Rose McGowan

05.09.1973 Firenca, Italija Rose Arianna McGowan

Angelina, čuvaj se! Nova bad girl američkog filma već je istrošila Mansona, a na velikome platnu lomi čeljusti, razvaljuje zombije i ima pušku umjesto noge.

Rose_McGowan

'Da sam živjela u Salemu, mislim da bi me spalili na lomači', kaže nova bad girl američkog filma, Rose McGowan. A prije nego li je u 'Planet Terroru' Roberta Rodrigueza odigrala ulogu moderne Barbarelle, našla se u cijelome nizu filmova, no rijetko kada u ulozi djevojke koju bi svaka majka poželjela za kćer.

Rose McGowan rođena je u Italiji, u vjerskoj komuni u Firenci. Roditelji su joj bili pripadnici sekte 'Božja djeca' i s njima je, kao jedno od šestoro djece, živjela sve do svoje desete godine, kada nakon razvoda roditelja seli u SAD sa svojim ocem. Iako engleski nije znala ni zucnuti, brzo se navikla na ulogu autsajdera kakve često vidimo u teen-filmovima, odijevajući se u crno i provodeći mnogo vremena u knjižnici. Legenda kaže da su je sa 14 godina zatvorili u kliniku za odvikavanje, iako s opijatima nikada nije imala problema. Razlog je tome, kažu, bila jedino - njezina vanjština. Bilo kako bilo, Rose je pobjegla iz klinike, a sa 16 se godina osamostalila i upisala kozmetičku školu. Ali samo kao back-up jer njezina je prava ljubav, pogađate, bio film!

Godine 1992. odigrala je malu ulogu u (tko zna koliko puta repriziranoj) komediji 'Encino Man' o klincima koji u svome stražnjem dvorištu pronađu smrznutoga pračovjeka. No, već 1995. na sebe skreće pažnju onih koji vide i dalje od mainstreama, odigravši glavnu žensku ulogu u kultnome 'The Doom Generation' Gregga Arakija. 'The Doom Generation' je drugi dio trilogije 'Teenage Apocalipse' i prvi je Arakijev 'heteroseksualni film', kako na samoj špici piše. Araki je bio jedan od predvodnika tzv. New Queer Cinema, pokreta u američkom nezavisnom filmu koji otvoreno portretira homoseksualne likove i bavi se queer kulturom, identitetom i politikom. Priča o troje delikvenata u bijegu od policije i društva, njegov je prvi film u koji je naglasak stavljen na heteroseksualnu vezu, iako queer situacija ne nedostaje. A McGowan se izvrsno snašla u glavnoj ulozi čime je stekla vojsku obožavatelja, ali i slomila srce svome starome tati. 'Kći mi je snimila pornić', žalio se stari pape suznih očiju. No, konzervativni moral i ćudoređe nisu pokvarili planove našoj Rosi Salvahe.

'The Doom Generation', trailer

Sljedeća bitna uloga došla je godinu dana kasnije u 'Vrisku', revizionističkom slasheru Wesa Cravena, koji je postmodernističkoj i 'obrazovanoj' publici predstavio ironiju kao način recepcije filma, a Rose McGowan – mainstreamu. McGowan je ovdje odigrala ulogu Tatum, najbolje prijateljice Sidney Prescott (Neve Campbell) koju progoni opaki serijski ubojica sakriven pod maskom Munchova 'Krika'. Unatoč naslovu koji je obećavao visokofrekventne napade na bubnjiće gledatelja, Tatum nije vrištala. Nije ona taj tip djevojke. No, otišla je s vriskom, nastradvši ni manje ni više zbog obujma svoga poprsja i struka. Tko ne zna o čemu je ovdje riječ, trkom u videoteku! A mi nastavljamo s Rose.

'Vrisak' je osim renesanse slashera utjecao i na popularizaciju teen-filma uopće, pa nije ni čudno da se McGowan u narednih nekoliko godina pojavljivala upravo u ovome žanru. Adaptacija istoimenog romana Deana Koontza 'Fantomi' iz 1998., Rose su, zajedno s Benom Affleckom i Peterom O'Tooleom, izložili napadu tajantvenih i zlonamjernih čudovišta/vanzemaljaca, iako joj veću slavu nisu pribavili. No, 'Jawbreaker' (1999) Darrena Steina donosi joj nominaciju za najboljeg negativca na MTV-jevim filmskim nagradama.

