Producenti i kritičari biraju - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Producenti i kritičari biraju

Producenti i kritičari biraju

Sezona berbe filmskih nagrada je u punome jeku. Tko će isplivati iz hrpe nominacija i špekulacija?

s.p. 07.01.2009 0 komentara

Producenti i kritičari biraju

Već i vrapci na grani znaju da su producenti ti koji drmaju filmskom industrijom u Hollywoodu. Oni imaju lovu, oni imaju moć, oni odlučuju što prolazi, a što propada. E pa, upravo su ti producenti (točnije rečeno - Američki ceh producenata) objavili konkurente za svoje prestižne nagrade koje dodjeljuju svake godine. Posebnu nagradu David O. Selznick dobio je Michael Douglas, a za producente godine u igranim filmovima nominirani su oni koji stoje iza 'The Curious Case of Benjamin Button', 'Frost/Nixon', 'Milk' i 'Slumdog Millionaire', a iznenađenje je da se među najbolje uvrstio i 'Vitez tame'. Kod dokumentarnih filmova nominirani su 'Standard Operating Procedure', 'Man On Wire', 'Trouble The Water', a od animiranih u izbor za nagrade ušli su 'Wall-E', 'Kung Fu Panda' i 'Bolt'.


'Frost/Nixon', film o čovjeku s vrha (bivšem predsjedniku SAD-a Nixonu) ide i prema vrhu kada je riječ o broju nominacija.

Oni koje više vole filmofilske izbore radije će pogledati što preporučuje američko Nacionalno društvo filmskih kritičara (NSFC), jer to je jedan od onih izbora koji se obično ne poklapa s populističkim nagradama na Oscarima. Dapače, obično pobjeđuju strani filmovi, pa je tako i na ovogodišnjem izboru najboljih u 2008. pobijedio izraelski 'Valcer s Bashirom' kojeg baš možete gledati na Reviji Cannesa u Movieplexu. Najboljim glumcem proglašen je Sean Penn ('Milk'), a većinu ostalih nagrada pobrao je 'Samo bez brige' - za redatelja i scenarij (Mike Leigh), glavnu glumicu (Sally Hawkins) i sporednog glumca (Eddie Marsan).   

Objavljene su i prednominacije za 'britanskog Oscara' - BAFTA-u. U polufinale izbora ulazi po 15 kandidata iz svake kategorije, a onda se izbor sužava na 5 nominiranih koji se bore za nacionalnu filmsku nagradu. Među kandidatima su uglavnom isti filmovi kao i u raznim američkim filmskim izborima, a među onima za najbolji film nalaze se i 'Vitez tame', 'Spaliti nakon čitanja' i 'Kriminalci na godišnjem'.


BAFTA se sjetila i još jednog dobrog filma iz 2008., 'Kriminalaca na godišnjem'.

Najviše nominacija, čak 14, imaju 'The Curious Case of Benjamin Button' i 'Frost/Nixon', a čak 9 filmova imaju 10 i više nominacija - uglavnom oskarovski favoriti kao što su 'The Reader', 'The Changeling' i 'Milk'. Za Hrvate je posebno zanimljivo da se među prednominacijama našla i ona za šminku/frizuru filma 'The Reader'. To znači da bi po šesti put mogla biti nominirana i naša Ivana Primorac, koja još nije dobila BAFTA-u, iako je prošle godine bila nominirana čak dvaput.

Držimo joj fige, a nadamo se da će možda i koji hrvatski film biti i na Cannesu. Taj ugledni festival objavio je ime predsjednice žirija sljedećeg, 62. izdanja. To je Isabelle Huppert koja u svom regalu ima dvije nagrade za najbolju glumicu s Cannesa, a od 13. do 24. svibnja ona i ostali članovi žirija ocjenjivat će najbolje od najboljeg na tom europskom festivalu. PGA izbor svojih nagrada objavljuje 24. siječnja, dok BAFTA svoje nominacije proglašava 15. siječnja a zatim 8. veljače na svečanoj dodjeli dijeli nagrade najzaslužnijima.

Komentari

Nema komentara.