19. DHF - duple priče marljivih autora - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      19. DHF - duple priče marljivih autora

19. DHF - duple priče marljivih autora

Ramljak i Škobalj nude 2 urbane zafrkancije, a Livaković 2 queer eksperimenta. Sara Hribar ima 2 filma s ljepoticama, a Kristijan Milić 2 muške priče.

filmski.net 09.04.2010 0 komentara

19. DHF - duple priče marljivih autora

Ovaj tjedan bio je u znaku još jedne smotre hrvatskog filma, a opet se kvantitetom i kvalitetom istaklo nekoliko imena. Prvih par dana 19. DHF-a bilo je rezervirano za kratki igrani film, a čak 5 kratkiša iz omnibusa 'Zagrebačke priče' našlo se i u konkurenciji. Nekoliko vrijednih autora imali su po 2 filma u borbi za nagrade. Kad bi se dodjeljivala nagrada za najduhovitije autore, za nju bi ozbiljno konkurirali Ivan Ramljak i Marko Škobalj koji stalno snimaju humorne urbane priče, bilo da su smještene u Zagreb ('Najpametnije naselje u državi') ili u Sarajevo ('Oslobođenje u 26 slika').

Ivan Livakovića stalno etiketiraju kao 'queer autora', na ovom DHF-u predstavio je jedan film s gay temom ('Pink Express') i jedan hetero, ali sa S/M motivima ('Igra tucanja' tj. 'Fucking game'). Iako ga uspoređuju s Almodovarom (?), njegovi uznemirujući radovi više nalikuju Lynchu i prije bi se mogli uklopiti u kategoriju eksperimentale.

'Libertango' - kako se ljube Nataša Janjić i Jadranka Ðokić.

Sara Hribar nije stigla prošle godine predstaviti 'Libertango' koji je imao premijeru na ZFF-u, a film se najviše ističe dobrim castingom. Tako imamo Natašu Janjić, Jadranku Ðokić i Franu Maškovića u ljubavnom trokutu, Zrinka Cvitešić pleše (liber)tango s Ištvanom Vargom, a u odličnoj epizodi kafanskog šaljivdžije imamo i Dejana Aćimovića.

Odličan casting je još vidljiviji u najnovijem 'Ta tvoja ruka mala' u kojem glavnu ulogu tumači legendarni Mustafa Nadarević, a kao 'special guest star' pojavljuje se i - Milena Dravić! Mustafa glumi simpatičnog vozača taksija s posesivnom suprugom kojem će glave doći kobne žene, a cijelo vrijeme glavni junak sanjari o ljepoticama koje glume Nataša Janjić, Jelena Veljača i Marija Omaljev. Ako je tajna hitova u 'star systemu', onda se nadamo da će ove glamurozne glumice nastupiti i u nekom budućem dugometražnom filmu Sare Hribar. U svakom slučaju, toplo preporučujemo ovaj film koji počinje u laganom retro-štihu, uz evergreen soundtrack Ive Robića, a završava (SPOILER!) kao (istinita?) priča iz crne kronike, uz lezbijski podtekst u stilu 'Nebeskih stvorenja'.

'Šampion' - Jergovićeva priča u režiji Kristijana Milića. 

Naše velike preporuke idu Kristijanu Miliću koji se i nakon dugometražnog debija ('Živi i mrtvi') bavi ratnom pričom iz Bosne. Iako sam u prvi mah očekivao još jednu macho priču, 'Šampion' je kratkiš rađen po priči Miljenka Jergovića pa film ima njegov melankolični, nježni stil. Glavni protagonist je ridikul koji vježba trčanje usred ratne zone, a njegova besmislena utrka je samo jedan od motiva ionako besmislenog rata.

Drugi Milićev film je 'Zamka (za) snimatelja' koji se ispočetka čini ako još jedan pokušaj jeftinije komedije o snimanju pornića. Ipak, film je maštovit i duhovit filmić u kojem možemo vidjeti i plakate za 'matanićevske' porniće pod naslovom 'Fine vlažne djevojke', 'Blagajnica ga hoće odostraga' i 'Kino Kustošija', a slogan 'Kino Like' 'Oš se jebat' ostavljen je u originalnom izdanju.

'Zamka (za) snimatelja' - kako se snimaju pornići?

Kad smo kod erotike, Ana Vilenica je snimila par filmova punih golotinje u kojima će uživati ljubitelji(ce) - golih muškaraca. U 'Djetetu' imamo priču o nacionalno mješovitom paru, a 'U mojoj glavi anđeo' je priča o ljubavnoj vezi studentice slikarstva i golog modela. Ističemo dobru foru da učitelja slikanja glumi Damir Šaban koji se proslavio kao Mazalo iz 'Smogovaca'.

Od ljubavnih filmova kojima obiluje ovaj festival (ipak su glavni autori studenti!) izdvojio bih još i 'Kinkachoo' Daine Oniunas-Pusić u kojem možete vidjeti kako izgleda odličan prosti vic o Crvenkapici - kada se ispriča jezikom znakova! Festival traje do kraja tjedna, a u nedjelju slijedi proglašenje nagrada, te ćemo vidjeti je li netko od svih ovih marljivih autora dobio i neko priznanje.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.