Milijunaš bogatiji za BAFTA-u - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Milijunaš bogatiji za BAFTA-u

Milijunaš bogatiji za BAFTA-u

'Milijunaš' bogatiji za sedam kipića, Kate Winslet pobijedila samu sebe, Mickey Rourke opet nasmijao, a Heath Ledger opet rasplakao.

s.p. 09.02.2009 0 komentara

Milijunaš bogatiji za BAFTA-u

Nakon što su britanski 'Slumdog Millionaire' i 'engleska ruža' Kate Winslet osvojili skoro sve američke nagrade, došao je red da ih nagrade i u domovini. Jučer je održana britanska nacionalna filmska nagrada BAFTA, a pobjednike smo manje-više već i najavili u našem tekstu o nominacijama. 'Slumdog Millionaire' se već dokazao kako miljenik publike, kritike i struke, a sada je potvrdio svoj status osvojivši sedam kipića, uključujući i one za  najbolji film i redatelja.

Kate Winslet natjecala se u kategoriji glavne glumice protiv same sebe (imala je nominaciju i za 'Readera' i 'Put oslobođenja'!), a pobijedila je i sebe i svoj strah od javnih nastupa na dodjelama, održavši manje emotivan govor nego inače. Zahvalila je mami i tati u publici, te preminulim producentima 'Readera' Minghelli i Pollacku.


Kate Winslet prima još jednu nagradu: 'Hvala mami, tati i pokojnim producentima'.

Poput lika iz 'Slumdoga', u kategoriji najboljeg glumca trijumfirao je netko koga bi radije uputili u Crveni križ nego na svečanu dodjelu - Mickey Rourke. On je na primanju BAFTA-e izjavio da je bilo dobro 'izići iz tame' i zahvalio redatelju 'Wrestlera' Aronofskom što mu je 'dao drugu šansu nakon što si je sjebao karijeru na 15 godina'. Penélope Cruz ne treba brinuti za svoju karijeru u Hollywoodu nakon što je osvojila BAFTA-u za sporednu ulogu, a Goldie Hawn se umalo rasplakala proglašavajući Heatha Ledgera najboljim sporednim glumcem.

Političke biografije kao što su 'Frost/Nixon' i 'Milk' nisu dobile ništa, a film o starenju i pomlađivanju 'Benjamin Button' dobio je barem utješne nagrade za šminku, vizualne efekte i dizajn. Nagradu za najbolji animirani film očekivano je dobio 'Wall-E', a jedna od rijetkih nagrada koju 'Slumdog' nije dobio je ona za najbolji domaći film koja je otišla 'Čovjeku na žici'.


Mickey Rourke zahvaljuje svojoj publicistici 'što mu je govorila što da jede, pije i je*e' i Marisi Tomei 'što se stalno skidala u filmu, bilo mu je užitak gledati'. Legenda!

Za film na stranom jeziku nagrađen je 'I've Loved You So Long' u kojem glumi Kristin Scott Thomas koja je nedavno izjavila da Winslet nepravedno osvaja nagrade kao sporedna glumica jer je njena uloga u 'Readeru' glavna. A Kate je baš u intervjuu na BAFTA-i odgovorila da 'I've Loved You So Long' smatra 'izvanrednim filmom' u kojem je Kristin Scott Thomas bila 'nevjerojatna'. Ah, to su Britanci - uvijek pristojni i odmjereni, ne mogu se ni posvađati kada im se pruža prilika. Popise svih nagrađenih i nominiranih potražite ovdje, a mi vam pružamo listu dobitnika u najvažnijim kategorijama:

Najbolji film:
'Slumdog Millionaire'

Najbolji britanski film:
'Čovjek na žici'

Najbolji redatelj:
Danny Boyle ('Slumdog Millionaire')

Najbolji originalni scenarij:
Martin McDonagh ('Kriminalci na godišnjem')

Najbolji adaptirani scenarij
Simon Beaufoy ('Slumdog Millionaire')

Najbolji glavni glumac:
Mickey Rourke ('The Wrestler')

Najbolja glavna glumica:
Kate Winslet ('The Reader')

Najbolji sporedni glumac:
Heath Ledger ('Vitez tame')

Najbolja sporedna glumica:
Penélope Cruz ('Vicky Cristina Barcelona')

Najbolji strani film:
'I've Loved You So Long'

Najbolji animirani film:
'Wall-E'

Komentari

Nema komentara.