Scarlett Johansson

22.11.1984 New York, New York, SAD Scarlett Johansson

Mlada Amerikanka je već s tri godine bila odlučna u svojoj namjeri da postane glumica, a do osamnaeste je radila s redateljima poput braće Coen, Roberta Redforda i Sofie Coppole.

Scarlett_Johansson

Rođena Njujorčanka već s tri godine počela je pokazivati interes za glumu, a s osam je pohađala Lee Strasberg glumački studio. Prvo glumačko iskustvo na sceni stekla je u Off-Broadway predstavi 'Sophstry' uz Ethana Hawka. Na filmu je debitirala 1994. malom ulogom u komediji 'North', nakon čega se pojavila u nekoliko manje zapaženih filmova.

Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je portretom jedne od dviju napuštenih sestara u drami 'Many and Lo' (1996) redateljice Lise Krueger. Osim nominacije za najbolju glumicu na Independent Spirit nagradama, zapazili su je mnogi redatelji što joj je omogućilo nove uloge. Robert Redfordov 'Šaptač konjima' (1998) nije dobio baš dobre kritike, ali su svi hvalili izuzetni talent mlade Scarlett u ulozi djevojčice koja je padom s konja izgubila nogu i najbolju prijateljicu. 2000. u Tery Zwigoffovoj adaptaciji stripa, 'Svijet duhova', uz Thoru Birch glumila je tinejdžerku željnu avantura nakon završene srednje škole.

U crno bijelom 'Čovjek kojeg nije bilo' (2001) braće Coen u ulozi lolite zaludjela je Billyja Bob Thorntona. Redateljica Sofia Coppola povjerila joj je glavnu ulogu u svom drugom filmu 'Izgubljeni u prijevodu' (2003) uz Billa Murraya kao partnera. Žiri na venecijanskom festivalu oduševio se zrelom glumom tada osamnaestogodišnje Scarlett.

2004. gledali smo je u ekranizaciji 'The Girl with the Pearl Earring' i 'Super rezultatu'. Iste godine posuđuje glas liku Mindy u 'Spužva Bobu' te dobiva angažman u komičnoj drami 'U dobrom društvu'. Zatim glumi uz Johna Travoltu u karakternoj drami 'Priča o Bobbyu Longu', gdje je također pokazala zreo pristup poslu iako je još uvijek vrlo mlada.

Okušala se i u znanstveno fantastičnim vodama u filmu Michaela Baya 'Otok' (2005). Nedugo zatim surađuje s Woodyem Allenom na filmu 'Završni udarac' u ulozi Nole, senzualne američke glumice koja se bori za uspjeh. Scarlett je bila jedan od razloga zašto je ovaj film jedno od boljih Allenovih ostvarenja u zadnje vrijeme pa ju zato angažira i za snimanje romantične komedije 'Scoop', u kojoj se studentica Scarlett spetlja s bogatašem.

2006. godine pojavljuje se uz Josha Hartnetta u Brian De Palminoj 'Crnoj Daliji'. Ovdje glumi djevojku detektiva koji je rastgan između nje i još jedne žene. Slijedi 'Prestiž' (2006), triler smješten u 1878. godinu, u kojem Hugh Jackman i Christian Bale utjelovljuju mađioničare koji se bore za naklonost publike. U 'Dnevnicima jedne dadilje' čuva petogodišnjaka i robuje bogatašima, a u 'Dvije sestre za kralja' (2008) se s Natalie Portman bori za naklonost engleskog kralja.

Scarlett je u svom mladom životu imala popriličan broj veza. Bila je u vezi s Beniciom Del Torom te se šuškalo da su njih dvoje imali seksualni odnos u dizalu na Oscarima 2005. godine. 2004. hodala je s Jaredom Letom što nije dugo potrajalo, a 2006. upoznaje Josha Hartnetta na snimanju filma, ali i oni raskidaju iste godine.  Neko vrijeme povezivalo ju se sa slavnim pjevačem Justinom Timberlakeom. Trenutno je u vezi s kanadskim glumcem Ryanom Reynoldsom, a 5. svibnja 2008. objavljeno je da je par zaručen.