U nas preveden kao 'Paklena škvadra', 'Jawbreaker' je blesava crna komedija koja govori o skupini popularnih djevojaka koje za rođendan otimaju svoju prijateljicu kako bi je isprepadale. No, usta joj začepe okruglim i tvrdim slatkišem iz naslova kojeg ova proguta i umre. Ono što slijedi je razvodnjena satira o kastama u američkoj srednjoj školi koju je Rolling Stone (navodno) proglasio 'najboljim tinejdžerskim filmom u proteklih deset godina', iako je riječ o tipičnom ostvarenju s mnoštvom karikiranih likova (sportaši, navijačice, društveni otpadnici), već viđenih situacija (pretvaranje ružnog pačeta u najpopularniju 'kučku' u školi) te bedastih dijaloga ('Cure uvijek otimaju svoje najbolje prijateljice za rođendan'). A McGowan, iako većim dijelom u svom kulerskom 'tatumastom' izdanju, poždere cijeli film u završnici a lá 'Carrie', kada je za njezina zlodjela kazne na maturalnoj večeri.

'Jawbreaker', trailer

Od ostalih filmskih uloga spomenimo i one u 'Lewis & Clark & George' (1997), 'Southie' (1999), 'Sleeping Beauties' (1999) te u hvaljenome kratkom filmu 'Seed' (1997). McGowan je glumila i na televiziji, zamjenivši Shannen Doherty u popularnoj fantastičnoj teen-seriji 'Čarobnice' ('Charmed') koje su joj donijele i njezinu prvu nagradu, i to u jednoj od najbizarnijih kategorija ikad – za 'Najbolju sestru' na 'Family TV Awards'.

Za to je vrijeme zbarila mračnjaka američkog rock'n'rolla, Marilyna Mansona, koji nije odolio njezinu šarmu. McGowan se pojavila u spotu za njegovu pjesmu 'Coma White', a nakon što su dvije godine intrigirali maštu čitatelja tabloida, par se rastao 'zbog razlika u stilu života'. Od tada je McGowan petljala s glumcem Kipom Pardueom, urednikom američkog 'Man's Healtha' Davidom Zinczenkom, a na snimanju 'Planet Terrora' frcnule su iskre između nje i Roberta Rodrigueza.

Marilyn Manson, 'Coma White'

A to nas dovodi do njezina za sada posljednjeg projekta – 'Grindhousea' Tarantina i Rodrigueza. I dok je u 'Otporan na smrt' odigrala manju ulogu djevojke koja prva nastrada u autu opakog Kaskadera Boba (a nastupom podsjeća na Camille Keaton iz 'I Spit On You Grave'), u 'Planet Terroru' odigrala je ulogu dostojnu njezine karizme i reputacije. Gogo plesačica, nesuđena komičarka, djevojka s hrpom besmislenih talenata, ratnica s puškom umjesto noge te na posljetku svojevrsni mesija... A to je samo dio njezinih 'besmislenih talenata'!

Na jesen započinje sa snimanjem filma 'Black Oasis', redatelja Stephana Elliotta. Priča je motivirana člankom o bizarnoj smrti glumice Susan Cabot, koja je jedno vrijeme bila poznata po ulogama u B-filmovima Rogera Cormana. Nakon niza neuspijeha, odustala je od glume i posvetila se obiteljskom životu, no tamo ju je dočekao novi šok – rodila je sina patuljka! A budući da ga je željela poštedjeti društvenih teškoća i osuđivanja s kojima bi se mogao susresti, kljukala ga je steroidima i ostalim drogama. No, umjesto da uzrokuju fizički rast, droge su potaknule brojne psihičke probleme pa je mali jednoga dana puk'o i do smrti istukao svoju majku utezima. Brrrr...

Istinita biografska priča začinjena bizarnostima miriši na još jednu 'Mommie Dearest' koja je Faye Dunaway priskrbila Zlatnu malinu, ali i respect ljubitelja campa. No, kojim god da putem naša puškonoga Barbarella-mesijanka pođe, mi ćemo za njom!