Antikrist posjećuje Sarajevo! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Antikrist posjećuje Sarajevo!

Antikrist posjećuje Sarajevo!

Kontroverzni Von Trierov film samo je jedan od neobičnih filmova u igranoj Panorami SFF-a u kojoj dominiraju psihološki horori i zatvorske drame.

s.p. 17.07.2009 0 komentara

Antikrist posjećuje Sarajevo!

Nakon posjetitelja Cannesa, došao je red na gledatelje Sarajevo Film Festivala da se zgražavaju nad šokantnim filmom Larsa Von Triera. 'Antikrist' /naslovna/ je digao prašinu s okrutnim scenama, no Von Trier nikad nije ni snimao konvencionalne filmove, a baš to se traži u igranom programu Panorame SFF-a. Selektor programa Howard Feinstein izjavio je da je odabrao 18 filmova koji se odlikuju neobičnim pripovijedanjem i netipičnom razradom teme.

Spomenuti 'Antikrist' bavi se parom koji nakon smrti djeteta upada u svijet pravog sadizma, a u japanskom filmu 'Love Exposure' mladi protagonist beznadno je zaljubljen u djevojku iz svoje vizije. Kratki ruski film 'In The Theme' istražuje dinamiku odnosa dviju lezbijki, a 'Drugi čovjek' je 'kritičarska ljubavna priča' koju smo već predstavili na Libertasu.


Trailer za 'Parque Via'.

Osim 'Antikrista', ima još dosta psiholoških horora u ovom programu - jedan od njih je i 'Fear Me Not', danska priča o bogatom i civiliziranom čovjeku kojeg slome unutrašnji demoni i počne mučiti suprugu i kćerku. 'Morfij' Alekseja Balabanova prati seoskog ljekara i njegovu medicinsku sestru koji propadaju u zastrašujući svijet teških ovisnika, a u meksičkom 'Parque Via' pratimo starca čiji se život ruši kada mora iseliti iz kuće u kojoj je proveo cijeli život. 

Svijetom zločina bave se i zatvorske drame poput japanskog filma 'Vacation' u kojem jedan zatvorski stražar mora birati između prijateljstva sa zatvorenikom osuđenim na smrt i slobodnog tjedna za medeni mjesec. Danski 'Bronson' je priča o Britancu s najdužim zatvorskim stažom, bokseru čije je nasilje nezaustavljivo.

Za one koji žele pobjeći od takve tematike Panorama nudi i par filmova ceste, ruski 'The Fly' govori o kamiondžiji razapetom između svog slobodnog života i provincijskog mira koji bi ga okruživao ako se počne brinuti o kćerki za koju ranije nije znao. 'Laila's Birthday' palestinskog autora Rashida Masharawija je studija o bivšem sucu iz Ramale, koji se suočava sa užasom dok kroz grad vozi taksi. Ukratko, i ova sekcija SFF-a vrvi teškim pričama, no filmofili ih cijele regije će sigurno navratiti da ih rado pogledaju.

Komentari

Nema komentara.