Robert Rodriguez

20.07.1968 San Antonio, Texas Robert Rodriguez

Za ambicioznog i svestranog Teksašanina sve je počelo očevom starom Super osmicom i brojnom braćom i sestrama kao filmskom ekipom.

Robert_Rodriguez

Robert Rodriguez je počeo bez novca i s puno ljubavi prema filmu. John Carpenterov film 'Escape from New York' potaknuo je Roberta da uzme staru očevu Super 8 kameru i počne snimati svojih desetero braće i sestara kao glumce i ekipu. Tako je napravio materijal koji će kasnije iskoristiti za crtani strip 'Los Hooligans' što je izlazio tri godine u dnevnim novinama The Daily Texan. U slobodno vrijeme je snimio oko 30 kratkih filmova, uglavnom s posuđenom opremom i s malo novaca. Njegov prvi 16mm kratki film 'Bedhead' (1991) osvojio je prikazivanje na PBS-u, a Robert je dobio priznanje za svoj talent.

Dobio je dvije prestižne nagrade Columbia University Awards, jednu za 'Los Hooligans' i drugu za političke crtiće. Njegov ga je sljedeći projekt proslavio kao čovjeka koji je napravio film sa 7000 dolara - 'El Mariachi' (1992). Film je postao hit koji je Robertu otvorio vrata ne samo nagradama i poštovanju njegovog talenta, nego i budućim projektima. Zamislio ga je kao film kojim će vježbati i usput možda  zaraditi novac ako ga uspije plasirati na španjolsko video tržište. Film je snimio za 20 dana s posuđenom 16mm kamerom. Angažirao je najboljeg prijatelja Carlos Gallardoa za glavnu ulogu.

Priča govori o čovjeku koji dolazi u mali grad u želji da nađe posao kao mariachi glazbenik. Lokalna banda ga zamijeni za ubojicu koji nosi oružje u svojoj kutiji od gitare i žele ga ubiti. Većina pištolja korištenih u filmu bili su plastični, a onih nekoliko pravih, Robert je posudio u policijskoj stanici. Prvi dugometražni film je fantastičan primjer onoga što može Robert Rodriguez: bio je producent, scenarist, režiser, kamerman i skladatelj glazbe.

Za vrijeme montiranja filma posjetio je Hollywood i vrlo brzo potpisao ugovor s Columbia Pictures. Dogovoreno je da završi montiranje filma i zatim pokrene produkciju novog nastavka El Mariachia koji se zvao 'Desperado' (1995). Desperado je zamišljen kao veliki komercijalni nastavak s velikim buđetom u kojem glume Antonio Banderas i Salma Hayek, koji su postali uobičajeni likovi u Rodriguezovim filmovima. Radnja se odvija u istom gradiću, ali ovaj se put MAriachi u njemu pojavljuje zbog osvete. Banda koja ga je željela likvidirati u prvom filmu ubila je njegovu djevojku i postala meta osvete. Desperado je uspostavio suradnju između Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantina, kao i Roberta i Salme Hayek.

Nakon što je u filmu 'Four Rooms' (1995) držao četvrtinu projekta pričom naslova 'The Misbehavers' počeo je ponovno surađivati s Quentinom Tarantinom, ovaj put na hitu 'From Dusk Till Dawn' (1996). Duet u obliku Tarantinovih dijaloga i Rodriguezovih akcija rezultirao je uspješnim filmom koji obiluje žestokim tempom. Sve počinje kao gangsterski, a završava kao vampirski horor film.

Zatim dolazi 'The Faculty' (1998) u kojem Rodriguez istražuje sci-fi. Scenarij je ugledao ekranizaciju nakon što je pet godina stajao na polici, a napisao ga je Kevin Williamson. Sljedeći projekt bio je 'From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter' (2000) za koji je napisao scenarij. Potom je u želji da obogati svijet filmova za djecu, odlučio napisati i snimiti 'Spy Kids' (2001). Sljedeće godine piše i režira drugi dio dječjeg hita, 'Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams' (2002) kojeg su kritičari ocijenili kao najboljeg od sva tri 'Spy Kids' filma. Radi se o dvoje klinaca koji u lunaparku, ispod mora, završe na misterioznom otoku koji nestaje. Na njemu živi ludi znanstvenik koji želi kontrolirati i uništiti cijeli svijet. To je bio prvi Rodriguezov digitalni film, a sudjelovao je i u skladanju glazbe.

Ove je godine završen treći nastavak 'Spy Kids 3: Game Over' (2003) koji je prava 3-D virtualna avantura. Cijeli projekt je napravljen digitalnom tehnologijom. Zli proizvođač igračaka se bori protiv Spy Kidsa u igrici, a oni moraju pobijediti program level za levelom. Publika ih prati 3-D naočalama.

Snimljen je treći i posljednji nastavak trilogije o mariachiu - 'Once Upon a Time in Mexico' (2003). Filmovi imaju iste likove, ali nemaju baš puno toga zajedničkog. Ovaj film možda nije najbolji u seriji, ali akcije su i dalje eksplozivne i fantastične, a rad kamerom je za svaku pohvalu.

Robert Rodriguez ima jedinstven pristup radu na filmu jer ne samo da piše, režira i producira, nego i sklada glazbu, postavlja vizualne efekte, snima, a vjerojatno bi i glumio kad bi to sve bilo moguće stići. Objavljene su mu dvije knjige koje dokazuju raznolikost Robertova talenta. Prvu knjigu objavio je 1995., 'Rebel Without a Crew: Or How a 23-Year-Old Filmmaker With $7,000 Became a Hollywood Player'. Napisao je i drugu knjigu 'Roadracers: Making of a Degenerate Hot Rod Flick'.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...