Kidman otvorila novu sezonu nagrada?!? - Specials
Home      Specials      Kidman otvorila novu sezonu nagrada?!?

Kidman otvorila novu sezonu nagrada?!?

Prošlogodišnja dobitnica Oscara za ulogu Virginie Woolf u Daldryjevom filmu The Hours, dobila je 18. godišnju kinematografsku nagradu za filmska postignuća.

17.11.2003 1 komentara

Pomognite kompletiranju ove gradske karte. Pomognite pisanju povijesti koje vas inspiriraju. Pomognite drugima da ne zaborave.

Pozivamo sve kartografe, radikalne povjesničare, neformalne istraživače i građane s dobrim pamćenjem!

Jer karte nikad nisu završene i govore samo dio priče. Jer one su vizualni alati za dijeljenje s drugima. Jer ih može stvarati više ljudi i mogu se kombinirati kako bi ispričale priče o kompleksnim odnosima. Jer moć jest u prostoru, borba je u prostoru i mi smo u prostoru. Jer ne možemo znati kamo idemo ako ne znamo odakle smo.

Rad Bilješke za narodni atlas Zagreba predstavlja karte praznih obrisa političkih granica grada, kao poziv stanovnicima, kartografima, istraživačima društvenih pokreta da pomognu u kartu ucrtati povijesti lokalnih borbi. Karte će se pomoću nekoliko različitih metoda razdijeliti sudionicima te ih potaknuti da označe svoju interpretaciju mjesta od posebne važnosti tamo gdje žive, rade, djeluju. Želimo ispričati važne, osporavane i izgubljene povijesti Zagreba i skupiti karte koje ove povijesti smještaju u geografiju grada.

Stanovnici Zagreba baštinili su jaku tradiciju aktivizma i političkih borbi iz prošlosti ovog grada/regije i naša je moralna obveza da nastavimo ove borbe i ne smatramo se autonomnim agentima. Što bi bilo da je postojala karta Zagreba koja je kazivala priče o lokalnim uporištima međunarodne solidarnosti i društvenih pokreta?

Urednici magazina AREA Chicago Art/Research/Education/Activism prenijet će svoje tehnike kritičke kartografije i aktivističkog istraživanja radeći s istraživačima i lokalnim povjesničarima (poput tebe?) kako bi izradili karte utemeljene na vezama Zagrepčana s lokalnim i međunarodnim borbama kroz prostorne leće projekta-u-vječnom-progresu. Proces uključuje pojedince koji u javnom prostoru od nepoznatih skupljaju karte te fokusiranu interakciju sa specifičnim lokalnim grupama kako bi se mapiralo određeno vremensko razdoblje, grupa, područje. Prikupljene karte bit će izložene na lokacijama UrbanFestivala, a potom će se čuvati u arhivu koji ostaje Zagrebu, a koji će održavati lokalne grupe ili pojedinci koji su doprinijeli procesu i voljni su nastaviti.

AREA Chicago Art/Research/Education/Activism je publikacija namijenjena istraživanju, podržavanju i umrežavanju lokalnih društvenih, političkih i kulturnih pokreta. Usmjeravajući se kompleksnim temama kroz leće lokalnog kulturnog i političkog djelovanja, časopis je do sada  istražio: privatizaciju i smanjenje socijalne skrbi, lokalne sustave hrane, povijest društvenih pokreta i koncept solidarnosti te utjecaj sustava krivičnog prava na čikaške zajednice.

Dave Pabellon radi na povezivanju praksi grafičkog dizajna i društvenog angažmana u formalnom sveučilišnom i nekonvencionalnom učioničkom okruženju. U svojim projektima nastoji pronaći veze zajednice i geografije koristeći alate grafičkog dizajna.
Daniel Tucker, umjetnik, istraživač i organizator; područja interesa: javni prostor i povijest društvenih pokreta. Sa svojim grupama i suradničkim projektima izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama.

www.areachicago.org

Komentari
A: Hrvatski ratnik 17.03.2009 Pogledaj profil

Braindead je najbolji i najsmiješniji splatter koji sam ikada pogledao.