana. Hrabra Marjane (kojoj glas u ovom animiranom filmu daje Chiara Mastroianni), ima vrlo buntovne uzore; pankere i Iron Maiden. Kad ju policajac opomene da malo uspori i pazi kako trči da joj se ne bi isticala stražnjica, mala Marjane viče mu da, kao prvo, nitko ne bi ni trebao buljiti u njeno dupe! Njeni roditelji (glasove im daju Catherine Deneuve i Simon Abkarian) postaju veoma nervozni zbog tako otvorenog ponašanja. Kada rat između Irana i Iraka zahvaća i njenu obitelj, roditelji se odlučuju na selidbu u Beč. Tamo se Marjane zaljubljuje i uživa u novoj slobodi koju je pronašla. Ipak, nastavlja i patiti za svojom domovinom...


Trailer za 'Persepolis', r: Marjane Satrapi

Prikazivanje ovog filma na Cannesu odvijalo se usprkos protestima koje je Teheran uputio francuskoj vladi. Francuska vlada odgovorila je da u odabiru filmova za festivalski program politika nije mogla utjecati, te da u navedenom filmu nema 'političkih motiva'. Kad su novinari u Cannesu upitali Marjane zašto ne želi davati intervjue iranskim novinarima, izjavila je da se ne želi pridružiti toj medijskoj histeriji, jer je priča već napuhana van svakih razmjera. 'Ako ljudi žele pričati o filmu, tu sam', rekla je Satrapi.  

Iako ju optužuju za 'izdaju domovine', Satrapi uspoređuje Iran s majkom, a Francusku sa ženom – s ženom se čovjek može posvađati i napustiti je, ali s majkom uvijek ostaje čvrsta emotivna veza. Tvrdi da se, kao i u stvarnom životu, trudila oslikati kompleksnu sliku Irana i svijeta, pa tako u njenom stripu i filmu ima i iskrenih i poštenih klerika. U vizualnom stilu na nju je jako utjecao crtač Art Spiegelman i njegov Maus, te mu se unaprijed ispričala što će ga stalno uspoređivati s njom. Trenutačno živi u Parizu i radi kao ilustratorica i autorica dječjih knjiga. 

U procesu je stvaranje i engleske verzije filma, a Catherine Deneuve je otkrila kako će ona davati glas Marjanine majke i u toj verziji. Satrapi je odbila otkriti više detalja oko tog snimanja, a činjenica da je već prije napravila i strip 'Persepolis 2' koji govori o njenim zrelim danima, otvara mogućnosti i za nastavak ovog filma.  

Marjane je jednom izjavila da, ako je netko dira, taj će dobiti po zubima. To nije samo fraza, prijetnju je ostvarila 1994., kada je udarila napasnog muškarca u pariškom metrou. Ipak, ne smatra se feministicom, već tvrdi da bi u istoj situaciji udarila i ženu. Ukratko, neprijatelji je se trebaju bojati s razlogom, a iranskim vlastima je bolje da joj ne staju na put...
Komentari

Nema komentara.