Na Berlinaleu (ne)veselo - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Na Berlinaleu (ne)veselo

Na Berlinaleu (ne)veselo

Festival u Berlinu bavi se posljedicama globalizacije, ratova i terorizma, no ima i jednu ležernu temu – ljubav zrelih žena i mladih dečkiju.

s.p. 12.02.2009 0 komentara

Na Berlinaleu (ne)veselo

Iako najavljivan kao 'veselije izdanje' i ovogodišnji Berlinski filmski festival obiluje angažiranim i političkim temama. Festival je počeo sa sigurnim međunarodnim hitom nazvanim baš 'International', no film je očito izabran da privuče pažnju medija i publike, a ne zbog umjetničkih kvaliteta. Kritike filma nisu izvrsne, uglavnom se preporučuje onima koji vole Bonda, a još više onima koji bi voljeli Clivea Owena kao Bonda.

U konkurenciji je na početku prikazan 'Ricky', film queer redatelja Francoisa Ozona o siromašnim radnicima koji dobiju dijete kojem počinju rasti krila. Bolje reakcije izazvao je danski 'Little Soldier' Annette K. Olesen o profesionalnoj vojnikinji koja se vratila iz rata pa da bi zaradila radi kao vozačica i tjelohranitelj afričkim prostitutkama.

U 'Messengeru' prolupalog vojnika glumi i Woody Harelson.

I Amerikanci snimaju filmove o ratnim veteranima, njihov trend filmova o ratu u Iraku dobio je zanimljivi film - 'Messengera'. Redatelj Oren Moverman fokusirao je film na lik ratnog veterana koji pred kraj karijere dobiva mučnu zadaću - mora obilaziti obitelji poginulih i javljati im tragične vijesti. Film je dobio vodeće mjesto među kritičarskim favoritima, baš kao i 'London River' /naslovna/ Rachida Bouchareba koji je ganuo publiku i kritičare. Svi priznaju da je alžirski redatelj rođeni pripovjedač, a priča je aktualna - teroristički napadi potiču afričkog oca i englesku majku da počnu tražiti svoju nestalu djecu i tako počinje priča o suočavanju s vlastitim i tuđim predrasudama.

Solidne kritike dobio je i 'Sturm', njemački film s hrvatskim glumcima. Iako je Dean Sinovčić iz Nacionala ocijenio da 'izgleda jeftino', kao 'televizijski, a ne igrani film', Kirk Honeycutt iz Hollywood Reportera pohvalio je realističnost ovog trilera o Haškom sudu te istakao da ovaj kompleksan film pokazuje da u stvarnom životu pravda ne pobjeđuje do kraja.

Možda i najveće razočarenje festivala je 'Mammoth' ('Mamut') Lukasa Moodyssona, uglednog autora koji je počeo s malim filmovima ('Fucking Amal') a sada se okušao s filmom u stilu 'Babela'. Angažirana drama o utjecajima globalizacije ispala je krajnje banalna, film je završio izviždan na projekcijama, a Jurica Pavičić ('Jutarnji list') se našalio s naslovom filma i prokomentirao da je film ispao 'nalik mamutu u staklani'.


'Mammoth', r: Lukas Moodysson, trailer

Nakon 'Opasnih veza', Stephen Frears se vratio na polje kostimiranih melodrama. 'Cheri' je adaptacija romana francuske spisateljice Colette i bavi se vezom starije žene i mladića, a kritičaru su već uočili da je ta tema pravi festivalski trend ('The Private Lives of Pippa Lee' i 'The Reader'). U naslovnoj ulozi je 50-godišnja Michelle Pfeiffer koju su novinari zapitkivali kako joj se razvija karijera u Hollywoodu u zrelijim godinama. Michelle je odgovorila da u ovom razdoblju životu ionako ne želi stalno raditi, a filmovi kao što su 'Cheri' je samo dokaz da 'uloge postaju zanimljivije kad ostariš'.

U subotu Berlinale završava i proglašava razne dobitnike, a u srijedu je već objavljen dobitnik nagrade za najbolji kratki film. To je 'Please Say Something' irskog redatelja Davida O'Reillyja koji je dobio Zlatnog medvjeda, a Srebrnim medom se može pohvaliti britanski redatelj Daniel Elliot s kratkim filmom 'Jade'. Toliko zasad, a krajem tjedna čekajte vijesti o pobjednicima.

Komentari

Nema komentara.