Kuda plovi ovaj brod..... 15. Dani hrvatskoga filma - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Kuda plovi ovaj brod..... 15. Dani hrvatskoga filma

Kuda plovi ovaj brod..... 15. Dani hrvatskoga filma

15. DHF održati će se od 24.04. do 30.04. mada organizatori krivo navode termin 25.-29. No, to je samo jedna u nizu misterija DHFa. I to ona benigne prirode.

i.a. 10.04.2006 0 komentara

Kuda plovi ovaj brod..... 15. Dani hrvatskoga filma

Eh, kad bi bilo samo tako lako napisati najavu za 15. po redu Dane hrvatskoga filma….. Program je objavljen, raspored je napravljen, filmova je pregršt, neke od njih smo vidjeli, neki još uvijek čekaju na naš sud…no, nisu filmovi ovaj put razlog uzdahu s početka teksta.

Kada će se netko napokon sjetiti postaviti ustroj i orijentaciju središnje hrvatske smotre filmova kratkog i srednjeg metra znane pod imenom Dani hrvatskoga filma? Što se tu prikazuje i zašto? Možda bi se na taj način izbjegao mučan opravdavateljski ton kojim je bila obojena novinarska konferencija povodom predstavljanja programa 15. DHFa. Gooomila filmova, nedostatak vidljivih kriterija odabira (posebno osjetljivo područje dokumentarnog filma, odnosno tv dokumentarci), a bogme i gotovo potpuno izbrisana granica između opisa manifestacije kao smotre (prikazuje se sve prijavljeno, ne nagrađuje ništa posebno) i kao festivala (izbornici + nagrade). E, sad… DHF se formom fura na festival, no zbilja je potpuno drugačija…..

Gunđanje oko gorenavedenih 'problemčića' čulo se u &td-u, gdje se održala pressica, sa svih strana. No, krenimo na predstavljanje programa jer, barem za sada, nema te rupice kroz koju bi se provuklo zrno razuma... Ono zrno koje bi nama kao krajnjim konzumentima koristilo, naravno.

Program Dana težak je 134 filma koji su po razdijeljeni u kategorije igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog, glazbenog i namjenskog filma.

Torsia, Jakša Borić

Izbornica filmova za igranu kategoriju bila je Biljana Čakić Veselić, redateljica, a po njenom je 'šmeku' bilo 18 filmova. Neke od njih imali smo priliku vidjeti, 'Posljednja pričest' Ivana Gorana Viteza čak je i pobijedila na prošlogodišnjem ZFF-u gdje je prikazan i 'Ko živ ko mrtav' Josipa Viskovića, kojeg možete, ukoliko to i želite, pogledati ponovo. Zasigurno se željno očekuje novi film Lukasa Nole 'Ne pitaj kako' koji je rađen u produkciji HRT-a, a o kojem smo vas prilično iscrpno obavijestili u ljeto 2005., kada smo posjetili filmski set.

Bit će zanimljivo pogledati što rade mlađe filmske snage poput hiperproduktivnog Petra Oreškovića, koji je u konkurenciji s dva filma ('Buket' i 'U jednom trenutku'), ili debitanta Jakše Borića koji će se predstaviti sa zanimljivim, ali na nekoliko razina diskutabilnim radom 'Torsia' nastalim na osnovama istoimene predstave, crnoga baleta, kojeg je dotični radio s kompanjonom, koreografom Emilom Matešićem, ujedno i glavnim glumcem u filmu.

Dokumentarna konkurencija DHFa broji 33 filma koja je 'odabrao' Danko Volarić. Zanimljiv miks filmova nastalih u nezavisnim producentskim kućama i velikoga HRTa otkriva nam mnoge poznanike s prije dva mjeseca održanog ZagrebDoxa; 'Čekajte, čekajte' Tanje Golić, 'Nemam ti šta reć lijepo' Gorana Devića, 'Polusestru' Ljiljane Šišmanović, 'Željko Jerman: Moj mjesec' Ivana Faktora, 'Ode Eddy' Alda Tardozzia…, ali i prije više od godinu dana na HRTu premijerno prikazanog filma 'Burza' Silvia Mirošničenka (možda prošle godine nije imao sreće jer je izbornik bio neumoljivi Goran Dević, pa pokušao ponovo ove?!?). Najavljen je i novi rad Vinka Brešana 'Domjenak', kako sam naslov najavljuje, film se bavi tom posebnom ljubavlju Hrvata i Hrane po mogućnosti u nekom VIP društvu...

