A Oscara će dobiti... - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      A Oscara će dobiti...

A Oscara će dobiti...

Dan nakon objavljenih nominacija stižu reakcije na odabrane filmove i filmaše. Što je očekivano, a što je iznenađenje?

filmski.net 03.02.2010 2 komentara

A Oscara će dobiti...

Revolucionarna je novost ovogodišnjih Oscara da je prvi put od 1943. čak deset  filmova nominirano za najbolji dugometražni film. Razlog je očito bila slaba gledanost prošlih dodjela Oscara kojima su dominirale drame. Stoga su u proširenu listu nominiranih filmova uvršteni i komercijalni filmovi 'prezrenih' žanrova (SF-ovi 'Avatar' i 'District 9'), a po drugi put u povijesti nominiran je i jedan animirani film - 'Nebesa' koji je pobrao sve pohvale, ali teško da može konkurirati igranim filmovima.

Najveći favoriti u borbi za najbolji film su 'Avatar' i 'Narednik James' s 9 nominacija. Populistička Akademija vjerojatno će preferirati ekološki osviješten 'Avatar' koji je ostvario pravu 3D revoluciju, a uz to i osvojio gledatelje, baš kao i 'Titanic'. S druge strane, Cameron već ima redateljskog Oscara pa bi možda ipak njegova bivša žena Kathryn Bigelow trebala dobiti 'utješnog' Oscara, i to  kao prva redateljica, o čemu svjedoči i nagrada Ceha redatelja.

Bivši supružnici James Cameron i Kathryn Bigelow poziraju zajedno na dodjeli nagrada Ceha glumaca

Kod scenarija treba pohvaliti nominaciju za satiru 'In the Loop' koji možda dođe i u naša kina, a favoriti su Neill Blomkamp, Nick Hornby i Jason Reitman za adaptacije, te Tarantino, Coeni i Mark Boal za originalne scenarije. A glavni glumci? Poput Mickeya Rourkea, i Jeff Bridges je briljirao u jednoj autsajderskoj ulozi povratnika i Akademija će mu se vjerojatno odužiti za prijašnje zanemarivanje. I popularna Sandra Bullock bi trebala dobiti nagradu za svoju dramsku ulogu, iako joj je ozbiljna suparnica Meryl Streep koja, jadna, nije dobila Oscara još od 1983. godine a ovo joj je 16. nominacija!

Kod sporednih ženskih uloga iznenađenje je Penelope Cruz koja je vjerojatno fascinirala muške birače sa svojom replikom 'Čekat ću te raširenih nogu' iz filma 'Devet'. U ovoj kategoriji bi nagradu mogla dobiti Mo'Nique (jer i 'Precious' treba nešto dobiti!), a kod muškaraca bi se trebalo pokazati da su negativci najzahvalnija sporedna uloga i nagraditi Christopha Waltza.


Penelope Cruz je očito uspješno šarmirala Akademiju...

Fanove nezavisnog filma nedavno je zgrozila vijest da je bankrotirao studio Miramax koji je znao uspješno promovirati male i neameričke filmove, a svojim hitova znao je izlobirati Oscare. No, nema razloga za paniku - utemeljitelji Miramaxa, braća Weinstein, nastavili su rad u Weinstein Company koja ima rekordnih 13 nominacija!

Kad smo kod stranih filmova, tu je očito favorit Haneke, osobito zato što je Von Trierov 'Antikrist' ispao prekontroverzan za Amerikance. A možda im i Haneke izgleda prebrutalan, pa opet doživimo iznenađenje, kao i prošle godine?

Najbolji animirani film je po našem izboru 'Fantastični gospodin Lisac', no Oscara će sigurno dobiti 'Nebesa' koja su također odličan animirani film. U dokumentarnoj kategoriji potvrdila se moć Sundancea koji je uspješno promovirao dokumentarce i jeftine igrane filmove koji su izborili nominacije ('Burma VJ', 'The Messenger'), iako se nije uspio probiti ni jedan njihov simpatičan mali film ('500 dana ljubavi').

Za kraj se potvrdilo staro pravilo da filmove treba distribuirati neposredno prije Oscara, 6 filmova u kategoriji najboljih filmova izdano je nakon 01.10.2009., a čak 17 od 20 nominiranih glumaca ima filmove koji su se u kinima pojavili u zadnjem tromjesečju 2009. Ukratko, Akademija je još uvijek starija (i pomalo senilna?) institucija pa nemojte očekivati velika iznenađenja na sljedećoj dodjeli!

Siniša Paić

Komentari
A: citadel 06.02.2010 Pogledaj profil

Šteta što nema filma The Road koji mnogo bolji od ove konkurencije, naročito Avatara. Oscar je odavno izgubio kredibilitet u nominacijama. The Blind side je vrlo prosječna drama, ne znam jeli žiri malo posenilio i koji su im uopće kriteriji. Oscar je odavno prestao biti sinonim za dobar film.

A: Filmski Fan 04.02.2010 Pogledaj profil

And the Oscar goes to ....