Billy Bob Thornton

04.08.1955 Hot Springs, Arkansas, USA Billy Bob Thornton

Tek kada je, pored glumačkog i scenarističkog angažmana, uzeo i redateljsku palicu u ruke, njegov je talent zabljesnuo u punom sjaju. Radi se o filmu 'Oštrica zločina'.

Billy Bob_Thornton

Rođen je i odrastao u siromašnoj obitelji družeći se najčešće s Tomom Eppersonom s kojim je kasnije pisao razne filmske scenarije. Glumom se počeo baviti u srednjoj školi, a nakon što ju je prepoznao kao životni poziv, zajedno s Eppersonom otišao je nakratko u New York, a kasnije i u Hollywood.

Krajem sedamdesetih, živeći u Los Angelesu, Thornton se pomalo bavio glumom, pjevao je i svirao bubnjeve u svom rock bandu. Epperson i on pisali su i pokušavali prodati svoje scenarije, ali bezuspješno. Nakon deset godina u Los Angelesu debitirao je u nezapaženom 'Hunter's Blood' (1988.), a pohvalne kritike dobio je za ulogu bivšeg zatvorenika psihopatu u filmu 'Krivi potez' (1992.) za koji je s Eppersonom napisao scenarij.

Drugi scenarij iz iste kuhinje za film 'A Familly Thing' (1996.) svojim interesantnim sadržajem, gdje bijelac otkrije da ima crnca za polubrata, privukao je Roberta Duvalla i Jamesa Earla Jonesa kao glumce i, mada je film zainteresirao gledatelje, nije dobro prošao na box officeu, ali je Thorntonu polako, ali sigurno pripremao ulaz u Hollywood.

Redateljskim debutom 'Oštrica zločina' (1996.) zablistao je kao scenarist i u glavnoj ulozi te dobio Oscara za najbolje adaptirani scenarij i nominaciju za najboljeg glumca. Nakon 'Oštrice' Thorntonova karijera je krenula uzlaznom putanjom, potpisao je trogodišnji ugovor s Miramaxom i odigrao nekoliko maestralnih uloga: psihotični mehaničar u Stoneovom 'Pogrešnom skretanju', 1997., vjerski preobraćenik u Duvallovom 'The Apostle', 1997., Bill Paxtonov retardirani brat u 'A Simple Plan' za koju je dobio nominaciju za Oscara za najbolju sporednu ulogu. 2000. ponovo se okušao kao redatelj na filmu 'Svi lijepi konji'.

Novu nominaciju za Oscara dobio je za ulogu u 'Monsters Ball' (2001.), u kojem glumi zatvorskog službenika koji se zaljubljuje u ženu čijeg je supruga pogubio. No to je samo jedna u nizu uloga koje su zaslužile zlatni kipić. Iste 2001. briljirao u filmu 'Bandits' Barryja Levinsona te u 'Čovjek kojeg nije bilo', film noiru braće Coen.

2002. Billy Bob se pojavio u dva filma, komediji 'Walking Up in Reno' u kojoj glume Charlize Theron i Patrick Swayze, te u 'Lakoći' uz Morgana Freemana i Kirsten Dunst. Suradnju s braćom Coen obnovio je u 'Razvedi me, zavedi me' (2003), gdje glumi teksaškog multimilijunera koji će postati najnovija žrtva Catherine Zeta-Jones. U cameo ulozi možemo ga vidjeti u britanskoj romantičnoj komediji 'Zapravo ljubav' (2003).

Thornton je urnebesno smiješan u još jednoj komediji – 'Zločesti Djed Mraz' – kao pijanac i ženskar Willie T. Strokes koji se svake godine oko Božića sastane sa svojim prevarantskim prijateljima, a ovaj put zajedno kuju plan kako će opljačkati robnu kuću. Ova crna komedija jako je razljutila filmske čistunce zbog toga što vrvi prostim riječima pa se tako se riječ 'fuck' pojavljuje sto sedamdeset puta, 'shit' sedamdeset i četiri i 'ass' deset puta.  

Slijedi inteligentan portret srednjoškolskog trenera footbala u hit filmu 'Friday Night Lights' (2004), a godinu poslije prihvaća još jednu ulogu trenera u dječjem filmu o baseballu 'Bears zločesta ekipa'. U anti-božićnom 'The Ice Harvest' (2005) ponovno je kriminalac.

2006. počinje predvidivom i lošom komedijom 'Škola za frajere', gdje je, prema mnogima, potratio svoj talent. Slijedi 'Astronaut Farmer' (2006), a nakon toga 'Mr. Woodcock' gdje je Thorntonu pripala naslovna uloga. U 2008. radi na nekoliko projekata među kojima valja spomenuti drame 'The Informers' i 'Eagle Eye' te triler 'Duplicity'.

2000. izdao je debut CD 'The Private Radio', solo projekt blues, country i rock pjesama koje su razoružale one koji su ga mislili dočekati na nož.

Iz pet brakova, a sada je razveden, ima petero djece, od kojih je posljednje usvojeni sin s planetarno poznatom atraktivnom glumicom Angelinom Jolie s kojom je bio u burnom i kratkotrajnom braku.