BAFTA reprizira Globuse? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      BAFTA reprizira Globuse?

BAFTA reprizira Globuse?

'Slumdog' je opet spreman osvojiti nagrade, ovaj put britanske. Kate iz 'Readera' bori se za najbolju glumicu protiv Winslet iz 'Revolutionary Roada'.

s.p. 15.01.2009 0 komentara

BAFTA reprizira Globuse?

'Slumdog Millionaire' i Kate Winslet spremni su na novi pohod na nagrade - nominacije BAFTA-e daju im priliku da opet osvoje hrpu kipića, baš kao na Zlatnim globusima. Danas su glumice Hayley Atwell i Bonduša Gemma Arterton objavile nominacije za britansku nacionalnu filmsku nagradu - BAFTA-u. Najviše nominacija, čak 11, ima favorit 'Slumdog Millionaire' /naslovna/, a iako jednak broj nominacija ima 'The Curious Case of Benjamin Button', bilo bi veliko iznenađenje da taj Fincherov film osvoji glavne nagrade.

Kate Winslet ponovno ima dvije glumačke nominacije, ali u istoj kategoriji - za glavnu glumicu ('The Reader' i 'Revolutionary Road'). Suparnice su joj Meryl Streep, Kristin Scott Thomas i...kako se ono zove...ah, da - Angelina Jolie koja se ne treba previše nadati na ovim nagradama. Iako za Winsletičin 'Revolutionary Road' nominacije nisu dobili ni njezin mužić Sam Mendes ni prijatelj Leonardo DiCaprio, njezin 'The Reader' je dobio nominacije za najbolji film, redatelja i adaptirani scenarij.


'Revolutionary Road' ('Put oslobođenja'), r: Sam Mendes, trailer.

Osim 'The Readera', skupne nominacije za film, redatelja i adaptirani scenarij imaju 'Slumdog Millionaire', 'Benjamin Button' i 'Frost/Nixon'. 'Milk' ima nominaciju za najbolji film, ali ne i za redatelja - legenda Clint Eastwood nominiran je za 'Changeling'. Prije se smatralo da 'Milk' nudi favorita za najboljeg glavnog glumca (Sean Penn), ali sada je veći favorit Mickey Rourke, a iz prikrajka prijeti i 'Ben Button' Brad Pitt. Winslet nema u nominacijama za sporedne glumice, pa šansu za nagradu imaju Penelope Cruz, Tilda Swinton i Amy Doubt. Te sreće nisu bili muški sporedni glumci - nominacija Heatha Ledgera ima najviše šansi na kladionicama.

Brad Pitt barem ima utjehu da dobiva sve više priznanja kao glumac - ima 2. glumačku nominaciju, za sporednu ulogu u 'Spaliti nakon čitanja'. Nominacije za najbolji strani film ('Gomora', 'Baader Meinhof', 'Valcer s Bashirom') i animirani film ('Wall-E', 'Valcer s Bashirom') su očekivane, s tim da je 'Persepolis' igrao u Britaniji 2008., pa je zato na ovim nagradama nominiran i za najbolji animirani i strani film.


Isječak iz 'Persepolisa' - još uvijek aktualnog art hita.

Glede britanskih nagrada, za najbolji domaći film su uz 'Slumdoga' nominirani komercijalni 'Mammma Mia', 'Kriminalci na godišnjem', 'Glad' i 'Čovjek na žici', a za titulu najboljeg debitanta bore se Steve McQueen ('Glad') i Garth Jennings - redatelj filma sa ZFF-a, 'Son of Rambow'. Na žalost, naša Ivana Primorac ('The Reader') nije uspjela izboriti još jednu nominaciju - za šminkersku nagradu borit će se drugi povijesni filmovi, a veliku šansu da konačno nešto osvoji ima 'Benjamin Button' u kojem se Brad Pitt transformira od staračkog do tinejdžerskog doba.

Za kraj spomenimo i da se za nagradu za najbolji kratki animirani film natječe i 'Wallace and Gromit: A Matter of Loaf and Death' koji smo nedavno predstavili. Ove godine ceremoniju dodjele će 8. veljače voditi Jonathan Ross, a cjeloviti popis nominiranih potražite na web adresi ovdje.

Komentari

Nema komentara.