Najveća otkrića Sundancea - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Najveća otkrića Sundancea

Najveća otkrića Sundancea

Ugledni festival nezavisnog filma od nekih je malih i nepoznatih filmova napravio velike klasike!

s.p. 02.02.2010 0 komentara

Najveća otkrića Sundancea

Upravo je završio poznati Sundance festival i proglasio ovogodišnje pobjednike. Hoće li se i među njima naći film koji će osvajati festivale i/ili puniti kina širom svijeta? Odgovor će dati vrijeme, a mi vam donosimo primjere filmova koji su se proslavili baš na Sundanceu:

1. 'Psi iz rezervoara' (1992.)
Usred premijerne projekcije projektor je pukao, no uspjeh filma ništa nije moglo spriječiti. Nakon ulaska Tarantina na filmsku scenu, ništa više nije bilo isto na nezavisnoj sceni.

2. 'Seks, laži i videovrpce' (1989.)
1988. Steven Soderbergh bio je vozač autobusa koji je vozio slavne face po filmskom festivalu, a godinu dana kasnije njegov film o ljudskim odnosima postao je pravi nezavisni hit koji je i Soderbergha lansirao u svjetsku redateljsku elitu.

3. 'The Blair Witch Project' (1999.)
Tipični 'film sa Sundancea' - došao je niotkud i postao veliki hit koji je izmijenio filmski marketing i osvježio žanr horora.


'The Blair Witch Project', trailer.

4. 'Mala miss Amerike' (2006.) /naslovna/
Evo, i Sundance može promicati obiteljski život - osobito ako je riječ o disfunkcionalnoj obitelji u kojoj djedica eksperimentira s drogama.

5. 'El Mariachi' (1992.)
Film nije postigao uspjeh s mitskim budžetom od 7.000$, već je u njega u postprodukciji uloženo 200.000$. Svejedno, ovo je još jedan primjer 'malog velikog filma'.

6. 'Neugodna istina' (2006.)
Sundance je uz igrane filmove uvijek promovirao i dokumentarce - a ovaj film je nakon festivalske promocije uspješno izreklamirao borbu protiv globalnog zagrijavanja i donio Nobelovu nagradu Alu Goreu.

 
'Trgovci', trailer.

7. 'Trgovci' (1994.)
Nadahnut uspjehom 'El Mariachia', Kevin Smith je vlastitim novcem financirao film, a autobiografska komedija hvaljena je zbog originalnih i duhovitih dijaloga.

8. 'Slagalica strave' (2004.)
Jedan od najutjecajnijih horora postao je 'kriv' i za trend 'torture porna'. Sundance nije samo oaza arta s velikim A.

9. 'Garden State' (2004.)
Film koji će predstaviti sastojke recepta za tipični 'nezavisni tinejdžerski film' - osjećajni dečko, pomaknuta cura i 'šmokljanski rock za soundtrack'.

10. 'Napoleon Dynamite' (2004.)
Još jedna niskobudžetna i duhovita tinejdžerska priča koja se svidjela i mladima i starima, pa i našoj kolumnistici!

Izvor: Moviefone

Komentari

Nema komentara.