Ode Eddy, Aldo Tardozzi

Manjinu ženskih autorica predstavit će Martina Globočnik s filmom 'Balerina i astronaut', naša Miranda Novak popričala je s curkama o učinjenom, pa vas nježno upućujemo na malo druženje. Organizatori su postavili popis filmova u konkurenciji i njihov raspored prikazivanja na internet, a da se vi ne bi mučili pitanjma pa gdje bi to moglo biti, nudim dobro skriveni link.

Goran Trbuljak, izbornik za animirani film, dobitnik Oktavijana s prošlih Dana, priznao je da se ne bi prihvatio uloge gospodina izbirljivoga u situaciji u kojoj se pred njim nalazi bunt od, recimo, 130 filmova. Pa je stoga od prijavljenih 25 u konkurenciju propustio samo dva (2) komada manje. U 23 animirana sretnika spadaju i radovi već priznatih majstora poput Joška Marušića ('U susjedstvu grada') i Krešimira Zimonića ('Oko'), mladih, ali ne i najmlađih snaga koje predstavljaju Simon Bogojević Narath s najnovijim filmom 'Levijatan' koji je već dobio dvije pozivnice za cijenjene festivale animacije (Annecy i Zagreb), Darko Bakliža s 'Teorijom odraza', Davor Međurečan i Marko Meštrović sa 'Silencijumom' (naslovna), Daniel Šuljić u kompi s fotografkinjom Marom Milin i njenom 'Glupačom'….

Pridošlica je Zrinko Ogresta koji u domaji nam ima tu čast da ako mu se baš hoće okušati i u animiranom filmu to zapravo i učini. Rezultat je rad 'Lift', kojeg sam imala priliku malo škicnuti, no o tome koliko se autor zaista iskazao ćemo ipak popričati za koji dan kada se prostudira pis od početka do kraja. Dužnost mi je upozoriti vas na najnoviji rad mlade video umjetnice Ane Hušman, njen najkompletnij do sad, devetominutni animirano-eksperimentalni 'Plac'.

Vladislav Knežević, reLocated

Eh, da je barem Goran Trbuljak bio izbornik i za eksperimentalni film, ne bi bilo dignutih noseva i začuđenih pitanja '…a zašto u konkurenciju nije uvršten moj film..?' Kako čujem, jako su se čudili Antonio G Lauer (laureat prošlogodišnjih Dana) i Ivan Ladislav Galeta čije najnovije radove nećemo vidjeti na DHF-u, a bogme niti radove samoborskog kolektiva Enthusia Planck jer je tako odlučio izbornik Vlado Zrnić. Zrnić je, čini se po izboru cijelih 8 radova u konkurenciji eksperimentalnog filma, shvatio ulogu izbornika onako kako objašnjenje iste stoji u mnogim rječnicima. Učinit ću stoga izuzetak i nabrojiti sve izabrane: 'Autoportret' Ivan Faktor, 'Staklena balerina' Ðuro Gavran, 'Gdje je nestalo 100 kuna' Marijan Crtalić, 'Kućni teatar prikazuje' Sunčica Fradelić, 'Editorijal profila, mjesta i prostora' Danijela G. Philipp, 'Zoogen' Dan Oki, 'Relocated' Vladislav Knežević, 'Dvije sobe, shuma Striborova' Davor Mezak, 'Abacus', Helena Schultheis.

Ostale su nam za predstavljanje još dvije kategorije, ona namjenskog filma i glazbenih spotova. No, kako su nam to i te kako poznati materijali, ovdje ćemo vas poštedjeti njihovog predstavljanja te vas o svemu obavijestiti za vrijeme trajanja Dana. Eh, kad smo kod 'i te kako poznatih materijala' ne bi bilo loše upozoriti organizatore da im je u ovu kategoriju upao i rad prikazan i na prošlim Danima. Radi se o promotivnom spotu za kampanju 'Zaustavimo trgovanje ljudima' autorice Ivone Juke.

Dani započinju 24. travnja projekcijama dvaju blokova dokumentarnog i jednim blokom namjenskoga filma, a završavaju u nedjelju 30. travnja projekcijama nagrađenih filmova. Vidimo se u SC-u!

Komentari

Nema komentara.