Mysterious Skin - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mysterious Skin

Mysterious Skin

Tabu tematika seksualnog zlostavljanja djece u zadnje se vrijeme sve više provlači filmovima. Predstavljamo jedan od najplastičnijih – 'Mysterious Skin'.

m.n. 02.06.2005 0 komentara

Mysterious Skin

Kada je Gregg Araki (poznat po filmovima 'Totally F***ed Up' i 'Nowhere') 1995. godine u ruke uzeo debitantski i još k tome gay roman 'Mysterious Skin' svog prijatelja Scotta Heima ipak nije očekivao da će ostati duboko potresen, a da će ga radnja naprosto proganjati. Upravo ga je taj jak dojam i namjera da iskrene emocije prenese široj publici potaknula na ekranizaciju. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjoj Veneciji, gdje je šokiranu publiku ostavio bez daha.

Sam je redatelj komentirajući reakcije već u Veneciji povukao paralelu s Clarkovim filmom 'Kids', a da je riječ o autoru koji si je zaista osigurao sve moguće konotacije nekonvencionalnog najbolje ilustrira radnja.Potresnu storiju čiji je glavni lajtmotiv utjecaj seksualnog nasilja na psihu djeteta pokreću Brian Lackey (Brady Corbet) i Neil McCormick (Joseph Gordon-Levitt), dvojica osamnaestogodišnjaka koji odrastaju u malom gradiću Hutchinsonu u Kansasu.

Osim što žive u istom gradu, povezuje ih i mračna tajna – obojicu je u djetinjstvu zlostavljao trener bejzbola. Kako su Brian i Neil potpuno suprotne ličnosti, na različite se načine nose s traumom – Brian je opsjednut s djetinjstvom, često ima noćne more i kako se uopće ne sjeća samog čina zlostavljanja samoga sebe uvjeri da su ga oteli izvanzemaljci, dok se ljepuškasti Neil uvjerava da ga je trener izabrao iz čiste ljubavi.

Josepha Gordona-Levitta su strašno nahvalili

Iako se sudbine dvojice likova na nako vrijeme razdvoje (Neil odlazi u New York, dok se Brian druži s djevojkom koja isto tvrdi da su je oteli alieni), Zap2it.com navodi da je njihova konfrontacija neizbježna i očekivana. Kada do nje konačno dođe, njezine su posljedice razarajuće.

Svjetski kritičari navode da je 'Mysterious Skin' najava sazrijevanja Arakia kao autora, što je posebno jasno iz načina na koji uspijeva hendlati spoj nostalgičnih i sanjivih flashbackova i brutalni kraj priče. Što se tiče tematike seksualnog zlostavljanja, činjenica je da je u posljednje vrijeme više prisutna u filmovima ('Woodsman', 'Mystic River'), no FilmStew navodi da je Araki ipak najplastičnije obavio posao.

Sam je Araki nastojao ostati vrlo vjeran originalu, a posebnu je pažnju poklonio činjenici da su neke vrlo osjetljive teme odglumila sasvim mala djeca. Takve je škakljive scene snimao na način da djeca baš i nisu uvijek znala što se snima i o čemu je ustvari riječ o filmu, dok je njihovim roditeljima sve potanko objašnjeno.

Da smo se mi žešće zagrijali za film, jasno vam je iz pročitanog. Iako nismo sigurni koliko će ga biti u domaćoj produkciji, ptičica nam je šapnula da će biti na programu Queer Zagreb Festivala koji će se ove godine baviti heteronormativnosti djetinjstva. Respect!

trailer filma

Komentari

Nema komentara.