Benicio Del Toro

19.02.1967 Santurce, Puerto Rico Benicio Monserrate Rafael Del Toro Sanchez

Jedan od zlatnih, karizmatičnih glumačkih talenata, profilirao se u 90-im godinama, a široj javnosti, ali i kritičarima, nametnuo se 2000. ulogom dobrog policajca u 'Trafficu'.

Benicio_Del Toro

Roditelji odvjetnici usmjeravali su ga na odvjetničku karijeru tvrdeći da od glume nema para, a Benicio je poslušao njihove savjete i upisao se na University of California u San Diegu. No, slušajući vlastiti instinkt, ispisao se s faksa i krenuo na drugi, s legendarnom profesoricom Stellom Adler u Los Angelesu. Neko vrijeme je skrivao pravu istinu od svoje obitelji, tj. oca jer mu je majka umrla kad je imao devet godina.

U kasnim osamdesetima se ubilježio je manja televizijska pojavljivanja, a prva uloga na filmu bila mu je u 'Big Top Pee-wee' (1988). Sljedeća šansa mu se pružila u 'James Bond: Dozvola zaubojstvo', (1989) gdje je bio najmlađi Bond negativac ikad. Imao je samo dvadeset i jednu godinu. Poslije toga glumi u filmovima: 'Indian Runner' (1991), 'Christopher Columbus: The Discovery' (1992), 'Money For Nothing' (1993), 'Bez straha' (1993), 'Huevos de Oro' (1993) koji vam možda i znače nešto, ali se Benicia sigurno rijetki sjećaju. Uloga u filmu 'China Moon' (1994) donijela mu je malo bolje i zapaženije kritike.

1995. godina definitivno predstavlja vrhunac dotadašnje karijere. Glumi u 'Osveti na Hollywoodski način' (1995), gdje dijeli platno s još ne tako planetarno popularnim Kevinom Spaceyem, a zatim i u filmu Bryana Singera 'Privedite osumnjičene', (1995) kada je osvojio Independent Spirit Award za najboljeg sporednog glumca i još se malo družio s kolegom Spaceyem kojeg je ta uloga katapultirala u cool zvijezde.

Potom ga gledamo u ulozi hladnokrvnog gangstera Gasparea u filmu 'The Funeral' (1996) redatelja Abela Ferrare gdje se šminkao s impozantnom glumačkom postavom, mada film nije bio pretjerano zapažen ili uspješan. U Julian Schnabelovom 'Basquiatu' (1996) prodefilirala je cijela svita glumaca, a među njima i tada tridesetogodišnji Benicio. Ne sjećate ga se?

Prvi komercijalni uspjeh postigao je filmom 'Obožavatelj' (1996) redatelja Tonyja Scotta gdje glumi španjolskog baseball igrača, dok su velika svjetla ipak bila uperena u glavne glumce DeNira i Snipesa, a prvu glavnu ulogu odigrao je u filmu 'Excess Baggage' (1997) s partnericom Aliciom Silverstone. 1998. skompao se s Johnnyjem Deppom u filmu Terryja Gilliama 'Strah i prezir u Las Vegasu' (1998) u ulozi Dr. Gonza za koju se morao udebljati četrdeset kila žderući krafne u nenormalnim količinama.

'Traffic' (2000), redatelja Stevena Soderbergha, nagrađen je Oscarima, od kojih je jedan u trajnom Del Torovom vlasništvu (najbolji sporedni glumac). Film postaje hit, a on izuzetno popularan glumac sirove snage i s pregršt nagrada i primamljivih poslovnih ponuda. Podjednako, počinje ga pratiti status seksualnog simbola. Zvijezda se definitivno razotkrila. Iste godine zamijećene su mu i uloge u filmovima mladih redatelja Guy Ritchiea ('Zdrpi i zbriši', 2000) i Seana Penna ('The Pledge', 2001).

Nakon pauze od dvije godine, 2003. snima dva filma – dramu Alejandra Gonzáleza Iñárritua '21 gram' i triler 'Lovina' s Tommyjem Lee Jonesom. Kritičari su ga nahvalili u '21 gram', gdje glumi bivšeg kriminalca Jacka Jordona koji pokušava obnoviti svoj život, no u tom naumu ga sprečava automobilska nesreća. Po drugi put je nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Gotovo da je neprepoznatljiv u svom sljedećem projektu, Robert Rodriguezovoj adaptaciji kriminalističkog stripa 'Sin City' (2005). Ovdje oživljava lik pokvarenog policajca Jacka 'Jackie Boy' Raffertya, čije pijane eskapade rezultiraju otvorenim ratom za prevlast u Sin Cityu. 2007. godine snima 'Izgubljeno u nepovrat' sa Halle Berry i Davidom Duchovnyjem. Godinu kasnije nastaje ratna drama 'The Argentine', u kojem Del Toro portretita lik Ernesta 'Che' Guevare te za tu ulogu na Canneskom filmskom festivalu dobiva nagradu za najboljeg glumca.

Što se tiče privatnog života, bio je zaručen za Valeriu Golino od 1988. do 1992. te su živjeli zajedno u njezinom stanu u Los Angelesu. Hodao je sa mnogim ženama iz showbuissnesa – Claire Forlani, Sara Foster, Alicia Silverstone i Chiara Mastroianni.