Rekordni 19. DHF - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rekordni 19. DHF

Rekordni 19. DHF

Ove godine Dani hrvatskog filma su zatrpani 371 filmskim naslovom. U dosadašnjih 19 izdanja ovo je rekord u ukupnoj količini filmova.

s.p. 23.03.2010 0 komentara

Rekordni 19. DHF

Na jučerašnjoj presici najavljen je program 19. Dana hrvatskog filma koji se i dalje održavaju u zagrebačkom Studentskom centru od 06. do 11. travnja. Od igranih filmova u konkurenciji prevladavaju oni koji su bili u omnibusu 'Zagrebačke priče' ('Inkasator', 'Šamar' /naslovna/, 'Špansko kontinent'), a imamo po dva filma Sare Hribar ('Libertango' i 'Ta tvoja ruka mala') i dvojca Ivan Ramljak-Marko Škobalj ('Najpametnije naselje u državi' i 'Oslobođenje u 26 slika').

Od dokumentaraca imamo film Nenada Puhovskog 'Zajedno' koji se, za razliku od ZagrebDoxa, konačno smije naći u konkurenciji, a i ostatku programa imamo domaće dokumentarce koje smo već mogli vidjeti na ZagrebDoxu - 'Znak na Kajinu', 'Mimara-Revisited', 'Ljudi s mliječnog puta'. Zanimljivo je da u konkurenciju nisu primljeni mnogi nagrađivani dokumentarci - 'Sudbina broja 13' Irene Škorić, 'Sevdah' Marine Andree Škop...


'Znak na Kajinu', isječak.

U animiranoj konkurenciji imamo 3 filma velikana Nedeljka Dragića, te sva 3 filma koja su nedavno izabrana u službeni program Annecyja: 'Moj put' Veljka Popovića, 'Nespavanje ne ubija' Marka Meštrovića, te 'Miramare' Michaele Müller. U kategoriji eksperimentalnog filma imamo filmove Silvestra Kolbasa i Hrvoja Juvančića, te Željka Sačića.

Namjenske filmove snimaju i poznate face, pa tako možete vidjeti nekoliko reklama Antonija Nuića i tri epizode iz serijala 'Idemo na put s Goranom Milićem', kao i uradak Radislava Jovanova Gonza. Legendarni Gonzo ipak je prije svega specijalist za glazbene spotove pa u toj kategoriji ima rekordnih 8 radova u konkurenciji, a iza njega po broju fimova je Darko Drinovac s 5 spotova. Drinovac se nedavno proslavio dokumentarcem o Severini, a i u ovoj konkurenciji ima jedan njezin spot: 'Muškarcu samo treba kurva'.


'Severina: Muškarcu samo treba kurva', r: Darko Drinovac.

Ove je godine na adresu Dana hrvatskog filma stigao ukupno 371 filmski naslov, što je rekordan broj ikad prijavljenih filmova u svim kategorijama. U konkurenciji za nagrade žirija 19. DHF-a (Grand Prix), 'Oktavijan', 'Jelenu Rajković', 'Zlatnu uljanica' te nagradu publike natječe se 36 naslova u kategoriji igranog filma, 31 film u dokumentarnoj, 27 filmova u animiranoj, te 13 u eksperimentalnoj kategoriji. Na listi namjenskih filmova našla su se 42, a u kategoriji glazbenih spotova 24 uratka. Dodjeljuje se i nagrada 'Salona odbijenih' za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju.

Popratni program smo već najavili, a treba dodati da će u programu pod nazivom 'Noći hrvatskog filma' biti prikazani filmovi s prošlogodišnjeg Pula film festivala, a moći će se vidjeti i filmovi o povijesti skatebordanja na našim prostorima u programu 'Skate pool kino'. Svoje mjesto na Danima je dobio i Književni salon koji će ugostiti poznatog pisca Damira Karakaša. Svečano otvorenje 19. DHF-a održat će se 6. travnja u Kinu SC s početkom u 20.30, a voditeljica programa bit će glumica Nataša Dangubić. Raspored projekcija filmova u konkurenciji, kao i popis svih prijavljenih filmova možete potražiti na web stranici festivala.

Još jednom upozoravamo da mail adresa Dana hrvatskog filma dhf@sczg.hr nije u funkciji te je nova e-mail adresa: dani.hrvatskog.filma@gmail.com. Rok za prijave na radionice i natječaje produljen je do 1. travnja, a rok za natječaj za Kućni reklamni video-KRV traje do 6. travnja.

Komentari

Nema komentara.