Tomislav Gotovac

09.02.1937 Sombor, Srbija Tomislav Gotovac

Sve je movie - govorio je anarho-tata performansa i strukturalističkoga filma, opaki ljubitelj Francuza i jazza, čovjek s filmskom kamerom i monografijom.

Tomislav_Gotovac

Vječno pitanje je li prije bilo bolje, vjerojatno nema neki suvisao odgovor, osim onoga koji možda mogu ponuditi još uvijek aktivni protagonisti iz davnina. No, bez sumnje, 60-te su godine u filmskom svijetu promijenile mnogo toga, pa ih s punim pravom možemo nazivati revolucionarnima, jer percepcija redatelja, scenarija, eksperimentalnoga filma, animacije ili videa mnogo duguje upravo tom proljeću kinematografije.

Na velikoj se sceni događaju i velika imena: rađa se Novi val u Francuskoj (Chabrol, Godard, Rohmer: omiljeni Gotovčevi redatelji), Nam June Paik počinje eru videa, a u domaćoj je atmosferi na vrhuncu Zagrebačka škola crtanog filma (Kristl, Vukotić), pojavljuje se GEFF, te mnogi poetični i atmosferični Splićani, poput odličnoga Ivana Martinaca, i autori koji djeluju u zagrebačkom kinoklubu, primjerice Mihovil Pansini i Tomislav Gotovac.

Od svih autora tadašnje filmske renesanse upravo ime Toma Gotovca najjače je odzvanjalo prosječnom poznavatelju domaće kulture, i to vjerojatno iz više razloga. Tip je trčao gol po cesti, a kada je bio obučen imao je veoma čudnovat žuti lajbek. Taj bradonja je uvijek glasno pričao u kinu i puno psovao izvan njega, no posjedovao je i poveliki filmski i performerski opus po kome će ga prepoznavati i ljubitelji umjetnosti.

Lijevo Zagreb, I Love You, desno Heads

Svoju anarhofilmsku karijeru počeo je ranih 60-ih godina, kada radi serije fotografija, izrađuje kolaže, a zatim i izvodi mnogobrojne performanse i akcije te počinje snimati eksperimentalne filmove - snimke fotografija 'Smrt', 1962. i 'Prije podne jednog fauna' (1963.) eksperimentalni dokumentarac sastavljen od tri sekvence snimane fiksnom kamerom (bolnički balkon s pacijentima, zid i ulično raskrižje).

Kao performer, Gotovac se najviše koristio svojim tijelom i uvijek je djelovao iz 'ja-forme', a u svojim najranijim akcijama uglavnom bilježio svakodnevicu, kao što je uzimanje tableta, disanje ili pokazivanje časopisa Elle, čime privatno i svakodnevno postavlja u javni prostor (npr., 'Zagreb, volim te'). Zato ga smatraju tatom performansa koji je inspirirao generacije nakon njega (primjerice, megazvijezdu Marinu Abramović), a njegove strukturalističke avangardne filmove možete naći uz bok onima velikoga Michaela Snowa, Petera Framptona i Petera Kubelke.

Filmovima poput 'Kružnice' (Jutkevitch-Count), 'Pravca' (Stevens-Duke), 'Plavog jahača' (Godard-art) (svi iz 1964.) približava se američkim avangardistima, a u njih uključuje nezaobilazne hommage drugim autorima, odnosno referencijske poveznice s umjetnicima koji grade njegov vlastiti art panteon (od francuskih novovalovaca do Elingtona, Billie Holiday, Glenna Millera...).

Od jutra do mraka, 2005.

Drugi bitni motiv njegova filmskog rada uključuje, naravno, raskrinkavanje politike svakodnevice i reinterpretiranje povijesnih političkih činjenica, kao i sebe samoga, što umnogome duguje i svojim velikim uzorima, od nadrealista i dade preko, primjerice, Godarda do Fluxusa.

U posljednje vrijeme bio je čest sudionik Dana hrvatskoga filma, mnogih revija i Festivala novog filma i videa u Splitu, koji mu je 2000. udijelio i nagradu za životno djelo. Kako je sam govorio, najvećim dobročiniteljima smatrao je HFS dvojac Veru Robić Škaricu i filmskoga maga Hrvoja Turkovića (i suprugu Zoru). Posljednjih godina predstavio se s čak dva dobra rada, 26-minutnim dokumentarno-eksperimentalnim filmom 'Glenn Miller 2000' (koji je 2002. godine osvojio Oktavijana za najbolji eksperimentalni film na Danima hrvatskoga filma) i 50-minutnim radom 'Dead Man Walking' (2003.).

Upravo je potonji veoma zanimljiv filmski esej i svojevrsna provokativna autobiografija, kolažirana od Tomovih umjetničkih akcija i osobnih obračuna s raznim ideologijama, a sve to uz makavejevski egzibicionizam koji razotkriva neobičnu povezanost između politike i seksa. Ovaj rad na kraju je postao testamentno djelo Toma Gotovca koji je  promijenio ime u Antonio Lauer, no više nije imao prilike snimati filmove pod novim imenom - preminuo je 25. lipnja 2010. u bolnici u Zagrebu.