Amsterdam opčinjen pokretom otpora - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Amsterdam opčinjen pokretom otpora

Amsterdam opčinjen pokretom otpora

Veliki pobjednik ovogodišnjeg uglednog amsterdamskog filmskog festivala je dokumentarac o mianmarskoj vojnoj hunti.

s.p. 01.12.2008 0 komentara

Amsterdam opčinjen pokretom otpora

Nizozemska javnost fascinirana je reality snimkama - i to ne onima uz Big Brothera!Ekskluzivne snimke prošlogodišnje pobune protiv mianmarske vojne hunte prošvercane su iz te zemlje i prezentirane na najvećem festivalu dokumentaraca - IDFA-i. Danac Anders Ostergaard koristio je video snimke koje je potajno kućnom kamerom snimila grupa novinara udruženih u Demokratski glas Burme. Film prikazuje disidentski pokret i njegove organizatore, te je zbog te ekskluzive 'Burma VJ - Reporting From a Closed Country' /naslovna/ odmah postao najpoznatiji film festivala, a ovaj vikend i najnagrađivaniji film.

Osvojio je glavnu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac, a dobio je i očekivanu nagradu za film koji promiče ljudska prava. Film je bio na vrhu i prema glasovima publike, ali su gledatelji za tijesnog pobjednika i osvajača Nagrade publike izabrali 'RiP: A Remix Manifesto' Bretta Gaylora. 'RiP' je priča o DJ Girl Talku koji konstruira glazbu uz pomoć sampleova, pa ovaj film istražuje pravne i artističke aspekte te prakse.


'RiP: A Remix Manifesto', r: Brett Gaylor, trailer

Jedan od omiljenih filmova festivala bio je i 'Boris Ryzhy' priča o ruskom pjesniku koji je tragično skončao vrlo mlad. Taj film dobio je nagradu za najbolji film srednjeg metra (Silver Wolf), a pobjednik nagrade za najbolji kratki film (Silver Cub) je 'Slaves – An Animated Documentary' Hanne Heilbronn i Davida Aronowitscha, o djeci koju sudanske paravojske otimaju i odvode u roblje. Priznanje za najboljeg debitanta otišlo je Andreiu Dascalescuu za rumunjsko-španjolski 'Constantin i Elena', o životu ostarjelog para.

Za Međunarodni festival dokumentaraca Amsterdam (IDFA) je naročito bitno to da je zabilježena veća prodaja ulaznica i tako se pokazuje da zanimanje za dokumentarce ne blijedi među filmofilima. Popis svih nagrađenih možete potražiti na službenim stranicama ovdje, a mi se nadamo da ćemo vidjeti neke od tih nagrađivanih dokumentaraca na Human Rights Film Festivalu ili ZagrebDoxu.

Komentari

Nema komentara.